Koronavirustilanne ja maahantulo Brasiliaan

Koronavirustilanne ja maahantulo Brasiliaan

Koronaviruspandemia leviää yhä Brasiliassa ja kuormittaa terveydenhuoltoa kaikissa osavaltioissa. Ulkomaalaisten maahantulo Brasiliaan on sallittu lentokenttien kautta. Maan viranomaiset vaativat voimassa olevaa matkavakuutusta koko matkan ajalle.

Koronaviruspandemia leviää edelleen Brasiliassa ja kuormittaa terveydenhuoltoa kaikissa osavaltioissa.  Brasilian viranomaiset ovat asettaneet  rajoituksia epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Rajoitukset vaihtelevat osavaltioittain ja kaupungeittain johtuen paikallista eroista epidemiatilanteessa.  Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta.


Maahantulosäädökset


Brasilian hallitus antoi uudet ohjeet maahantuloon 29.7.2020 lukien:

Ulkomaalaisten maahantulo Brasiliaan on sallittu lentokenttien kautta. Maahan matkustavan ulkomaalaisen turistin (oleskelu max 90 päivää / ei koske Brasiliassa oleskeluluvalla asuvaa) on esitettävä ennen lentoa matkavakuutus, joka kattaa sairaanhoitokulut koko matkustusajalta. Brasilian terveysviranomaiset voivat estää matkustajan maahanpääsyn, jollei hänellä ole esittää voimassaolevaa matkavakuutusta.

Ulkomaalaisten matkailijoiden maahanpääsy satamien sekä maarajojen kautta on rajoitettua. Maahanpääsy on sallittu ainoastaan, jos henkilö tarvitsee lääketieteellistä apua tai poistuakseen lentoliikenteen kautta kotimaahansa.

Suomalainen voi oleskella Brasiliassa 90 vrk viisumivapaasti. 

Brasiliaan on mahdollista lentää kaupallisilla lennoilla, joita järjestetään säännöllisesti, joskin harvennetulla aikataululla. Lisätietoa lentoyhteyksistä löytyy tästä linkistä. Maan sisäisiä lentoja järjestetään myös säännöllisesti.


Liikkuminen maassa

Viranomaisten asettamat rajoitustoimet, esim. julkisen liikenteen suhteen, vaihtelevat osavaltioittain ja kaupungeittain. Osavaltioiden välistä linja-autoliikennettä on paikoitellen rajoitettu, ja myös paikallisliikenteeseen kohdistuu joissakin kaupungeissa rajoituksia. Koska tilanteet muuttuvat nopeasti, tulee viimeisin tieto selvittää paikallisviranomaisten tiedotteista.


Terveys

Epidemiatilanteen vaihdellessa maan eri osavaltioiden välillä myös annetut ohjeistukset terveydenhuoltoon ja suojautumiseen vaihtelevat alueittain. Osassa suojamaskien käyttö on pakollisista julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä sakon uhalla. Kuumemittauksia saatetaan tehdä esimerkiksi kauppojen sisäänkäyntien yhteydessä, mutta mitään yleisiä säädöksiä asiasta ei ole. Voimassa olevista rajoituksista ilmoitetaan paikallislehdissä, viranomaistiedotteissa sekä osavaltioiden verkkosivuilla.

Brasilian terveysministeriö on avannut koronavirus-mobiilisovelluksen ja puhelinnumeron, joista brasilialaiset ja ulkomaalaiset saavat mm. neuvoja ja ohjeita liittyen koronavirukseen sekä tiedot lähimmistä terveydenhuoltopisteistä. Mobiilisovellus on ladattavissa Android ja iOS puhelimiin.

  1. Disque-Saúde 136 –numerosta on valittavissa Covid19 alanumero, josta saa englanninkielellä ajankohtaista tietoa virukseen liittyen.
  2. ”Coronavirus-SUS” –niminen mobiilisovellus sisältää vinkkejä koronan ennaltaehkäisyyn ja tietoja viruksen oireista ja leviämistavoista. Sovellus sisältää myös listan virukseen liittyvistä vääristä tiedoista sekä kartan lähellä olevista terveysyksiköistä.

Lisätietoja:


Rajoitukset palveluihin

Saatavissa olevat palvelut vaihtelevat osavaltioittain ja rajoituksia puretaan tai lisätään epidemiatilanteen muuttuessa. Kaikissa julkisissa tiloissa, myös kaduilla, on pakollista käyttää hengityssuojaa.

Hotellit, ravintolat, kaupat, kauppakeskukset, puistot ja rannat ovat rajoitetusti auki. Avoinna ovat ruoka-, liha-, hedelmä- ja leipäkaupat, apteekit sekä bensa-asemat. Ravintolat myyvät takeaway-annoksia ovelta tai ruokaa voi tilata app-sovellusten kautta. Museot ja kulttuuritilat ovat suljettu ja massatapahtumat ovat peruttu.

Sisäänpääsy  julkisiin tiloihin ml. kaupat saattaa olla rajoitettua ja jonotus on järjestetty kadulle. Henkityssuojien käyttö on pakollista, kuumemittauksia tehdään sisäänkäynneissä,  ja käsien desinfiointi saattaa olla pakollista. Yli 60-vuotiaille, raskaina oleville ja liikuntarajoitteisille on monissa paikoissa oma jono ja nopeutettu sisäänpääsy. 

Useissa osavaltioissa viranomaiset työskentelevät rajoitetusti tai etänä, pankkikonttorit ottavat vastaan asiakkaita rajoitetusti, päiväkodit, koulut ja yliopistot on suljettu ja työskentelevät etänä.


Edustuston asiakaspalvelu

Suomen Brasílian-suurlähetystön, São Paulon -konsulaatin sekä Rio de Janeiron -kunniapääkonsulaatin asiakaspalvelut ovat rajoitetut.

Passi-, maahantulo- ja muita konsuliasiakkaita  otetaan vastaan ainoastaan ajanvarauksella.
Ennen edustustoon saapumisesta varmista mahdolliset liikkumisrajoitukset.

Konsuli- ja maahantuloasioihin liittyvät tiedustelut sekä ajanvaraus São Paulossa:

  • Sähköpostitse: [email protected]

  • Puhelinneuvonta: ma - pe  klo 9–12, puh. +55 11 3061 0938 Huom! Työvuorojen vuoksi puhelinpalvelussa saattaa esiintyy katkoksia, jätä viesti vastaajaan tai lähetä sähköpostia.

  • Poikkeavista aukioloajoista (arkipyhät) löytyy edustuston verkkosivuilta 

  • Kiireellisessä hätätapauksessa virka-ajan ulkopuolella ulkoministeriön päivystyskeskus 24/7: Sähköposti: [email protected], puh. +358 9 1605 5555

  • Muissa kuin konsuliasioissa ole yhteydessä sähköpostitse: [email protected]

Tiedustelut ja ajanvaraus Rio de Janeirossa:

Suurlähetystö Brasíliassa:

  • Puhelinpalvelu: ma-pe klo 9-12, puh. +55 61 3443 7151

  • Sähköposti: [email protected]


Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivä syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle tiedotteita ja kyselyjä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.