Utrikesminister Valtonen besöker Washington

Utrikesminister Elina Valtonen besöker Washington den 18 december. Där träffar Valtonen bland annat Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken. I samband med besöket undertecknas ett avtal om försvarssamarbete mellan Finland och Förenta staterna.

I Washington diskuterar utrikesministrarna bland annat de bilaterala relationerna mellan Finland och Förenta staterna, aktuella Nato-frågor och Rysslands invasion av Ukraina. 

Utrikesminister Valtonen håller dessutom tal vid Hudson Institute. I fokus står säkerhetspolitiken och Finlands och Förenta staternas bilaterala relationer. I Washington diskuterar Valtonen också aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor med bland annat forskare och företrädare för olika tankesmedjor.

”Tillsammans med vår viktigaste strategiska partner och allierade har vi tagit betydande steg mot att fördjupa vår relation. Avtalet om försvarssamarbete utgör en fast del av stärkandet av vårt bilaterala samarbete och kompletterar vårt Natomedlemskap. I framtiden ser jag att vårt samarbete stärks ytterligare inom såväl säkerhet, ekonomi som teknologi. Det är också viktigt för Finland att det transatlantiska förhållandet mellan EU och Förenta Staterna intensifieras ytterligare”, säger utrikesminister Valtonen.

Mer information