OECD:n ministerikokous pohtii kauppaa ja kehitystä


Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n vuosittainen neuvoston ministerikokous järjestetään Pariisissa 15.-16. toukokuuta. Suomen valtuuskunnan johtaja on ulkomaankauppaministeri Jari Vilén. Kokouksen puheenjohtajana toimii Belgian pääministeri Guy Verhofstadt.

Kokouksessa ulkomaankauppa- ja valtiovarainministerit tarkastelevat maailman talouden näkymiä ja pohtivat, millä keinoin kasvua voidaan edistää ja työttömyyttä vähentää. Myös yritysten hallinnon parantaminen, jotta paremmin voidaan turvata liike-elämän ja kansalaisten edut, nostetaan mukaan keskusteluun. Ministerit pohtivat myös tehokkaampia keinoja talousrikollisuutta ja lahjontaa vastaan. Lisäksi keskustelussa sivutaan terrorismin uhan aiheuttamia taloudellisia ongelmia.

Kauppa ja kehitys -teeman yhteydessä nousee esiin OECD:n rooli uuden kansainvälisen kauppaneuvottelukierroksen tukemisessa. Tärkeitä aiheita ovat myös Monterreyn kehitysrahoituskonferenssin seuranta ja valmistautuminen syksyllä pidettävään Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokoukseen. Kokouksella on mahdollisuus antaa merkittävä panos tämän vuoden aikana järjestettäviin kauppaa ja kehityspolitiikkaa käsitteleviin huippukokouksiin.

Ministerikokouksen kehitysosuuteen osallistuu myös useiden OECD:n ulkopuolisten maiden ministereitä. Lisäksi NEPAD:n (New Partnership for Africa´s Development) edustajia on mukana kehitysteeman käsittelyssä.

Ennen ministerikokousta 13.-15. toukokuuta järjestetään Pariisissa Forum 2002 -tapahtuma, jonka aiheena on turvallisuus, tasa-arvo, koulutus ja kasvu. Forum 2002 toimii talouselämän sekä työmarkkina- ja kansalaisjärjestöjen keskustelufoorumina.

Lisätietoja: lehdistöavustaja Paula Parviainen, gsm 040 5719370, lähetystöneuvos Riitta Swan, gsm 040 7357970.










OECD