Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om ICRC:s lokalkontor i Burma/Myanmar

Pressmeddelande 508/2006
5.12.2006

Till sin förfäran har EU hört att regeringen i Burma/Myanmar har beordrat Internationella rödakorskommittén (ICRC)  att stänga sina fem lokalkontor i landet.

EU är djupt oroat över den inverkan detta beslut kommer att ha på den humanitära situationen i landet särskilt för de mest utsatta människorna. I många år har ICRC givit betydande humanitärt bistånd och skydd till människor i Burma/Myanmar däribland till befolkningsgrupper som lever i avlägsna gränsområden.

EU uppmanar bestämt regeringen i Burma/Myanmar att på nytt överväga sitt beslut  om ICRC:s lokalkontor samt att tillåta ICRC att återuppta sina humanitära åtgärder i överensstämmelse med sitt mandat och uppdrag. EU är övertygat om att ett fortsatt samarbete mellan regeringen i Burma/Myanmar och de internationella organisationer som arbetar till förmån för människorna i landet är  väsentligt.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings- och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.