Koronavirustilanne ja maahantulo Brasiliaan

Koronavirustilanne ja maahantulo Brasiliaan

Ulkomaalaisten maahantulo Brasiliaan edellyttää todistusta täydestä covid-19 rokotesarjasta, negatiivista PCR- tai antigeenitestitulosta sekä terveysilmoituksen täyttämistä.


Maahantulosäädökset

Suomalainen voi oleskella Brasiliassa 90 vuorokautta viisumivapaasti (ei koske Brasiliassa oleskeluluvalla asuvia suomalaisia). Tiedoksi, Brasiliaan matkustavan ulkomaalaisen passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta maasta poistumisen jälkeen.

Brasilia rajoittaa edelleen ulkomaalaisten matkailijoiden maahanpääsyä toistaiseksi voimassa olevalla määräyksellä. Ulkomaalaisten maahantulo Brasiliaan on sallittu lentokenttien ja maareittien kautta. Eteläisessä Afrikassa viimeisen 14 päivän aikana oleskelleita ei päästetä maahan.

Tarkistathan ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa myös kohdemaan viranomaisilta, Brasilian suurlähetystöltä Helsingissä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Covid-19 testitodistukset, rokotustodistukset ja terveysilmoitus


Maahantuloon vaaditaan todistus vähintään 14 päivää ennen matkaa saadusta täydestä rokotussarjasta.

Kaikkien Brasiliaan saapuvien 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien on esitettävä jo lähtöselvityksessä negatiivinen tulos RT-PCR-testistä (tehty korkeintaan 72 tuntia ennen matkan alkua) tai antigeenitestistä (tehty korkeintaan 24 tuntia ennen matkan alkua). Testi vaaditaan myös 2-11-vuotiaalta lapselta silloin, kun hän matkustaa ilmaan saattajaa. Testivaatimus ei koske lentohenkilöstöä, jos he noudattavat lentohenkilöstön terveysturvallisuusohjeistuksia(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustaja, jolla on ollut oireeton Covid-19 viimeisen 90 päivän aikana, mutta jonka testitulos näyttää positiivista, on oikeutettu saapumaan maahan jos:
- hän on antanut kaksi positiivista RT-PCR testiä 14 päivän välein, joista viimeisin maksimissaan 72 tuntia ennen matkustamista.
- hän on antanut negatiivisen antigeenitestin viimeisen positiivisen RT-PCR testin jälkeen.
- hänellä on lääkärin allekirjoittama todistus, josta selviää, että matkustaja on oireeton ja voi matkustaa matkustuspäivänä.Maahan saapumiseen liittyvät todistukset hyväksytään portugalin-, englannin- tai espanjankielisenä.

Lisäksi lähtöselvityksessä on esitettävä todiste terveydentilaa koskevan ilmoituslomakkeen (Declaração de Saúde do Viajante – DSV(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)) täyttämisestä joko paperitulosteena tai sähköisessä muodossa.
Lisätietoja: Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Anvisa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (portugaliksi)

Huomio! Koska Suomesta Brasiliaan ei ole suoria lentoja, tarkastathan lennolle tarvittavat dokumentit suoraan lentoyhtiöltä sekä vaihtomaan viranomaisilta.

Lentoliikenne

Brasiliaan on mahdollista lentää kaupallisilla lennoilla, joita järjestetään säännöllisesti. Maan sisäisiä lentoja järjestetään myös säännöllisesti.

Maa- ja meriliikenne

Ulkomaalaisten matkailijoiden maahanpääsy satamien sekä maarajojen kautta on rajoitettua. 

Brasiliaan saapuminen maarajojen kautta vaatiin todistuksen täydestä rokotussarjasta.

1.11 2021 alkaen brasilialaisten tai ulkomaalaisten matkustajien liikkuminen on sallittua yksinomaan risteilyaluksilla Brasilian laillisilla vesialueilla.
 

Matkavakuutus

Suosittelemme matkavakuutuksen ottamista, vaikka se ei ole pakollinen Brasiliaan tällä hetkellä. 


Liikkuminen maassa

Viranomaisten asettamat rajoitustoimet, esimerkiksi julkisen liikenteen suhteen, vaihtelevat osavaltioittain ja kaupungeittain. Mahdolliset matkustusterveyteen liittyvät vaatimukset (esim PCR-testit) tulee selvittää liikennöitsijältä tai paikallisviranomaisilta.


