Förändringar i konsulära tjänster från och med 1 oktober 2021; Finlands ambassads konsulära tjänster i Yangon kommer att tillhandahållas i Bangkok i framtiden

I enlighet med presidents förordning 799/2021 kommer konsulära tjänster av Finlands ambassad i Yangon i framtiden att tillhandahållas vid Finlands ambassad i Bangkok. Förordningen träder i kraft den 1 oktober 2021.

Med konsulära tjänster avses de konsulära uppgifter enligt artikel 5 i Wienkonventionen om konsulära förbindelser (FördrS 50/1980) som Finlands beskickningar kan sköta för att bistå enskilda eller sammanslutningar eller för att bevaka deras intressen och rättigheter och som med stöd av lagen om konsulära tjänster (498/1999) eller annan lagstiftning hör till utrikesförvaltningens uppgifter.

Till ovannämnda konsulära tjänster hör blad annat pass-, notarie- och legaliseringstjänster. Ytterligare information om de konsulära tjänsterna vid Finlands ambassad i Bangkok finns på ambassadens webbplats på https://www.finlandabroad.fi/thailand.  

Finlands ambassad i Yangon tillhandahåller i fortsättningen konsulära tjänster till nödställda och andra motsvarande konsulära tjänster som situationens allvar och brådskande natur kräver.

Mottagandet av ansökningar om uppehållstillstånd sköts på samma sätt som hittills vid Finlands ambassad i Bangkok.

Beskickningarnas viseringsarrangemang omfattas inte av den ovannämnda förordningen.
I ärenden som gäller Schengenvisum företräds Finland av Tysklands ambassad i Myanmar
https://rangun.diplo.de/(Länk till en annan webbplats.).
Under normala förhållanden har Tysklands ambassad lagt ut sina visumtjänster på företaget VFS Global(Länk till en annan webbplats.). På grund av situationen i Myanmar kan visumtjänster fungera i begränsad omfattning.

Mer information:            

Republikens presidents förordning 799/2021(Länk till en annan webbplats.)
Lag om konsulära tjänster 498/1999(Länk till en annan webbplats.)
Webbsidan av Finlands ambassad i Bangkok
Webbsidan av Finlands ambassad i Yangon