Ökad global ojämlikhet tema för Helsinforsprocessen

Pressmeddelande 176/2004
25.8.2004


Helsingforsgruppen sammanträder i Dar es Salaam, Tanzania, den 29-31 augusti. Värd för mötet är Tanzanias utrikesminister Jakaya Kikwete, som tillsammans med utrikesminister Erkki Tuomioja fungerar som Helsingforsgruppens ordförande. Temat för mötet är den ökade globala ojämlikheten och de nya internationella samarbetsmetoderna för att kontrollera globaliseringen. Helsingforsgruppen diskuterar särskilt konkreta förslag till åtgärder och strategier för genomförande av dem. Utöver Tuomioja deltar även utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki i mötet.

”Minskningen av fattigdomen och ojämlikheten har blivit viktiga mätare för globaliseringsprocessens rättfärdigande”, konstaterar professor Raimo Väyrynen i en utredning för Helsingforsgruppen. Enligt Väyrynens analys håller fattigdomen på att minska tack vare globaliseringen, men samtidigt ökar ojämlikheten. För att reformera det internationella samarbetet diskuterar Helsingforsgruppen både en demokratisering av befintliga forum för beslutsfattande och nya samarbetsformer. Bakgrundmaterialet till denna diskussion är en utredning av de amerikanska forskarna Shepard Forman och Derk Segaar, enligt vilken det vid sidan av mellanstatligt beslutsfattande även finns ett behov av samarbete med medborgarorganisationer, företag och internationella organisationer.

Konkreta förslag från Helsingforsprocessens temagrupper

Diskussionens målsättning är att välja de centrala temaområden med utgångspunkt i vilka Helsingforsgruppen skall utarbeta sin egen globaliseringsrapport. Utgångspunkten är de konkreta förslag som lagts fram av Helsingforsgruppens tre temagrupper (track groups).

Temagruppen för global förvaltning föreslår att Världsbankens, Internationella valutafondens och Världshandelsorganisationens ansvarighet inför de nationella parlamentens ledamöter stärks och att man ökar samarbetet mellan regeringar, medborgarorganisationer och företag i kampen mot internationell korruption. Förslagen från temagruppen för ekonomiska ärenden gäller nya metoder för utvecklingsfinansiering, en minskad skuldbörda för u-länderna samt finansieringen av världshälsomålen. Temagruppen för mänsklig säkerhet föreslår åtgärder som bland annat berör våld mot kvinnor, situationen för barn och unga i konfliktområden, lätta vapen samt bioteknologi och hälsofrågor.

Helsingforsprocessen är en politisk process som förespråkas av Finlands och Tanzanias regeringar och där representanter för regeringar, medborgarorganisationer och företag försöker finna för alla parter godtagbara lösningar på globaliseringens problem. Den politiska målsättningen är att stöda bland annat genomförandet av FN:s millenniemål samt de förslag som framförs globaliseringskommissionen, som leds av Finlands oh Tanzanias presidenter. Helsingforsgruppen sammanträder nästa gång i februari i Indien. Helsingforsprocessen kulminerar i en internationell Helsingforskonferens i september 2005.

Närmare upplysningar: informationsenhetens chef Erja Tikka, utrikesministeriet, e-post: [email protected], tfn 09 160 55 818, och direktören för programverksamhet Juha Mustonen, Helsingforsprocessens sekretariat (Tanzania), tfn 040 583 0945, www.helsinkiprocess.fi