30.4.2024

Bolivia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Poliittinen tilanne on epävakaa, ja levottomuuksia voi esiintyä koko maassa.

Ajankohtaista

Rajalla kannattaa varmistaa, että virkailijat leimaavat passin. Joillakin matkailijoilla on ollut ongelmia puuttuvien leimojen takia.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Bolivia on vuoristoinen maa, jossa teiden kunto on vaihteleva, ja sateet seurauksineen voivat katkoa teitä. Viranomaisten resurssit varsinkin syrjäseuduilla ovat rajalliset.

Boliviassa esiintyy suhteellisen usein mielenosoituksia ja levottomuuksia. Mielenosoittajien ja poliisin väliset yhteenotot saattavat yltyä väkivaltaisiksi. Levottomuudet saattavat aiheuttaa häiriöitä liikenteelle, teitä saatetaan sulkea eikä julkinen liikenne tai lentoliikenne välttämättä toimi normaalisti. Mahdollisten levottomuuksien aikana lentokentälle voi olla vaikea päästä ja lentoja voidaan peruuttaa. Suuria väkijoukkoja, mielenosoituksia ja tiesulkujen ylittämistä on syytä välttää.

Bolivian viranomaisten sivusto tiesuluista: http://transitabilidad.abc.gob.bo/mapa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)

Boliviassa ei ole yleistä hätänumeroa. Poliisin hätänumero on 110 ja palokunnan 119.

Suomella ei ole suurlähetystöä Boliviassa. Ruotsin Bolivian-suurlähetystö avustaa tarvittaessa. Yhteystiedot: http://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/bolivia-la-paz/kontakt/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (ruotsiksi)

Rikollisuus

Jyrkät tuloerot aiheuttavat yhteiskunnallisia ongelmia ja rikollisuutta, minkä vuoksi kannattaa olla varovainen. Suurimmissa kaupungeissa esiintyy tavanomaista katurikollisuutta ja matkailijoihin kohdistuu ryöstöjä. Matkailijat ovat joutuneet rikollisuuden uhreiksi myös syrjäisillä alueilla ja La Pazin ulkopuolella vuoristossa. Ryöstön sattuessa ei kannata vastustella tai käyttäytyä aggressiivisesti. Rikollisuus on usein järjestäytynyttä. Matkailijoita on yritetty ryöstää myös tekeytymällä poliisiksi. Jalkaisin liikkumista yksin pimeällä kannattaa välttää.

Ryöstöjä tapahtuu mm. pankkiautomaateilla, kun matkailija on nostamassa rahaa. Boliviassa esiintyy myös express-kidnappauksia, joissa uhri kaapataan ja pakotetaan nostamaan rahaa. Turvallisinta on käyttää päiväsaikaan esimerkiksi ostoskeskusten pankkiautomaatteja.

Huumelait ovat ankaria, ja huumerikoksista seuraa pitkä tuomio. Pidä silmällä matkatavaroitasi, älä suostu kuljettamaan toisten matkatavaroita.
Turistipoliisin maksuton numero on 0800 140081, ja poliisin hätänumero 110.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Teiden kunto voi olla heikko sekä kaupungeissa että niiden ulkopuolella. Bolivia on vuoristoinen maa, jonka kapeilla teillä sattuu paljon liikenneonnettomuuksia. Autot ovat usein huonokuntoisia, ajotyyli vauhdikasta ja tienviitat puutteellisia. Joukkoliikennevälineissä matkustaminen yöaikaan ei ole suositeltavaa.

Taksin ottamiseen suoraan kadulta liittyy aina turvallisuusriski, joten kannattaa käyttää vain virallisia takseja.

Maa on laaja ja sisäisen lentoliikenteen reitit kattavat tärkeimmät maakuntakaupungit. Mielenosoitukset saattavat sulkea maanteitä ja estää lentoliikennettä. Varaa riittävästi aikaa liikkumiseen.

