Finland skickar nödhjälp till Myanmar

Pressmeddelande 148/2008
7.5.2008

Finland svarar mot behovet av omedelbar hjälp på grund av förödelsen efter cyklonen Nargis i Myanmar. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen beslutade i dag att kanalisera ett nödbistånd på 300 000 euro till området via Finlands Röda Kors.

Internationella Röda Korset och FN har börjat transportera och dela ut förnödenheter i Myanmar. Katastrofområdet är svårframkomligt floddelta, och det är därför svårt att leverera hjälp och bedöma behovet av bistånd. Enligt aktuella uppgifter har FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp OCHA nu fått tillstånd till ett biståndsflyg av regeringen i Myanmar och ska i dag leverera förnödenheter till Myanmar från FN:s centrallager i Brindisi i Italien.

Den tropiska cyklonen Nargis slog till mot sydvästkusten i Myanmar fredagen den 2 maj. Enligt en aktuell bedömning av regeringen i Myanmar uppgår antalet omkomna och saknade till tiotals tusen. Minst en miljon människor beräknas vara i behov av hjälp.

Katastrofområdet efter Nargis omfattar 30 000 kvadratkilometer. Nationellt katastroftillstånd har utlysts i fem provinser i södra och centrala Myanmar, inklusive staden Yangon. Situationen i området förvärras snabbt. Befolkningen hotas förutom av tropiska sjukdomar såsom malaria även av en akut brist på mat och rent dricksvatten.

Närmare upplysningar: utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare Ossi Martikainen, tfn 09 1605 6306, eller chefen för enheten för humanitärt bistånd Ulla-Maija Finskas, tfn 09 1605 6225