Opas Méxicoon saapuville

Olemme keränneet tähän oppaaseen käytännön neuvoja, jotka kannattaa pitää mielessä, jotta oleskelustanne tulisi miellyttävä ja turvallinen.

Hyödyllisiä osoitteita ja puhelinnumeroita:

Viisumit: Meksiko ei vaadi Suomen kansalaisilta turistiviisumia.

Maahaanmuuttoviranomaisen toimisto (Instituto Nacional de Migración) palvelee osoitteessa Homero 1832, Col. Polanco, México, D.F., puh. + 52 55 53 87 24 00. Tietoa Meksikossa oleskelusta saa myös internet-sivuilta http://www.inm.gob.mx/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Turvallisuus: Pääkaupunki México on suurkaupunki, jossa liikuttaessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Taskuvarkaita on paljon, joten passit, arvokkaat korut ja suuret rahasummat kannattaa säilyttää hotellin kassakaapissa, eikä jättää huoneeseen. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa vaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokorttia on suositeltavaa pitää mukana vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa. Mukana kannattaa aina kuljettaa valokopiota passista ja maahantuloluvasta.

Yöllä kaupungilla liikkuminen ei ole suositeltavaa, mutta jos sitä ei voi välttää, tulisi käyttää vain taksiasemalta otettavia tai tilattavia takseja.

Liikenne: México on yli 20 miljoonan asukkaan suurkaupunki, joten paikasta toiseen siirtymiseen on syytä varata runsaasti aikaa. Ruuhka-aikoina aamulla ja iltapäivällä sekä erityisesti palkkapäivinä ja perjantai-iltapäivisin tieliikenne voi olla todella puuroutunut. Myös sateella liikenne ruuhkautuu ja takseja on silloin vaikea saada.

I. Taksit: Takseja on useanlaisia ja hinnat vaihtelevat. Sitiotaksit tilataan puhelimella tai otetaan suoraan taksiasemalta ("sitio"). Ne ovat kalliimpia kuin vapaat taksit, mutta ne ovat yleensä turvallisia ja luotettavia. Useat sitiotaksit eivät käytä taksamittaria vaan ottavat maksun matkavyöhykkeiden mukaan, joten hinta kannattaa kysyä etukäteen. Radiotaksit ovat yleensä luotettavia, useimmat käyttävät taksimittaria ja ovat edullisempia kuin useiden hotellien taksit.

Uber-taksit ovat pääkaupungissa laillisia ja luotettavia.

Kadulta otettavien vapaiden taksien joukossa voi olla "piraatteja" eli toimiluvattomia takseja, jotka voivat olla epäluotettavia ja vaarallisiakin. Vapaat taksit käyttävät taksamittaria, lähtöhinta on vajaa 10 pesoa. Yöllä hinnat ovat virallisesti noin 20 % kalliimpia, mutta silloin mittari ei useinkaan ole päällä, joten hinta kannattaa sopia ennen kyytiin nousemista.

Taksiryöstöt ovat yleisiä, ja usein uhrit voivat joutua myös väkivallan kohteeksi. Tästä syystä suosittelemmekin vain sitio- tai radiotaksien tai Uberin käyttöä ja kehotamme välttämään "lennosta otettavia" takseja. Eritoten lentokentältä ja bussiasemilta tulee ottaa vain sitiotakseja. Lentokentällä maksu suoritetaan etukäteen tulohallissa olevalle luukulle, minne ohjaa kyltti ' Taxi Seguro'.

Kaupungin suuresta koosta johtuen taksinkuljettajat eivät tunne kaikkia kaupunginosia, joten he odottavat ohjeita kyydissä olevilta. Hotellista matkaan lähdettäessä on suositeltavaa pyytää hotellin edustajaa kertomaan osoite kuljettajalle ja varmistamaan, että kuljettaja osaa suunnistaa siihen. Lisäksi kannattaa pitää kartta mukana, sillä harvasta taksista sellainen löytyy.

II. Metro: Méxicossa on kattava ja toimiva metroverkosto ja metrokarttoja saa joiltakin asemilta. Metroasemat on merkitty nimien lisäksi kuvasymbolein. Liput ostetaan lippuluukulta, ne maksavat 5 pesoa. Metro on yleensä turvallinen päiväsaikaan, mutta taskuvarkaita pitää varoa. Ruuhka-aikoina metrossa on kova tungos.

III. Bussit ja peserot: Kaupungissa liikkuu paljon busseja ja minibusseja ("pesero"). Niiden määränpää on merkitty etuikkunaan, bussit pysähtyvät vain pysäkeillä ja peserot käytännössä missä vain (kadulla voi pysäyttää peseron kädenheilautuksella). Kuljettaja rahastaa, ja matka maksaa pituudesta riippuen 4 pesosta ylöspäin. Peseroita ryöstetään silloin tällöin ja ne saattavat ajaa ylinopeutta, isot bussit ovat hieman turvallisempia.

