Europeiska människorättsdomstolen beslutade att en person som fungerat som motpartens ombud kunde fungera som föredragande i hovrätten i en annan rättegång

Pressmeddelande 274/2004
23.11.2004


Europeiska människorättsdomstolen har i ett avgörande i dag fastställt att rätten till rättvis domstolsbehandling enligt artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna inte har överträtts i fallet Puolitaival och Pirttiaho mot Finland.

Den föredragande som behandlat de ändringssökandes ärende i hovrätten hade fungerat som ombud för de ändringssökandes motpart i en tidigare rättegång. Den föredragande hade vid denna tidpunkt arbetat som deltidsanställd jurist vid en advokatbyrå. Enligt de ändringssökande var den föredragande av denna anledning jävig.

Europeiska människorättsdomstolen ansåg att det inte fanns skäl att betvivla föredragandens subjektiva opartiskhet i fallet. Med subjektiv opartiskhet avses att vederbörande inte har personliga skäl att vara partisk i ett ärende.

Människorättsdomstolen ansåg också att den objektiva opartiskheten garanterats. Föredraganden hade fungerat som motpartens ombud i den tidigare rättegången senast i mars 1992. Vid hovrätten hade personen i fråga fungerat som föredragande från maj 1997. Europeiska människorättsdomstolen konstaterade att rättegångarna var mycket olika i fråga om sakinnehåll. I sitt uppdrag som ombud hade juristen representerat det företag som var de ändringssökandes motpart i en rättegång som gällde riktigheten i en varuleverans. Vid hovrätten fungerade personen som föredragande i ett ärende där de ändringssökandes motpart var en investeringsbank.

Människorättsdomstolen konstaterade att det inte fanns skäl att betvivla föredragandens opartiskhet eftersom det förflutit en längre tid mellan rättegångarna och de till sitt sakinnehåll var mycket olika och eftersom föredraganden inte samtidigt även fungerat som ombud. Således hade ingen överträdelse skett.

Människorättsdomstolen avgjorde ärendet med röstetalet 5-2.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Camilla Busck-Nielsen, utrikesministeriet, tfn (09) 16055727

internationell rätt
mänskliga rättigheter