Helsingforsprocessen föreslår demokratiska reformer av kontrollen över globaliseringen

Pressmeddelande 233/2004
13.10.2004


Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja är säkerställandet av jämställdheten och representativiteten inom det globala beslutsfattandet en viktig utmaning för det internationella samfundet. Enligt honom är den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsens viktigaste budskap att en ökad säkerhet på lång sikt även kräver en kontroll över globaliseringen för att minska ojämställdheten. Tuomioja betonade att Finland i redogörelsen förbundit sig att främja initiativ om kontroll över globaliseringen i sin EU-politik.

Tuomioja talade i onsdags vid Helsingforsprocessens andra nationella seminarium, där man gav anvisningar till Helsingforsprocessens expertgrupp för global förvaltning inför sammanträdet i Brasilien i slutet av oktober. Expertgruppens finländska medlem, riksdagsledamot Heidi Hautala, hänvisade till de förslag att ta med parlamentariker och medborgarorganisationer i det globala beslutsfattandet som nyligen framförts av den ILO-kommission som leds av president Halonen och den FN-panel som leds av president Cardoso. Hon uppmanade seminariet att diskutera hur dessa initiativ skulle kunna genomföras i praktiken.

Seminariet hade rubriken "Utmaning: En global demokrati” och anordnades av riksdagens framtidsutskott i samarbete med utrikesministeriet, Helsingforsprocessens sekretariat och den globala medborgarplattformen. Framtidsutskottets ordförande Jyrki Katainen öppnade seminariet.

Tuomioja: Inom kontrollen av globaliseringen behövs nya aktörer och nya metoder, såsom internationella skatter

Utrikesminister Erkki Tuomioja betonade en större roll för de nationella och regionala parlamenten i det globala beslutsfattandet vid sidan av det mellanstatliga samarbetet. Enligt honom kunde ett internationellt samarbete mellan parlamentsledamöter till exempel stöda genomförandet av FN:s millenniemål för att minska fattigdomen. Han ansåg att Helsingforsprocessens idé om ett gemensamt parlamentariskt ansvar för internationella finansieringsinstitut och Världshandelsorganisationen meriterade en närmare analys.

Tuomioja ansåg även att det är nödvändigt att öka medborgarorganisationernas och näringslivets deltagande i lösningen av vissa globala problem. "Utrotningen av internationell korruption är en sådan utmaning. På initiativ av Helsingforsprocessen diskuteras näringslivets och medborgarorganisationernas roll i korruptionsbekämpningen nu även vid Världsekonomiskt forum i Davos i januari", konstaterade Tuomioja.

Tuomioja fäste särskild uppmärksamhet vid den internationella handeln med handeldvapen. "Finland stöder aktivt ett internationellt avtal som skulle reglera handeln med handeldvapen. Dessutom är Finland redo att diskutera en internationell skatt på vapenhandel, som föreslagits av bl.a. Brasiliens och Frankrikes presidenter. Helsingforsprocessen är ett forum för denna diskussion", konstaterade minister Tuomioja.

Näringslivet: Globaliseringen innebär möjligheter även för u-länderna

Direktör Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala från Näringslivets centralförbund betonade att den globala utvecklingen innebär möjligheter såväl för Finland som för u-länderna. Enligt henne utgör globala avtal och en god nationell förvaltning vid sidan av gynnsamma förutsättningar för företagsverksamhet grunden för en hållbar utveckling.

"Globaliseringen ändrar ekonomins strukturer och arbetsfördelning, och tillväxtcentrum förflyttas till nya länder. Förändringarna kan inte stoppas och inte heller planeras. Däremot kan man skapa och stöda förutsättningarna för framgång inom globaliseringen. Detta gäller såväl för Finland som för u-länderna. Gynnsamma förutsättningar för företagsverksamhet, globala avtal och en god nationell förvaltning skapar grunden för en världsomfattande hållbar utveckling”, konstaterade Kylä-Harakka-Ruonala.

Medborgarorganisationerna: De tystas röst skall höras i det globala beslutsfattandet

Enligt sekreteraren för Kyrkans samhällsarbete, pastor Ilkka Sipiläinen, kan rapporteringen till parlamentarikerna leda till en ökad politisk styrning av det arbete som utförs av tjänstemännen vid ekonomiska organisationer. Enligt honom är detta emellertid inte tillräckligt, utan de tystas röst borde höras i de globala institutionerna. Sipiläinen företrädde nätverket för finländska och tanzaniska medborgarorganisationer, den globala medborgarplattformen.

"Kyrkorna och även många andra medborgarorganisationer har velat öka hörbarheten för de röster som åsidosatts från beslutsfattandet i globala institutioner. Sådana röster är bland annat de fattiga och miljön. Nu framskrider globaliseringen på ett relativt ensidigt sätt dikterat av ekonomiska villkor, trots att ekonomin borde vara dräng och inte husbonde. Även om de internationella ekonomiska organisationerna skulle rapportera till parlamentarikerna kan man inte tala om en global demokrati", sade Sipiläinen.

Närmare upplysningar: Erja Tikka, utrikesministeriets informationsenhet, tfn +358 9 160 55 818, och Juha Mustonen, Helsingforsprocessens sekretariat, tfn +358 40 583 0945