Bilaterala förbindelser

Relation

Relationen mellan Finland och Palestina är mycket god. Finland stöder fredsprocessen i Mellanöstern och det palestinska statsbygget såväl politiskt som genom utvecklingssamarbete. Finlands stöd har i synnerhet riktats till utvecklandet av utbildningen och bräckliga regioner.

Finlands beskickning i Ramallah öppnades 1999. Palestina har haft representation i Finland sedan 1980-talet. Finland har understött Palestinas statsbygge bland annat genom att 2012 rösta för FN:s resolution som gav Palestina observatörsstatus i FN. Palestinas beskickning i Helsingfors uppgraderades i oktober 2014 genom en samnordisk överenskommelse. Beskickningen fick fulla diplomatiska privilegier och immunitet i enlighet med Wienkonventionen. Beskickningen i Ramallah fick högre status genom att beskickningschefens position höjdes till ambassadörsställning.

Handel och ekonomiska förbindelser

Den ekonomiska situationen i Palestina är ytterst utmanande. Utvecklingen och handelsmöjligheterna begränsas framför allt av ockupationen som inleddes 1967. Enligt Tullens statistik uppgick värdet av Finlands export till Palestina till ca 650 000 euro och importen till ca 50 000 euro 2018. Finland exporterar främst kemikalier och färdigvaror och från Palestina importeras särskilt livsmedel. En del av handeln syns inte i statistiken om Palestina utan registreras som israelisk handel. Ur finländskt perspektiv är den palestinska marknaden intressant bland annat på grund av palestiniernas höga it-kompetens och möjligheten till utbildningsexport.

Kulturella relationer

Antropologen Hilma Granqvists forskningsarbete i Palestina på 1920-talet var banbrytande. Granqvist samlade in sitt historiskt sett mycket värdefullt forskningsmaterial i byn Artas i närheten av Betlehem. Granqvists arbete är fortfarande högt uppskattat i Palestina.

En central aktör när det gäller klassisk musikfostran för barn och ungdomar i Palestina är stiftelsen Barenboim-Said. Den finländska cellisten Liina Leijala har under flera år lett stiftelsens arbete i Ramallah.

Flera finländska kulturarbetare har direkta och nära band till Palestina.

Finländare och det finska språket

I det ockuperade palestinska området bor stadigvarande tiotals finländare.

Avtal

Lag om sättande i kraft av de bestämmelser i överenskommelsen om status för Palestinas beskickning som hör till området för lagstiftningen 437/2014, 6.6.2014. (RP 3/2017, RSv 41/2014.)

Besök

Finland och Palestina för en regelbunden dialog. Under ett besök i maj 2018 fördjupade sig utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen i Finlands och Palestinas samarbete inom utbildningssektorn och det arbete som utförs av FN:s organisation för Palestinaflyktingar UNRWA. Utrikesminister Timo Soini besökte regionen sommaren 2016. Andra högnivåbesök de senaste åren har gjorts av inrikesminister Päivi Räsänen 2014, av utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala 2013. Republikens president Tarja Halonen besökte det ockuperade Palestinska området hösten 2010. 

Den palestinska myndighetens biträdande undervisningsminister Basri Saleh bekantade sig med det finländska utbildningssystemet under ett Finlandsbesök hösten 2017 och vattenminister Shaddad Attili med Finlands expertis på vattenområdet våren 2012. Utrikesminister Riad al Malki besökte Finland sommaren 2010. Den finska riksdagens utskott har besökt regionen flera gånger.