Siimes: Suomen tarjottava parempaa suojaa väkivallan kohteeksi joutuneille naisille

"Turvapaikkapolitiikassa tulee ottaa nykyistä selvemmin huomioon naisten ihmisoikeuksien loukkaukset", sanoo WIDER -instituutin "Köyhyys, kansainvälinen siirtolaisuus ja pakolaisuus" -seminaarissa puhunut kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimes. Tällainen painotus on sopusoinnussa sen Suomen kehitysyhteistyössä ja ihmisoikeuspolitiikassa omaksutun periaatteen kanssa, että yhteiskunnan kaikkein syrjityimpien ryhmien oikeuksien toteutumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Siimeksen mielestä sukupuoleen perustuvien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi joutuneille on tarjottava entistä parempaa turvaa. "Turvan parantaminen on myös kansainvälisten pakolaissopimusten hengen mukaista", sanoi Siimes ja mainitsi esimerkkeinä sukupuoleen perustuvista ihmisoikeusloukkauksista muun muassa nigerialaiselle Amina Lawalille langetetun kivistystuomion, naisiin kohdistuvan väkivallan, naisten ympärileikkaukset sekä laittoman lapsi- ja naiskauppaan.

Köyhyyden torjunta hillitsee siirtolaisvirtoja

"Kestävä tapa ehkäistä hallitsemattomia siirtolaisvirtoja on ottaa vakavasti YK:ssa sovittu tavoite puolittaa maapallon köyhyydessä elävän väestön osuus vuoteen 2015 mennessä. Sen toteutumiseksi tarvitaan kehitysavun nostamista ja maailmankaupan ehtojen muuttamista niin, että kehitysmaiden tuotannolle tarjotaan nykyistä reilummat edellytykset", sanoo Siimes viitaten maataloustuotantoon ja tekstiilikauppaan.

Siimes mainitsi Suomen EU:n Sevillan huippukokouksessa vastustaneen ajatusta kehitysavun käytöstä pakolaispolitiikan rankaisukeinona. Hän perusteli tätä kantaa toivoen, että tätä linjaa noudatettaisiin myös jatkossa.

Lisätietoja: Ministeri Siimeksen virkamiessihteeri Johan Schalin, (09) 1605 6433, GSM 040-7765028.

Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosaston lehdistötiedote 27.9.2002









Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)