Extra bistånd från Finland till Afghanistan


Utrikesministeriet beviljade i slutet av år 2002 inalles lite mer än två miljoner euro i extra bistånd till återuppbyggnaden av Afghanistan. Av nämnda summa allokerades 1,7 miljoner euro till den internationella återuppbyggnadsfonden för Afghanistan, ur vilken dem temporära regeringens löpande utgifter i huvudsak finansieras. Till stöd för Afghanistans fristående människorättskommitté beviljades 330 00 euro. Dessa medel kanaliseras genom FNs utvecklingsprogram UNDP till att befrämja kvinnors rättigheter.

Under år 2002 stödde Finland med utvecklingsbiståndsmedel Afghanistan med sammanlagda 12 863 000 euro. Andelen humanittärt bistånd var 7 miljoner euro.

Återuppbyggnadsfonden för Afghanistan grundades år 2002 för att underlätta administrationen och koordinationen av bidragen. De flesta av länderna som bistått Afghanistan har dirigerat en betydande del av sina bidrag via fonden. För dess administration svarar Världebanken och dess medel kan förutom för regeringens löpande utgifter användas bl.a för projekt som befrämjar en snabb återhämtning för landet. Förstärkandet av Afghanistans administration förbättrar landets säkerhetssituation. Det är särskilt viktigt att skapa förutsättningar för valen som enligt planerna skall hållas år 2004. Donatorländerna anser att den temporära regeringe stabiliserat landet i raskt tempo.

De afghanska kvinnornas och flickornas ställning är trots framstegen fortfarande svår. Den enligt lag garanterade rätten till arbete för kvinnor förverkligas inte effektivt, och på sina ställen blir kvinnorna även trakasserade om de går på gatorna utan slöja eller manlig släktings sällskap. Även allvarligare människorättsbrott förekommer. Afghanistans människorättskommitte´ grundades i juni 2002 för att befrämja förverkligande av de mänskliga rättigheterna i landet. Kommittén pressar på regeringen och lokalmyndigheterna att följa landets lagar och utan dröjsmål ingripa vid kränkning av kvinnors och flickors rättigheter. Kommittén består av elva medlemmar, av vilka fyra år kvinnor, och dessutom verkar lokala funktionärer runt om i landet. Ordförande för kommittén är läkaren och f.d. kvinnosaksminsitern Sima Samar.

Ytterligare information erhålles av utrikesrådet Mikko Pyhälä, enheten för Asien och Oceanien, tel. (09) 160 55523, [email protected]; och informationschef Katri Kaarniala, Finnidas information, tel. (09) 160 56348, [email protected].








mänskliga rättigheter