Finland och Förenta staterna vill ha närmare samarbete inom digitalisering och ren teknik

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio besöker Los Angeles den 13 – 16 mars 2024. Under besöket kommer minister Tavio att underteckna en avsiktsförklaring mellan utrikesministeriet och Los Angeles stad om ren omställning och digitalisering. Därtill presenterar ministern finländsk kompetens inom ren energi, hamnsäkerhet och spelbranschen.

Finlands och Förenta staternas närmare strategiska partnerskap syns inte bara i förbundsstaten utan också i flera delstater på olika förvaltningsnivåer. Kalifornien är den ledande delstaten i frågor som gäller förnybara energikällor, bekämpning av klimatförändringar och digitalisering. Los Angeles stads investeringar i en dubbel omställning särskilt inom transport och logistik innebär nya möjligheter för finländska företag och aktörer. Avsiktsförklaringens prioriteringar återspeglar den finländska spetskompetensen: smarta hamnlösningar, elektrifiering av trafiken och lösningar för ren energi.  

Ett av samtalsämnena är kompetensen inom spelbranschen. Vid Finnish Game Industry Showcase visar finländska företag sitt kunnande och bildar nätverk med amerikanska intressegrupper. 

”Min påverkansresa till Los Angeles är en utmärkt möjlighet att stärka samarbetet mellan Finland och Förenta staterna. Spelföretagskoncentrationen i Los Angeles  är viktig för Finland, men staden erbjuder också stora marknadsmöjligheter för lösningar inom dubbel omställning, ren energi, cirkulär ekonomi och hamnsäkerhet. Finländska företag har mycket att ge den kaliforniska marknaden”, säger minister Ville Tavio.

Minister Tavio kommer också att inviga de samnordiska konsulatlokalerna. Det är något unikt eftersom Los Angeles är den enda staden i världen där alla de fem nordiska länderna har ett konsulat i samma byggnad. 

”De gemensamma lokalerna är ett ypperligt exempel på det nordiska praktiknära och intensiva samarbetet i Förenta staterna”, säger minister Tavio.

Mer information:

  • Reetta Härönoja, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 740

  • Elisa Norvanto, ansvarig tjänsteman, enheten för Nordamerika, tfn +358 295 351 101

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]