EU-trojka uppmanade Myanmar att genomföra demokratiska reformer Markus Lyra träffade Myanmars utrikesminister.

EU-trojkan träffade Myanmars utrikesminister U Nyan Win söndagen den 10 september i Helsingfors i samband med ASEM-toppmötet. ”Vi upprepade EU:s välkända ståndpunkt inför bristen på demokratiska reformer och mänskliga rättigheter i Myanmar” sade understatssekreterare Markus Lyra som representerade EU-ordförandeskapet vid trojkamötet.

”Myanmars delegation försäkrade oss att de uppriktigt eftersträvar demokratiska reformer” berättade Lyra och underströk vikten av att oppositionspartier också involveras i reformprocessen.

EU:s trojkamöten med Myanmars ledning är en regelbunden form av kontakt mellan Myanmars regering och unionen. Jamens Moran, chef för Europeiska kommissionens Asiendirektorat, och Peter Christian Hauswedell från Tysklands utrikesministerium deltog också i Helsingforsmötet med U Nyan Win och hans delegation.

EU-trojkan uppmanade militärregeringen att inleda en verklig nationell försonings- och demokratiseringsprocess. EU önskar få se ett raskt upptagande av en nationell lagstiftning där alla rättmätiga representanter får delta. En demokratiseringsprocess skulle också inbegripa att nobelpristagaren Aung San Suu Kyi och andra politiska fångar friges.

Utrikesminister U Nyan Win upprepade sin regerings seriösa avsikter gällande demokratiseringen och meddelade att de är redo att samarbeta med FN, men påminde samtidigt EU-trojkan om att oppositionstrupperna är beväpnade.

Indien, Pakistan och Mongoliet nya medlemmar i ASEM

ASEM-processen tar in nya partners i och med att de asiatiska regeringarna på söndagen i Helsingfors enades om att Indien, Pakistan och Mongoliet blir inbjudna att ansluta sig till samarbetsforumet, uppgav Markus Lyra. ASEAN-sekretariatet, Association of Southeast Asian Nations, kommer också att inbjudas som medlem.

EU kommer i sin tur att ta med Rumänien och Bulgarien i ASEM-samarbetet när de blir medlemmar i Europeiska unionen.