THL tiedottaa:

Keltakuume-epidemia Brasiliassa jatkuu – matkailijoiden rokottaminen tärkeää

Lisääntyneen virusaktiivisuuden vuoksi Maailman terveysjärjestö (WHO) on vuoden 2018 alusta laajentanut keltakuumeen rokotussuositusta kattamaan koko São Paulon osavaltion mukaan lukien São Paulon kaupunki.

Seitsemällä Brasiliasta Eurooppaan palanneella matkailijalla on vuoden 2018 alussa todettu laboratoriovarmistettu keltakuume. Heistä kaksi on menehtynyt. Kaikki sairastuneet matkailijat ovat olleet rokottamattomia. Matkailijoiden keltakuume on aiemmin ollut Euroopassa harvinainen sairaus.

Brasiliassa oli poikkeuksellisen voimakas keltakuume-epidemia vuoden 2017 alussa. Vuoden 2017 lopulta alkaen tapausmäärät ovat jälleen lisääntyneet. Sairastuneita on jo nyt enemmän kuin edeltäneen epidemian aikana. Brasilian terveysministeriön mukaan heinäkuun 2017 alusta alkaen ihmisillä on todettu laboratoriovarmennettuja tapauksia 920, joista 300 on johtanut kuolemaan. Suurin osa tartunnoista on aiempaan tapaan ollut väkirikkaissa Minas Geraisin, São Paulon ja Rio de Janeiron osavaltioissa.

Rokote paras tapa suojautua

Keltakuumetta esiintyy kotoperäisenä lähes koko Brasiliassa. Sen esiintymishuippu on tavallisesti joulukuusta heinäkuuhun. Viruksen pääisäntä on apina. Tautia levittävät päiväsaikaan liikkuvat hyttyset, joiden välityksellä virus siirtyy apinasta ihmiseen ja ihmisestä toiseen.

Paras tapa suojautua keltakuumeelta on ottaa rokote. Yksi rokoteannos antaa elinikäisen suojan. Keltakuumerokotusta suositellaan pääsääntöisesti 9 kuukauden iästä alkaen. Koska keltakuumerokote sisältää elävää, heikennettyä taudinaiheuttajaa, sitä ei kohonneen haittavaikutusriskin vuoksi tule antaa alle 6 kuukauden ikäisille eikä immuunipuutteisille. Myös muiden lääketieteellisen riskiryhmien kohdalla hoitavan lääkärin pitää tarkkaan harkita rokottamisen hyödyt suhteessa mahdollisiin haittoihin.

Jos raskaana oleva ei ole saanut keltakuumerokotusta ennen raskautta, hänen tulisi välttää matkustamista keltakuumealueelle. Jos keltakuumealueelle matkustamista ei voida välttää, WHO suosittelee rokottamista mieluiten kuudennen raskauskuukauden jälkeen.

Keltakuumeen lisäksi matkailijoiden on tärkeää suojautua myös denguekuumeelta, zikavirusinfektiolta sekä muilta hyttysten levittämiltä taudeilta peittävän vaatetuksen, hyttysverkkojen sekä -karkotteiden avulla.

Terveydenhuollon ammattilaisten tulee muistaa keltakuumeen mahdollisuus, jos vastaanotolle tulee taudin esiintymisalueilta palaava kuumeileva matkailija.Keltakuume-epidemia Brasiliassa jatkuu – matkailijoiden rokottaminen tärkeää

Seitsemällä Brasiliasta Eurooppaan palanneella matkailijalla on vuoden 2018 alussa todettu laboratoriovarmistettu keltakuume. Heistä kaksi on menehtynyt. Kaikki sairastuneet matkailijat ovat olleet rokottamattomia. Matkailijoiden keltakuume on aiemmin ollut Euroopassa harvinainen sairaus.

Lisätietoa

Rapid risk assessment: Outbreak of yellow fever in Brazil, Third update(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
ECDC

Increased risk of yellow fever infections among unvaccinated European travellers due to ongoing outbreak in Brazil, July 2017 to March 2018(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Eurosurveillance

Updates on yellow fever vaccination recommendations for international travelers related to the current situation in Brazil(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
WHO

Keltakuume (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Matkailijan terveysopas

Hyttysten pistoilta suojautuminen (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Matkailijan terveysopas

( Alkuperäinen uutinen julkaistu 20.3.2018 THL:n kotisivuilla.(Linkki toiselle web-sivustolle.) )