Alankomaiden hallitus esittää tiukennusta niin kutsuttuun 30 prosentin sääntöön

Alankomaiden hallitus teki 20.4.2018 esityksen, jolla on tarkoitus tehdä muutoksia ulkomaalaisille työntekijöille suunnattuun 30 %:n veroetuun. Uudistuksen myötä veroedun hyödyntämisen maksimiaikaa lyhennettäisiin kahdeksasta vuodesta viiteen vuoteen 1.1.2019 alkaen. Muutos koskisi myös niitä henkilöitä, jotka ovat jo tällä hetkellä veroedun piirissä.

Ns. 30 %:n säännön mukaan vuosittain tarkistettavan tulorajan (v. 2018: 37 296 €) ylittävistä ansiotuloista 30 % voidaan maksaa verottomana. Päästäkseen edun piiriin, tulee työntekijän ja työnantajan yhdessä hakea veroviranomaiselta tapauskohtaiseen harkintaan perustuva suostumus, jonka edellytyksenä on työperäinen muutto Alankomaihin tehtävään, jota ei olisi voitu täyttää Alankomaiden omilta työmarkkinoilta. Alankomaissa jo pysyvästi oleskelevat ulkomaalaiset eivät voi päästä edun piiriin, sillä työsuhteen alkua edeltävän 24 kuukauden ajanjaksona työntekijän on täytynyt asua vähintään 16 kuukautta vähintään 150 kilometrin etäisyydellä Alankomaiden rajasta.

Vuonna 2015 verohuojennuksen piirissä oli 56 000 palkansaajaa, ja heidän määränsä on kasvanut noin seitsemän prosentin vuosivauhtia.

Hallitus perustelee uudistustaan tilaamallaan selvityksellä, jonka mukaan 80 % edun piiriin päässeistä hyödyntää sitä alle viisi vuotta ja loput 20 % suunnittelevat joka tapauksessa jäävänsä Alankomaihin pidemmäksi aikaa.

Lakimuutosta ei ole vielä hyväksytty, mutta se on tarkoitus sisällyttää vuoden 2019 budjettiesitykseen, joka julkaistaan syyskuun 18. päivä.