I Asien växer trycket på Myanmar, berättar Filippinernas Romulo

Också i Asiens länder har trycket på Myanmar vuxit, berättade Filippinernas utrikesminister Arturo Romulo efter att ha träffat utrikesminister Erkki Tuomioja söndagen den 10 september i Helsingfors. Filippinerna är för närvarande ordförande för ASEAN, de sydostasiatiska staternas samarbetsorganisation. Romulo hoppas kunna välkomna juntaledaren Than Shwen på Filippinerna i december då ASEAN-toppmötet äger rum.

Romulo besökte Myanmar i augusti och berättade för Tuomioja att man hade varit ”mycket sträng” i kraven på demokratiska förändringar från militärregeringens sida. ASEAN:s ordförande krävde att dissidenten Aung San Suu Kyi befrias och konstaterade att oppositionspartierna måste få delta i val.

VI bjuder verkligen in juntans ledare general Than Shwen till toppmötet i december, uppgav Romulo. Generalen brukar hålla sig borta från offentligheten och har inte tidigare deltagit i ASEAN:s toppmöten.

Tuomioja lovordade Filippinerna för att dödsstraffet avskaffades i juni. ”Det innebär ett viktigt budskap till det internationella samfundet och utgör förhoppningsvis också ett exempel att ta efter för andra stater i området” konstaterade han.

Ministrarna diskuterade också fredsprocessen i provinsen Mindanao och förhoppningarna att underteckna fredsavtalet inom kort.