Matkustustiedotteet, 23.1.2018

Brasilia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta.

Muut turvallisuustason tiedot

Rikollisuutta suurkaupungeissa. Vältä mielenosoituksia sekä pimeällä liikkumista.

Ajankohtaista

Suositellaan keltakuumerokotteen ottamista ennen matkaa Rio de Janeiron ja São Paulon -osavaltioissa ilmenneiden sairaustapausten johdosta. Kansainvälinen rokotuskortti mukaan.

Suurkaupunkien slummit "favelas", erityisesti Rio de Janeirossa, ovat erittäin vaarallisia alueita ja niitä tulee välttää. Riski joutua keskelle aseellista välikohtausta on korkea. Turisteille järjestettäviin slummikiertoajeluihin osallistumista ei suositella.

Yleinen turvallisuustilanne

Brasiliassa rikollisuus on ongelma ja erityisesti suurkaupungeissa on oltava valppaana. Passi, lentolippu, suuret rahamäärät, arvoesineet ja -korut kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa. Pimeällä yksin liikkumista tulee välttää.

Erityisesti suurimmissa kaupunkikeskuksissa saattaa esiintyä mielenosoituksia, usein ilman ennakkovaroitusta. Mielenosoituksia tulee välttää, ne saattavat muuttua väkivaltaisiksi. Suosittelemme seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita.

Rikollisuus

Brasiliassa rikollisuus on hyvin yleistä ja siihen voi liittyä väkivaltaa, joten ryöstötilanteessa ei tulisi tehdä vastarintaa. 

Suurkaupungeissa ja turistialueilla liikuttaessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta. Aseellisten ryöstöjen uhka on suuri suurkaupunkien keskustoissa sekä lentokentiltä hotelleihin johtavien väylien varrella. Ryöstöjä esiintyy usein liikennevaloissa, joten auton ovet ja ikkunat kannattaa pitää lukittuina. Taskuvarkaudet ovat yleisiä. Lapsi- ja nuorisojengit ryöstävät turisteja, erityisesti rantojen tuntumassa liikuttaessa tulee olla varuillaan. Yöllä kaupungilla liikkumista jalkaisin on syytä välttää.

Rio de Janeirossa ja São Paulossa on ajoittain rikollisliigojen keskinäisiä tai niiden ja poliisin välisiä aseellisia yhteenottoja, jotka voivat ulottua myös turistialueille. Rikollisjoukot ovat välillä myös tarkoituksella kohdistaneet aseellisia hyökkäyksiä siviilejä vastaan luodakseen epäjärjestystä.

Riski tulla huumatuksi (esim. juomaan lisätään huumaavaa ainetta), joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi tai tulla raiskatuksi on myös mahdollista yöelämän pyörteissä. 

Luottokorteilla voi maksaa yleisesti, mutta luottokorttien kopiointia esiintyy. Korttia käyttäessä kannattaa olla huolellinen eikä sitä tule maksutilanteessa päästää silmistään. Pankkiautomaatilla asioidessa on oltava erityisen valppaana.

Lapsia ei tule jättää ilman valvontaa.

Uutta passia voi anoa Suomen São Paulon -konsulaatista. Hätäpassi kotimatkaa varten on kirjoitettavissa Rio de Janeiron -kunniapääkonsulaatissa sekä Brasílian-suurlähetystössä.











Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta. 

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista.

Terveys

Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. 

Yksityiset sairaalat Brasiliassa ovat hyvätasoisia, mutta kalliita. Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen ja selvittää mitä paikallissairaalaa vakuutusyhtiö suosittelee. 

Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita on usein saatavilla myös ilman reseptiä.

Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi missään osassa maata. Matkaripulia esiintyy yleisesti, sen riskiä voi vähentää noudattamalla hyvää käsi- ja ruokahygieniaa.

Brasiliassa esiintyy useita hyttysten levittämiä virustauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla, käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa. 

Brasiliassa esiintyvästä keltakuume-epidemiasta ja zikavirustilanteesta löytyy tietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta Matkailijan terveysoppaasta. 

Brasilian terveysministeriön englanninkielinen terveysportaali, joka sisältää terveystietoa matkaajille:











Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua. 

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Maan lait ja käytännöt

Brasiliassa henkilöllisyystodistus on oltava aina mukana. Valokopio passista riittää, joten jätä passi hotellin tallelokeroon.

Brasilia on merkittävä huumekaupan kauttakulkumaa. Huumeiden hallussapidosta ja salakuljetuksesta annettavat rangaistukset ovat ankaria. Huolehdi lentokentällä siitä, että matkatavaroihisi ei päästä lisäämään sinulle kuulumattomia tavaroita. 

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on erityisen vakava rikos ja seuraamukset ovat ankarat.

Virkavallan halveksunta on vakava rikos, josta voi seurata sakko- tai vankeusrangaistus.





Brasilian liikenteessä on "nollatoleranssi" (0,0%) alkoholin suhteen.

Seksin harjoittaminen julkisella paikalla on Brasiliassa rangaistava teko.

Riippumatta lapsen kansalaisuudesta, jos alaikäinen lapsi matkustaa vain toisen huoltajan tai jonkun kolmannen osapuolen kanssa, tulee toiselta huoltajalta/tai huoltajilta olla kirjallinen portugalinkielinen todistus, jolla oikeutetaan lapsen matkustaminen. Todistuksen tulee olla laillistettu apostilla-todistuksella.



Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

* * *

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen:

puhelin +358 9 1605 5555,

faksi +358 9 629 840

sähköposti : [email protected] 

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia.

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus: https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)