Ulkomaankauppaministeri Vilén: Seksipalvelujen ostamiseen puututtava


"Seksipalvelujen ostamisesta on tullut erityisesti Länsi-Lapissa, joka on ainoa maarajamme Ruotsiin, vakava ongelma, johon meidän on lähiaikoina otettava kantaa", sanoo ulkomaankauppaministeri Jari Vilén. Vilén nosti ongelman esiin Pohjoiseen ulottuvuuteen liittyvän Anti-Crime Forumin yhteydessä pitämässään puheessa tänään Rovaniemellä.

Prostituutiosta on kehkeytynyt kasvava ongelma, koska Ruotsissa eletään eri lainsäädännön ehdoilla. Tämä on johtanut siihen, että seksuaalipalvelujen osto Ruotsissa on painunut maan alle ja palvelut ostetaan nyt silloin kun mahdollista mm. Suomen puolelta. Vilénin mukaan vaihtoehtomme ovat joko kriminalisoida osto myös Suomessa tai laajentaa telekuunteluoikeudet myös prostituutioon. Erityisen tärkeää on tehdä lainsäädännöllistä yhteistyötä yli rajan. Pohjois-Suomi ei ole enää mikään lintukoto.

Kansainvälisen liikkuvuuden helpottuminen on avannut uusia mahdollisuuksia kaupalle ja kehitykselle. Toisaalta se on avannut mahdollisuuden myös rikollisuudelle. Kansainvälistyvässä maailmassa Suomikaan ei ole enää turvassa miltään rikollisuudelta. Esimerkiksi huumerikollisuuden osalta on Oulun ja Lapin läänin alueella kahtena edellisenä vuotena ylitetty tuhannen rikoksen raja, ja suunta näyttää olevan edelleen kasvava. Järjestäytynyt rikollisuus on saamassa jalansijan myös Pohjois-Suomessa.

Luonteenomaista järjestäytyneelle rikollisuudelle on taloudellisen hyödyn tavoittelu, joten se pyrkiikin hakeutumaan sellaisille alueille, joilla sitä on saatavilla. Levittäytyessään järjestäytynyt rikollisuus käyttää tehokkaasti hyväkseen lainsäädännöissä olevia eroavaisuuksia ja aukko sekä uutta teknologiaa. Järjestäytyneellä rikollisuudella on myös vahva kytkös arkirikollisuuteen ja jokapäiväiseen elämään. Se näkyy esimerkiksi omaisuusrikoksina.

Perinteisten järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien ilmiöiden lisäksi on ilmennyt uusia rikollisuuden muotoja. Esimerkiksi kuljetettaessa hyödykkeitä rajan yli käytetään kaksoislaskutusta, jolla pyritään välttämään verojen maksua Venäjällä. Keski-Euroopasta anastettujen arvoautojen kuljettaminen Venäjälle on myös lisääntynyt pohjoisilla rajanylityspaikoilla.

Myös pohjoisen herkkä luonto voi olla rikollisen toiminnan kohteena. Rikollisjärjestöjen tiedetään tavoittelevan voittoja muun muassa tarjoamalla apuaan ympäristöjätteiden hävittämisessä. Rikollisilla ei kuitenkaan ole käytössään asianmukaisia välineitä ja menetelmiä, vaan vaaralliset jätteet saattavat päätyä käsittelemättöminä luontoon. Tällaisen toiminnan vaikutukset voivat olla peruuttamattoman vahingollisia.

Jotta Barentsin alueen potentiaalia voitaisiin hyödyntää ja samalla huolehtia asukkaiden viihtyisyydestä myös turvallisuustekijöiden tulisi olla kunnossa. Varsinkin rajojen ylitse tapahtuvaa järjestäytynyttä rikollisuutta pitää Vilénin mukaan kyetä torjumaan. "Tällaisen rikollisuuden torjunnassa myös tehokkaimmat toimenpiteet ovat ylikansallisia. Tämän vuoksi on tärkeää, että kokoamme yhdessä voimamme rikollisuuden vastaisessa taistelussa."

Vilénin mukaan keskeistä on toimiva tiedonvaihto järjestäytyneen rikollisuuden tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi sekä yksittäiseen rikosasiaan liittyvän oikeusavun antaminen. Pohjoismaisten lainvalvontaviranomaisten kesken yhteistyö on perinteisesti ollut tiivistä. Niin sanotulla PTN eli pohjoismaisella poliisi- ja tulliyhteistyöllä on saatu hyviä tuloksia. Suomen ja Venäjän välinen yhteistyö on myöskin ollut toimivaa. Niin ikään Venäjän jäsenyys Euroopan neuvostossa on avannut uusia mahdollisuuksia yhteistyölle. Käytännön esimerkkinä toimivasta yhteistyöstä voisi mainita yhteisen operaation Sortavalassa, Karjalan alueella syksyllä 2000, jolloin puututtiin suomalaisturistien harjoittamaan seksipalvelujen ostoon alaikäisiltä.

Lopuksi Vilén korosti myös sitä, kuinka tärkeää on kansallisten viranomaisten välinen yhteistyö. Suomessa on kehitetty konsepti, jonka puitteessa poliisi, rajavartiolaitos ja tulli tekevät läheistä yhteistyötä. Se ulottuu myös vakavan rikollisuuden torjuntaan. PTR-yhteistyö takaa lisäksi turvallisuuspalveluja harvaan asutuille seuduille, kun kiireellisessä tapauksessa toinen viranomainen voi ottaa hoitaakseen toiselle viranomaiselle kuuluvia tehtäviä. "Rikollisuuden torjunta ei ole pelkästään lainvalvontaviranomaisten tehtävä vaan se vaatii kaikkien viranomaisten yhteistyötä ja myös jokainen yksilö kantaa oman vastuunsa."
















Suomi
huumeet
pohjoinen ulottuvuus
pohjoismainen yhteistyö
rajanylityspaikat