Terveys

Epidemiatilanteen vaihdellessa maan eri osavaltioiden välillä myös annetut ohjeistukset terveydenhuoltoon ja suojautumiseen vaihtelevat alueittain. Suojamaskien käyttö on pakollista julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä sakon uhalla sekä riippuen osavaltion tautitilanteesta se saattaa olla pakollista myös ulkona. Kuumemittauksia saatetaan tehdä esimerkiksi kauppojen sisäänkäyntien yhteydessä,  ja käsien desinfiointi saattaa olla pakollista, mutta mitään yleisiä säädöksiä asiasta ei ole. Voimassa olevista rajoituksista ilmoitetaan paikallislehdissä, viranomaistiedotteissa sekä osavaltioiden verkkosivuilla.

Brasilian terveysministeriö on avannut koronavirus-mobiilisovelluksen ja puhelinnumeron, joista brasilialaiset ja ulkomaalaiset saavat mm. neuvoja ja ohjeita liittyen koronavirukseen sekä tiedot lähimmistä terveydenhuoltopisteistä. Mobiilisovellus on ladattavissa Android ja iOS puhelimiin.

  1. Disque-Saúde 136 –numerosta on valittavissa Covid19 alanumero, josta saa englanninkielellä ajankohtaista tietoa virukseen liittyen.
  2. ”Coronavirus-SUS” –niminen mobiilisovellus sisältää vinkkejä koronan ennaltaehkäisyyn ja tietoja viruksen oireista ja leviämistavoista. Sovellus sisältää myös listan virukseen liittyvistä vääristä tiedoista sekä kartan lähellä olevista terveysyksiköistä.

Lisätietoja:


Rajoitukset palveluihin

Saatavissa olevat palvelut vaihtelevat osavaltioittain ja rajoituksia puretaan tai lisätään epidemiatilanteen muuttuessa. Tällä hetkellä palvelut, hotellit, ravintolat, kaupat, puistot ja rannat ovat pääosin auki. Massatapahtumat saattavat olla yhä peruttuja. Huomaa, että voi esiintyä asiakasmäärä- tai aukiolorajoituksia.

Mikäli sisäänpääsy on rajoitettu, jonotus on järjestetty kadulle, huomioiden turvaetäisyydet. Yli 60-vuotiaille, raskaina oleville ja liikuntarajoitteisille on monissa paikoissa oma jono ja nopeutettu sisäänpääsy. 

Useissa osavaltioissa viranomaiset työskentelevät rajoitetusti tai etänä. Päiväkodit, koulut ja yliopistot ovat osittain avoinna.


Edustuston asiakaspalvelu

Suomen Brasílian -suurlähetystö, São Paulon -konsulaatti sekä Rio de Janeiron -kunniapääkonsulaatti toimivat normaalisti. Asioissa, jotka edellyttävät käyntiä konsulaateissa (passi-, maahantulo- ja muut konsuliasiat), asiakkaat otetaan vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Asioidessa konsulaatissa asiakkaan tulee käyttää hengityssuojaa.

Ennen edustustoon saapumisesta varmista mahdolliset liikkumisrajoitukset.

Konsuli- ja maahantuloasioihin liittyvät tiedustelut sekä ajanvaraus São Paulossa:

  • Sähköpostitse: [email protected]

  • Puhelinneuvonta: ma - pe  klo 9–12, puh. +55 11 3061 0938 Huom! Työvuorojen vuoksi puhelinpalvelussa saattaa esiintyy katkoksia, jätä viesti vastaajaan tai lähetä sähköpostia.

  • Poikkeavista aukioloajoista (arkipyhät) löytyy edustuston verkkosivuilta 

  • Kiireellisessä hätätapauksessa virka-ajan ulkopuolella ulkoministeriön päivystyskeskus 24/7: Sähköposti: [email protected], puh. +358 9 1605 5555

  • Muissa kuin konsuliasioissa ole yhteydessä sähköpostitse: [email protected]

Tiedustelut ja ajanvaraus Rio de Janeirossa:

Suurlähetystö Brasíliassa:

  • Puhelinpalvelu: ma-pe klo 9-12, puh. +55 61 3443 7151

  • Sähköposti: [email protected]

Matkustusilmoitus


Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivä syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle tiedotteita ja kyselyjä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.