EU:s utrikespolitik och grannförhållanden dryftas i Helsingfors

Pressmeddelande 239/2004
21.10.2004


I Helsingfors anordnas den 26-27 oktober ett seminarium om EU:s grannskapspolitik med rubriken ”The Neighbourhood of the EU – Final synthesis”. Seminariet avslutar serien "The Global Europe 2020”, som har anordnats av den i Paris verksamma medborgarorganisationen EUROPE 2020 i samarbete med olika länders utrikesministerier. Vid seminariet i Helsingfors, som stöds av Finlands utrikesministerium, granskas även resurserna för EU:s yttre förbindelser och EU:s ståndpunkter angående FN-reformen. I seminariet deltar ca 50 forskare, diplomater och representanter för medborgarorganisationer från olika EU-länder. Det två dagar långa seminariet öppnas av utrikesminister Erkki Tuomioja.

Organisationen EUROPE 2020 har för avsikt att ta fram idéer och visioner för EU:s framtid som kan tjäna som grund för de beslut som fattas av EU:s nuvarande och framtida ledare. Organisationen anordnar så kallade ”föregripande seminarier” i samarbete med olika länders utrikesministerier. Dessa seminarier samlar forskare, diplomater och representanter för medborgarorganisationer från EU-länderna och kandidatländerna. Det sammandrag som uppgörs över seminarierna ges en vid spridning bland EU:s beslutsfattare. Föregående seminarieserie om EU:s framtid anordnades 1999 och 2000.

År 2003 inledde EUROPE 2020 en ny seminarieserie med temat ”The Global Europe 2020”. Incitamentet till denna serie var det ökade behovet av att definiera principerna för EU:s gemensamma utrikespolitik med anledning av Irakkrisen. De sex tidigare seminarierna i serien har behandlat EU:s relationer till arabvärlden, Förenta staterna, Afrika, Latinamerika och Asien.

Avsikten är att man före utgången av innevarande år skall utarbeta en slutrapport på basis av de diskussioner som förts vid seminarierna, och 2005 fortsätter projektet med seminarier om vart och ett av de områden som behandlades under 2004 års seminarier.

Närmare upplysningar: Sandra Hatzidakis, utrikesministeriets enhet för planering och forskning, tfn 1605 5332, och Marie-Helene Caillol, Vice-President, Europe 2020, tfn +33 1 48785044









www.europe2020.org(Länk till en annan webbplats.)

EU