Riksdagens lagutskotts besök i Montevideo och Buenos Aires

Riksdagens lagutskott besökte Montevideo och Buenos Aires 9–13 april 2024 och träffade representanter i parlamenten i Uruguay och Argentina, Buenos Aires universitet och Argentinas högsta domstol.

Nära samarbete mellan Uruguay och Finland

I Montevideo träffade lagutskottet bland annat vicepresidenten och senatens talman Beatriz Argímon, talmannen för representanthuset Ana Olivera, parlamentsledamoten Rodrigo Goñi och parlamentskomissionären med ansvar för fängelser Juan Miguel Petit.

Vid diskussionerna framkom att man under Uruguays 40-åriga demokrati har lyckats närma parlamentet till samhället. I oktober 2024 hålls president- och parlamentsval som inte antas medföra någon större förändring i Uruguays politiska linje: kontinuitet och stabilitet beskriver Uruguays samhälle, ekonomiska situation och rättssystem.

Samarbetet mellan Finland och Uruguay har varit intensivt och inte bara på det kommersiella samarbetet. Finlands riksdag och dess framtidsutskott har varit en förebild när framtidsutskottet inrättades i Uruguay. Under lagutskottets besök väckte Finlands erfarenheter av justitieministeriet intresse. Inrättandet av ministeriet diskuteras i Uruguay.

Det ansågs intressant att utbyta erfarenheter inom fångvården. Uruguay är det land i Latinamerika som har flest fångar per capita (350 fångar per 100 000 invånare). Också antalet kvinnliga fångar har ökat. I Uruguay vill man utveckla förebyggandet av våld och brottslighet, vilket minskar antalet fångar på längre sikt. Intresset väcktes av Finlands erfarenheter av att minska hemlösheten som ett sätt att minska brottsligheten.

I Montevideo bekantade sig utskottet också med UPM:s verksamhet i Uruguay i bolagets massaterminal i hamnen i Montevideo. Skogssektorn står för närvarande för 4% av Uruguays BNP.

Utbildning och icke-korruption intresserar

I Argentinas representanthus väckte Finlands korruptionsfrihet intresse och högklassig offentlig utbildning, som utgör grunden för utvecklingen och välfärdssamhället och ger alla lika möjligheter.

Utskottets ledamöter fick också möjlighet att diskutera vid högsta domstolen och juridiska fakulteten vid Buenos Aires universitet (Universidad de Buenos Aires, UBA), ett av de mest ansedda universiteten i Latinamerika. I det årliga QS World University Ranking ligger UBA på plats 95, och bland juridik ligger UBAs juridiska fakultet på plats 26 (2024). I högsta domstolen är det aktuellt att utse två nya domare, som kräver 2/3 röster i parlamentet.

Utskottets medlemmar träffade också domare Alicia Vence, som undersöker den finländska Hanna Hietalas försvinnande under militärregimen i Argentina. Fallet Hanna Hietala är en del av en omfattande Campo de Mayo-fallet. Utredningen går långsamt, men det är viktigt att fortsätta och utreda alla fall och komma ihåg för att brott under militärtiden inte glöms bort.

På resan deltar utskottets ordförande Juho Eerola (saf), vice ordförande Eva Biaudet (sv) samt medlemmarna Pia Hiltunen (sd), Aleksi Jäntti (saml), Mari Kaunistola (saml), Ari Koponen (saf), Maria Ohisalo (gröna) och Markku Siponen (cent) samt utskottsråden Marja Tuokila och Mikko Monto. I utskottets möten deltog också från ambassaden i Buenos Aires ambassadör Nicola Lindertz och ambassadrådet Sanna Pulkkinen.