Suomen ja Venäjän välisen investointisuojasopimuksen viimeistely jatkuu


Talouskomission kokouksessa Moskovassa sovittiin, että Suomen ja Venäjän välisen investointisuojasopimuksen viimeistely jatkuu. Viimeiset keskeneräiset kysymykset koskevat kansalliseen kohteluun liittyviä yksityiskohtia. Kansallinen kohtelu investointisuojassa tarkoittaa sitä, että suomalaista yritystä olisi Venäjällä kohdeltava vähintään yhtä edullisin ehdoin kuin venäläistä yritystä. Tavoitteena on edelleen, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa toukokuun loppuun mennessä. Venäjällä ei ole modernia investointisuojasopimusta vielä yhdenkään maan kanssa, joten Suomen kanssa neuvoteltava sopimus on erikoishuomion kohteena malliluonteensa vuoksi.

Talouskomissiossa sovittiin alustavasti, että Finnairin lentovuorot Pietariin voidaan palauttaa entiselleen. Suomi totesi myös, että Finnairin lentovuorot Moskovaan olisi palautettava entiselleen ja tulevaisuudessa niitä pitäisi lisätä. Venäjä peruutti huhtikuussa kaksi Finnairin lentovuoroa Moskovaan ja kaksi Pietariin vastatoimena EU:n lentomelusäädöksille, joiden takia jotkut venäläiset konetyypit eivät voi lentää EU:n alueella. Muut EU:n alueelle lentävien ulkopuolisten maiden lentoyhtiöt ovat sopeuttaneet kalustonsa säännöksen voimaantuloa edeltäneenä kymmenen vuoden siirtymäaikana.

Maantieliikenteessä Suomi ehdotti, että kokonaispainoltaan enintään 44 tonnin painoiset, eurooppalaisten normien mukaiset kuljetukset Venäjälle sallittaisiin ilman erikoislupia

Talouskomissio vahvisti, että Svetogorsk-Imatra-rajanylityspaikka avataan kansainväliselle liikenteelle 3.- 4. heinäkuuta. Sallan rajanylityspaikka avataan syyskuussa. Yhteiseksi päämääräksi vahvistettiin puutavarakuljetusten häiriöttömyys kaikilla rajanylityspaikoilla ja niitä koskevien tulliongelmien ratkaiseminen. Suomi esitti myös, että metalliromua pitäisi voida tuoda ainakin kaikkien kansainvälisten ylityspaikkojen kautta.

Talouskomission alaisuuteen perustettiin metsätyöryhmä, jolla on omat kestävään metsätalouteen, investointiin ja puukauppaan keskittyvät alatyöryhmänsä. Metsätyöryhmässä puhetta johtavat kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen maa- ja metsätalousministeriöstä ja varaministeri Sergei Mitin Venäjän teollisuus- tiede-, ja teknologiaministeriöstä.

Suomen ja Venäjän välisen tavaranvaihdon arvo oli vuonna 2001 yli 6,2 miljardia euroa. Venäjä on Suomen kolmanneksi tärkein tuontimaa ja viidenneksi tärkein vientimaa. Talouskomissio ja sen alaryhmät työskentelevät mm. kaupan operatiivisten esteiden poistamiseksi.










Venäjä