Valmistautumalla saat matkasta enemmän irti

"Kun varautuu ja perehtyy kohdemaahan ennen matkaa, saa matkasta enemmän irti", konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen neuvoo suomalaisia matkailijoita. Turusen mukaan kokeneella matkaajalla on aina suunnitelma B valmiina. Terveen järjen käytöllä pääsee myös pitkälle.

Konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen valmistautuu matkaan ottamalla kattavan matkavakuutuksen, hoitamalla rokotukset kuntoon ja tekemällä matkustusilmoituksen verkossa. Konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen valmistautuu matkaan ottamalla kattavan matkavakuutuksen, hoitamalla rokotukset kuntoon ja tekemällä matkustusilmoituksen verkossa.

Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen on käynyt yli 60 maassa ja on työssään nähnyt maailmaa monesta kulmasta. Hänen työtään on kertoa suomalaisille matkailijoille kuinka reissuun tulee valmistautua ja miten ulkoministeriön palvelut auttavat siinä.

Matkailijan kannattaa selvittää matkakohteen riskit kuten rikollisuus ja paikallisen terveydenhuollon taso. Maan kulttuurista ja laeista olisi myös hyvä olla tietoa ennakkoon. "Nämä tiedot saa helposti meidän matkustustiedotteistamme", Turunen vinkkaa.

Turunen itse valmistautuu matkaan ottamalla kattavan matkavakuutuksen, hoitamalla rokotukset kuntoon ja tekemällä matkustusilmoituksen verkossa.

Turusen vinkit matkailijalle:

  • perehdy kohdemaahan ja mahdollisiin riskeihin
  • hoida rokotukset, passit ja viisumit kuntoon hyvissä ajoin
  • lue UM:n matkustustiedote
  • ota kattava matkavakuutus
  • tee ennen matkaa matkustusilmoitus

Ulkoministeriö avustaa suomalaisia ulkomailla joka vuosi enemmän

Ministeriössä ja Suomen edustustoissa autetaan suomalaisia matkailijoita vuosi vuodelta enemmän ja Turunen näkee tämän trendin jatkuvan. Syyksi kasvuun hän arvelee suomalaisten lisääntynyttä matkailua ulkomaille, omatoimimatkojen kasvanutta suosiota ja ihmisten halua tutustua maihin, jotka eivät ole tavanomaisia matkailukohteita.

Edelleen noin 30 prosenttia suomalaisista matkustaa ilman matkavakuutusta. Sairastaminen ulkomailla on hyvin kallista ja läheiset saattavat joutuvat tiukille kerätessään rahoja matkaajan Suomeen saamiseksi – jollei matkavakuutusta ole hankittu.

"Edustustomme pystyvät neuvomaan ja avustamaan, mutta emme maksa laskuja suomalaisten puolesta, emmekä saa ketään vapaaksi vankilasta vastoin paikallista lainsäädäntöä", Turunen muistuttaa. Turusen mielestä suomalaiset ovat jo aika hyvin perillä siitä, ettei valtio maksa matkustajan paluulentoja ulkomailta. "Me autamme suomalaisia auttamaan itse itseään," Turunen summaa.

Ei tavallista päivää konttorissa

Turunen hakeutui konsuliyksikön päälliköksi, koska työssä pääsee auttamaan ulkomailla hätään joutuneita suomalaisia monenlaisissa ongelma- ja kriisitilanteissa. Hänelle työ on tullut tutuksi myös ulkomaan komennuksillaan Madridissa, Caracasissa, Damaskoksessa ja Pekingissä. Turunen osallistui suomalaisten auttamiseen kun Espanjassa tapahtui junapommionnettomuus vuonna 2004 ja Kiinan Sichuanissa suuri maanjäristys vuonna 2008.

Tylsää päivää Turusella ei ole. Yksi osa työtä on avustamiseen liittyvä kehitystyö eri työryhmissä kokouspöytien ääressä. Toinen osa on ulkomailla sattuvien akuuttien kriisitapauksien hoitaminen. Se on käytännönläheistä työtä ja hyvä vastapaino kokouksissa istumiselle.

Viime aikoina Turusta ovat työllistäneet Etelä-Sudanin evakuoinnit joulun alla, Thaimaan mellakat, Filippiinien taifuuni ja monet yksittäisten suomalaisten tapaukset, joista julkisuudessa esillä on ollut muun muassa Sini Saarelan tapaus. Iso ponnistus oli auttaa Jemenissä kidnapattua suomalaista pariskuntaa. Turunen teki monista eri viranomaisista koostuvan tiiminsä kanssa työtä lähes tauotta yli neljä kuukautta, että suomalaiset saataisiin turvallisesti Suomeen. Kun tapaus oli selvitetty, hän avasi ulkoministeriön tiedotustilaisuuden sanomalla: "Tämä on hyvä päivä." Nämä onnistumiset palkitsevat ja antavat uutta virtaa työhön.

Turunen käsittelee työssään paljon vaikeita ja ikäviä asioita kuten sairauksia, rikoksia, terveysongelmia, katastrofeja ja kuolemaa. Rankinta työssä on kun "näkee ettei maailma ole reilu eikä oikeus aina voita".

Viranomaisen keinot auttaa ovat rajalliset ja on asioita joihin ei voi vaikuttaa. "Suomalaiset tavoitettiin Filippiinien kriisissä, mutta samaan aikaan siellä menehtyi tuhansia ihmisiä. Se on valtava katastrofi sille alueelle", Turunen summaa työnsä nurjaa puolta.

Kokeneena matkustajana Turunen tunnistaa halun hakea uusia kokemuksia ja elämyksiä matkustamalla. Seikkailijaluonteena hänellä ei ole suosikkimatkakohdetta vaan hän mieluiten matkustaa joka kerta uuteen paikkaan. Mieleenpainuvimpia kokemuksia ovat olleet vaihto-opiskelu Baskimaalla, tutkimustyö Etelä-Afrikassa, reissut Argentiinassa ja Costa Ricassa sekä yöpyminen Tunisian Saharassa ulkona tähtien alla. Työn puolesta Turunen on päässyt matkustamaan myös epätyypillisiin kohteisiin kuten vaikka Burundiin - tutustumaan kehitysyhteistyöhankkeisiin - tai Jemeniin, suomalaisten sieppaustapauksen selvittelyiden yhteydessä.

Lisätietoja ulkoministeriön palveluista matkailijoille:

Kysy lisää turvallisesta matkailusta Teemu Turuselta Twitterissä torstaina 16. tammikuuta kello 13.00–14.00. Ulkoministeriö järjestää Twitterissä suoran kyselytunnin, jonka aikana Turunen vastaa kansalaisten kysymyksiin. Käytä aihetunnistetta #kysyUM.