Anpassningarna inom utvecklingssamarbetet preciseras

Nedskärningarna enligt regeringsprogrammet gäller i synnerhet det land- och regionspecifika utvecklingssamarbetet. Under regeringsperioden kommer de så kallade landprogrammen att läggas ner i Afghanistan, Kenya, Moçambique och Myanmar. Nedskärningarna rör också multilateralt samarbete, humanitärt bistånd och utvecklingspolitiska lån och investeringar.

I enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska utrikesministeriets anslag för det egentliga utvecklingssamarbetet och utvecklingssamarbetet i låne- och investeringsform skäras ner med sammanlagt 1030 miljoner euro jämfört med den tidigare budgetramen.

De största nedskärningarna gäller det land- och regionspecifika samarbetet som får sammanlagt drygt 500 miljoner euro mindre under ramperioden. Den totala nivån för det multilaterala samarbetet sjunker med cirka 160 miljoner euro. Anslaget för humanitärt bistånd under momentet för det egentliga utvecklingssamarbetet minskar med sammanlagt cirka 130 miljoner euro. Ukrainas behov av humanitärt bistånd har beaktats i samband med det totala stödpaketet till Ukraina. Utöver dessa ska anslaget för utvecklingspolitiska lån och investeringar skäras ner med 60 miljoner euro per år.

”Nedskärningarna utgår från att vi uppnår syftet med regeringsprogrammets riktlinjer och fullgör de gällande åtagandena. I utvecklingssamarbetet är det bättre att inrikta anpassningarna på tydliga helheter än att kategoriskt skära ner lika mycket överallt”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Finland fortsätter att stödja Ukraina orubbligt. Under denna valperiod är Ukraina Finlands överlägset största partner inom utvecklingssamarbetet. Det mellanstatliga samarbetet fortsätter också i Etiopien, Nepal, Somalia och Tanzania. I Palestinska området fortsätter samarbetet utifrån den utredning som blev klar i december, med beaktande av förändringarna i omvärlden.

Under regeringsperioden avslutas samarbetet i form av landprogram i Kenya och Moçambique på ett kontrollerat sätt. I Asien gäller de största budgetnedskärningarna Afghanistan och Myanmar, där Finland inte fortsätter samarbetet med ländernas förvaltningar.

Utöver landprogrammen görs det anpassningar genomgående inom utvecklingssamarbetet. I höstas gjordes det nedskärningar i anslagen för bland annat Gröna klimatfonden och Internationella fonden för jordbruksutveckling (IFAD) som är en FN-organisation.

Nedskärningarna sker gradvis, närmast mot slutet av regeringsperioden, vilket gör det möjligt att göra anpassningarna på ett kontrollerat sätt och planera anslagen för utvecklingssamarbete effektivt. De gällande landprogrammen fortsätter fram till utgången av 2024. Under 2024 och 2025 dras det upp riktlinjer bland annat för fortsättningen av de helheter som riktar sig till olika länder och för civilsamhällesorganisationernas och utvecklingsbankernas nya finansieringsomgångar.

Under de kommande åren ligger anslaget under momentet för det egentliga utvecklingssamarbetet mellan 600 och 630 miljoner euro på årsnivå. De utvecklingspolitiska lånen och investeringarna uppgår till 70 miljoner euro per år. Därtill får Ukraina årligen 58 miljoner euro i stöd ur anslaget under ett separat moment. Regeringsperiodens prioriterade områden fastställs noggrannare i en redogörelse om Finlands internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete våren 2024.

Mer information

  • Tuomas Tähti, minister Tavios specialmedarbetare, tfn 050 4713 093

  • Ramses Malaty, enhetschef, förvaltnings- och rättsenheten för utvecklingssamarbete, tfn 050 516 4499

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]