Kenyas utrikeshandels- och industriminister till Finland

Pressmeddelande 165/2004
16.8.2004


Kenyas utrikeshandels- och industriminister, doktor Mukhisa Kituyi besöker Finland den 18-21 augusti. Besöket sker på inbjudan av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Minister Lehtomäki besökte Kenya hösten 2003.

Utöver diskussionerna med Lehtomäki träffar Kituyi bland annat riksdagens talman Paavo Lipponen och ordförandena och representanter för utrikesutskottet och jord- och skogsbruksutskottet. I programmet ingår även möten med finländsk företagsledning. Ett av de centrala temaområdena under besöket är hur handeln och investeringarna mellan Finland och Kenya kunde utvecklas. Ministrarna har även för avsikt att diskutera fortsättningen på WTO:s förhandlingsrunda samt frihandelsarrangemangen mellan EU och länderna i Afrika.

Kenya är ett av de åtta långvariga huvudsakliga mottagarländerna inom ramen för Finlands utvecklingssamarbete. Finland kommer att stöda Kenya inom skogs- och energisektorerna samt sektorn för god samhällsstyrning. Målsättningen är att man under de närmaste åren skall uppnå en årlig miniminivå på 10 miljoner euro i utbetalningar.

Kenya står emellertid för närvarande inför ett antal utmaningar. En omfattande förvaltningsreform, utrotningen av korruptionen och grundlagsreformen är alla fortfarande på hälft. Dessa åtgärder kommer även att tas upp vid diskussionerna, liksom även hur Kenya har lyckats med genomförandet av FN:s millenniemål och fattigdomsprogram.

Närmare upplysningar: pressekreterare Pekka Aalto, tfn 09 1605 6292 och 040 765 3851.









UM:s utvecklingssamarbete på Internet(Länk till en annan webbplats.)

EU
FN
WTO