Tuomioja till gemensamt utrikesministermöte för de nordiska länderna och Baltikum

Pressmeddelande 172/2004 20.8.2004 Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar i utrikesministermötet för de nordiska länderna och Baltikum i Palanga, Litauen den 25-26 augusti. Vid mötet behandlas riktlinjerna för det nordisk-baltiska samarbetet i en utvidgad Europeiska union, EU:s konstitutionella fördrag, unionens östpolitik och särskilt dess grannskapspolitik samt internationella krissituationer, såsom Irak och Afghanistan.


Mötets specialtema är Mellanösternfrågan. Till mötet har man inbjudit arkitekterna för det så kallade Genèveinitiativet som skisserar upp en fredlösning mellan Israel och palestinierna, den israeliske Yossi Beilin och palestiniern Yasser Abd Rabbo. Utrikesministrarna har därmed en möjlighet att få förstahandsinformation om utsikterna för fredsprocessen i Mellanöstern.

Närmare upplysningar: Ambassadrådet Jarno Syrjälä, enheten för Mellanöstern och Nordafrika (Mellanösternfrågan), tfn 09 160 55406, samt ambassadrådet Ari Tasanen, enheten för Central- och Sydosteuropa (mötets övriga ämnen), tfn 09 160 55460.


nordiskt samarbete