Den privata sektorns investeringar ökar under Internationella fonden för jordbruksutveckling IFAD:s nästa verksamhetsperiod

IFAD minskar fattigdomen på landsbygden och förbättrar livsmedelstryggheten i världens fattigaste länder. Fondens arbete behövs allt mer i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Finland och IFAD:s övriga medlemsländer meddelade förra veckan i Paris om tilläggsstöd till fonden.

Vid sitt möte i Paris den 14–15 december 2023 beslutade medlemsländerna om prioriteringar och finansiering för Internationella fonden för jordbruksutveckling IFAD:s nästa verksamhetsperiod 2025–2027. Under verksamhetsperioden 2025–2027 kommer IFAD särskilt att fokusera på bräckliga stater, på investeringar för att bevara den biologiska mångfalden och förbättra anpassningen till klimatförändringar och på samarbete inom den privata sektorn.

I enlighet med Finlands mål används en del av tilläggsfinansieringen under nästa verksamhetsperiod för första gången till att genomföra ett program inom den privata sektorn. Jordbruket runt om i världen lider av investeringsunderskott, vilket programmet syftar till att åtgärda. På förslag av Finland kommer dessutom innovationer att utnyttjas effektivare under nästa verksamhetsperiod.

IFAD är en av världens största finansiärer av jordbruk och landsbygdsutveckling i de fattigaste länderna. Organisationen arbetar för livsmedelstrygghet och kostrelaterad hälsa och för att minska fattigdomen på landsbygden i utvecklingsländer. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förvärrat den redan svaga livsmedelstryggheten världen över, vilket gör att IFAD:s verksamhet behövs allt mer.

Tack vare IFAD förbättrades 77 miljoner människors försörjning och 38 miljoner människors förmåga att anpassa sig till och stå emot föränderligt väder under verksamhetsperioden 2019–2021. Över 62 miljoner småbrukare kunde öka produktiviteten i sin verksamhet och över 64 miljoner fick bättre möjligheter att släppa ut sina produkter på marknaden. I sitt arbete ägnar IFAD särskild uppmärksamhet åt unga, personer med funktionsnedsättning och jämställdhet mellan könen.

”Det är viktigt att IFAD hjälper småbrukare att gå med i nationella och internationella värdekedjor och främjar på så sätt jordbrukets utveckling mot kommersiell affärsverksamhet”, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio. ”Särskilda satsningar görs på kvinnliga jordbrukare.”

Finland är en långvarig finansiär av och partner till IFAD. Under verksamhetsperioden 2025–2027 deltar Finland i den allmänna finansieringen med ett bidrag på 13 miljoner euro och ett lån på 30 miljoner euro. Utöver den allmänna finansieringen har Finland anvisat tre miljoner euro för finansiering av programmet inom den privata sektorn.

Tidigare denna månad offentliggjorde(Länk till en annan webbplats.) Finland en investering i IFAD:s finansieringsinstrument ARCAFIM, som förbättrar jordbrukets produktivitet i Östafrika och mobiliserar privat finansiering.

Det är förenligt med Finlands påverkansmål att IFAD i allt högre grad försöker finansiera sin verksamhet med annan finansiering än offentlig utvecklingsfinansiering. År 2022 emitterade fonden som första FN-organisation ett masskuldebrev knutet till hållbarhet. Organisationen har genom masskuldebrev samlat in över 200 miljoner euro i finansiering bland annat från pensionsfonder.

Mer information

  • Emmi Oikari, chef för enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn, tfn +358 295 350 964
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].