Finland hördes om medborgerliga och politiska rättigheter i Genève

Pressmeddelande 238/2004
20.10.2004


Finlands femte periodiska rapport om konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter behandlades av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i Genève den 18-19 oktober. Finland har ratificerat denna viktiga internationella människorättskonvention år 1976.

Vid behandlingen av rapporten hördes Finlands representanter av kommittén för övervakning av genomförandet av konventionen. Delegationen leddes av högsta förvaltningsdomstolens president Pekka Hallberg. Övriga medlemmar i delegationen var lagstiftningsrådet Jukka Lindstedt från justitieministeriet, planeringsman Mikko Cortés Téllez från undervisningsministeriet, lagstiftningsrådet Tiina Sinkkanen från inrikesministeriet, konsultativa tjänstemannen Riitta-Maija Jouttimäki från social- och hälsovårdsministeriet, specialplanerare Meri-Sisko Eskola från arbetsministeriet och lagstiftningssekreterare Päivi Rotola-Pukkila från utrikesministeriet.

Delegationen redogjorde för kommittén om de senaste lagstiftningsprojekten och bland annat om frågan gällande samernas rätt till jord samt nationella och internationella åtgärder för att förbättra romernas ställning. Delegationen berättade även om den senaste tidens åtgärder för att främja jämställdheten mellan kvinnor och män samt bekämpande av våld. Dessutom betonade man betydelsen av ett stabilt system för grundläggande rättigheter och rättsstatsprincipen för genomförandet av medborgerliga och politiska rättigheter.

Kommittén fäste uppmärksamhet vid de reservationer som Finland gjort angående ratificeringen av konventionen. Dessutom var det faktiska genomförandet av jämställdheten mellan kvinnor och män, jämställdhetslagen och minoritetsombudsmannens verksamhet, civiltjänstgöringens längd samt romernas levnadsförhållanden, särskilt i fråga om utbildning och sysselsättning, föremål för kommitténs intresse. Angående samerna tog kommittén up genomförandet av språklagstiftningen och frågan om jordbesittning.

Diskussionen var livlig och mångsidig. Kommittén gav sin erkänsla åt Finlands rapport och presentationen av den. Kommittén kommer att avge sina slutsatser angående Finlands situation och de rekommendationer som anknyter till dessa om ca tre veckor.

En särskild presskonferens kommer att anordnas om utfrågningen och kommitténs slutsatser.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Päivi Rotola-Pukkila, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5725













FN:s pressmeddelande om utfrågningen av Finlands representanter(Länk till en annan webbplats.)