Luonnonolot

Sadekauden aikana marraskuusta maaliskuuhun maanvyörymät saattavat tukkia maanteitä. Erityisesti helmikuussa La Pazissa on usein tulvia ja rankkoja raesateita, jotka huuhtovat mukanaan asutuksia. Bolivia on suhteellisen maanjäristysherkkää aluetta. Seuraa viranomaisten tiedotteita ja ohjeita.
Tietoa sääolosuhteista löytyy Bolivian meteorologisen instituutin sivuilta https://senamhi.gob.bo/index.php/inicio(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)
Maanjäristyksiä seuraa San Calixto –observatorio https://www.osc.org.bo/index.php/es/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).
Palokunnan hätänumero on 119.

Terveys

Boliviassa bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa, ja ruokaa ei aina valmisteta kovin hygieenisissä olosuhteissa, joten vatsataudit ovat yleisiä.

La Pazissa ja muissa isoissa kaupungeissa on hyviä lääkäreitä ja sairaaloita, mutta maaseudulla lääkäripalvelut ovat usein harvassa. Lääkärimaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Boliviassa on liikkeellä väärennettyjä lääkkeitä, joten hanki lääkkeitä vain luotettavista apteekeista.

Boliviassa esiintyy hyttysten levittämää denguekuumetta erityisen paljon marraskuusta maaliskuuhun. Joillakin alueilla esiintyy lavantautia, A-hepatiittia ja tuberkuloosia. Sademetsäalueilla esiintyy malariaa.

UV-säteily on voimakasta La Pazissa ja vuoristoseuduilla. Kannattaa käyttää korkeakertoimista aurinkovoidetta.

Monet Bolivian alueet sijaitsevat korkealla, joten matkailijat voivat saada vuoristotaudin (soroche) oireita esim. La Pazissa ja Titicaca-järvellä. Niitä voi lieventää riittävällä nesteytyksellä, levolla sekä apteekeista (farmacia, botica) saatavilla soroche-tableteilla.

Maan lait ja käytännöt

Bolivian viranomaiset voivat vaatia ulkomaalaista todistamaan henkilöllisyytensä. Passi kannattaa kuitenkin pitää tallessa esimerkiksi hotellin tallelokerossa ja kantaa mukana vain passikopiota.

Bolivia on maailman suurimpia kokaiinin tuottajia ja huumeita saattaa olla helposti saatavilla. Huumelait ovat ankaria ja huumerikoksista seuraavat pitkät tuomiot. Matkatavaroita tulee pitää silmällä koko ajan, eikä toisten matkatavaroita tule suostua kuljettamaan. Poliisi tarkastaa matkustajia järjestelmällisesti muun muassa kaupunkienvälisillä bussireiteillä.Homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta kielteinen suhtautuminen on yleistä. Samaa sukupuolta olevien parien kannattaa välttää julkisia hellyydenosoituksia.

Maahantulosäännökset

Maahantuloon liittyvää viranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevasta linkistä:
http://www.migracion.gob.bo/index.php?r=content/list&chnid=11(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)

Bolivian rajaviranomaiset voivat pyytää matkailijoita esittämään paluulipun ja majoitusvarauksen ensimmäiseksi yöksi. Maahan tullessa matkailijan pitäisi saada passiin leima, josta ilmenee kuinka monta päivää tämä voi oleskella maassa. Huomioithan, että saat aina leiman maahan saapuessasi, sillä leiman puuttuminen voi aiheuttaa ongelmia maasta poistuttaessa.
Yksinhuoltajien tai alaikäisen lapsensa kanssa yksin matkustavien on hyvä huomioida, että Bolivian viranomaiset saattavat estää maahan saapumisen tai maasta poistumisen ilman tarvittavia todistuksia. Kirjallisen luvan tai yksinhuoltajuutta koskevan dokumentin tulisi olla notaarin vahvistama ja espanjankieliseksi käännetty. Tarkempia tietoja Bolivian Lontoon-suurlähetystöstä [email protected] (englanniksi). Passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta Boliviaan saapumisesta.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].