Finland deltar i EU:s militära krishanteringsoperation i Bosnien-Hercegovina

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande
20.8.2004




Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott behandlade vid ett möte fredagen den 20 augusti Finlands deltagande i EU:s militära krishanteringsoperation i Bosnien-Hercegovina.

Den EU-ledda ALTHEA-operationen, som inleds i december 2004 och vars styrka består av ca 7000 personer, kommer att överta ansvaret för Natos SFOR-operation, bl.a. stödjandet av den fredsprocess som förhandlades fram i Dayton. ALTHEA, som baserar sig på FN:s mandat, är den mest betydelsefulla av de militära krishanteringsoperationer som unionen hittills har lett. Operationen genomförs i enlighet med EU:s och Natos permanenta samarbetsarrangemang med stöd av Natos planerings- och stabsstrukturer. När operationen har inletts är detta den första EU-ledda, övergripande krishanteringsoperationen av ny typ i Bosnien-Hercegovina, en operation där såväl militära medel som medel inom civil krishantering utnyttjas. Unionens polismission och observatörsoperation pågår redan.

Finland planerar preliminärt att skicka ca 200 fredsbevarare till ALTHEA för egentliga operativa uppgifter samt vid behov dessutom ca 30 personer för mottagnings- och iståndsättningsuppgifter vid basen. Finlands fredsbevarartrupp skall placeras i den norra avdelningen, som består av 1200 personer (Task Force North) och som är en av tre avdelningar inom operationen. Avsikten är att Finland skall fungera som ramnation för den norra avdelningen fram till sommaren 2005 och tillsätta dess kommendör. Det slutliga beslutet om Finlands deltagande kan fattas först efter Europeiska unionens möte om styrkemålen i september, då avsikten är att ärendet läggs fram för behandling i riksdagen och att republikens president beslutar om ärendet.

När det gäller den civila krishanteringen kommer Finland att ha 16 personer inom unionens polismission och fem inom EU:s observatörsmission. Deltagandet i dessa fortgår.

Ytterligare information: enhetschef Elina Kalkku, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5480 och avdelningschef Pauli Järvenpää, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8140