Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Filippiinien väliset suhteet ovat ongelmattomat. Maat tunnustivat toisensa vuonna 1946 ja diplomaattisuhteet solmittiin vuonna 1955. Filippiinit edustaa alueella sellaisia arvoja ja kehitysmallia, jotka vastaavat pääsääntöisesti Suomen ulkopoliittisia tavoitteita. Suomen suhteet Filippiineille muovautuvat myös EU:n kautta. 

Suomen ja Filippiinien kaupankäynti on kasvussa. Vuonna 2018 Suomen vienti oli 160 miljoonaa ja tuonti 89 miljoonaa euroa. Merkittävimpiä suomalaisia yrityksiä Filippiineillä ovat Nokia Solutions and Networks, Tieto, Wärtsilä, Metso ja KONE. Näiden ohella mukana on monia pieniä yksityisyrittäjiä.

Filippiinit tarjoaa suomalaisyrityksille huomattavia liiketoimintamahdollisuuksia: ICT- ja ulkoistumistoimiala, kyberturvallisuus, energia- ja ympäristöala, terveysala ja infrastruktuurihankkeiden alihankinta. Hallinnon tehottomuus, raskas byrokratia ja säädösympäristön heikko ennakoitavuus ovat tuottaneet vaikeuksia, mutta vastaavasti kasvava talous ja väestö luovat mahdollisuuksia.

Sopimukset
  • Sopimus tuloveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi ja veron kierron estämiseksi vuodelta 1978.
  • Sopimus sijoitusten edistämisestä ja suojaamisesta vuodelta 1998.