Kaupungissa liikennöi myös niin sanottuja metrobusseja, jotka kulkevat pääreittejä pitkin. Näille busseille on varattu oma kaistansa, ja ne etenevät siksi hieman muuta liikennettä nopeammin. Metrobussimatkan hinta on kuusi pesoa.

Vesi: Suositeltavinta on juoda vain pullovettä. Vesijohtovettä voi käyttää vain jos sitä on ensin keitetty vähintään 10 minuuttia. Ravintoloissa tulee välttää jääkuutioita, ne on saatettu tehdä puhdistamattomasta vedestä.

Ruoka: Salaatteja, raakoja vihanneksia, kuorimattomia hedelmiä, mansikoita ja äyriäisiä kannattaa syödä harkiten vatsaongelmien ja hepatiitin välttämiseksi. Salaattiainekset voi puhdistaa kaupasta ostettavilla desinfiointitipoilla. Katukeittiöissä myytävä ruoka on usein epäpuhdasta.

Sähkö: Meksikossa sähkövirran jännite on 125 V / 60 Hz. Pistokemalli on sama kuin Yhdysvalloissa ja erilainen kuin Suomessa. Jos sähkölaite on säädettävissä 110−125 voltille, sitä voi käyttää hankkimalla pistorasiaa varten erillisen väliosan ("adaptador"), jollainen on usein tarjolla suuremmissa hotelleissa. Sähkökatkoksia tapahtuu usein sadeaikana, ja virta on epätasaista. Tietokoneet kannattaa aina suojata virrantasaajalla.

Puhelut: Soitettaessa kaukopuheluita maan sisällä valitaan aluksi 01 ja sen jälkeen paikkakunnan suuntanumero (México 55, Guadalajara 33 ja Monterrey 81, muilla paikkakunnilla suuntanumerossa on 3 numeroa) ja heti perään puhelinnumero. (Méxicossa, Guadalajarassa ja Monterreyssä 8 numeroa, muilla paikkakunnilla 7)

Ulkomaanpuheluiden aluksi valitaan 00. Suomen suuntanumero on 358, Meksikon suuntanumero ulkomailta soitettaessa on +52.

Matkapuhelinten numeroissa on aina 10 numeroa. Jos soitetaan samalta paikkakunnalta kiinteästä puhelimesta, eteen tulee 044 ja muilta paikkakunnilta soitettaessa 045 ja ulkomailta soitettaessa +52 1.

Yleisöpuhelimet toimivat yleensä puhelinkortilla, joita voi ostaa lehtikioskeista, kaupoista ym. Myös kolikkopuhelimia on jonkin verran käytössä.

Aika: Aika Suomessa on 8 tuntia edellä Meksikon aikaa. (GMT -6h pääkaupungissa Méxicossa)

Sairaustapaukset: Sairaustapauksissa kannattaa turvautua hotellin henkilökunnan apuun esimerkiksi lääkärin pyytämiseksi hotelliin tai lääkkeiden hankkimiseksi apteekista. Sairaaloista parhaimpia on Hospital ABC. Siellä on päivystys ympäri vuorokauden ja englantia puhuvia lääkäreitä.

Sairaala vaatii yleensä jo sisään tullessa luottokortin, ja hoito on kallista. Matkavakuutus on ehdottoman tärkeä kaikille matkailijoille. Yleensä lääkärit tai sairaalat eivät hyväksy vakuutuskorttia suoraan takuuksi, vaan asiakkaan tulee maksaa kulut ja hakea jälkikäteen korvausta vakuutusyhtiöltä kotimaassa.

Jos kyse on vakavammasta tapauksesta tai hoidon hinta ylittää matkustajan maksukyvyn, tulee hänen ottaa pikaisesti yhteys oman matkavakuutuksensa päivystykseen, jotta yhtiö voi koordinoida tarvittavan hoidon ja taata maksut.

Kaupungin turistiministeriön turistipalvelu sairastapauksissa puh. +52 55 54 80 68 98. Lisätietoa sivuilta: http://www.mexicocity.gob.mx/contenido.php?cat=50500&sub=13(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Apteekit: Apteekkeja ("Farmacia") on paljon ja usein niitä on myös supermarketeissa. Apteekit myyvät kaikkia lääkkeitä eikä reseptejä juuri tarvita. Myynnissä on myös lääkkeitä, jotka Suomessa tai muualla maailmassa ovat kiellettyjä. Kannattaa siis ostaa vain niitä lääkkeitä, jotka tuntee tai jotka lääkäri on määrännyt.

Saasteet: Méxicon kaupungissa saasteet ovat merkittävä ongelma. Ilmansaasteet ja pakokaasut voivat aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä, silmien ja hengitysteiden ärsytystä sekä allergisia iho-oireita. Tietoa vallitsevasta saastetasosta saa osoitteesta http://www.sma.df.gob.mx/simat2/index.php?opcion=5

Ilmasto: México sijaitsee 2240 metrin korkeudessa, joten illat ja yöt ovat ympäri vuoden viileitä (0−15 astetta), mutta päivisin on lämmintä. Kannattaa varautua sekä viileään että lämpimään säähän. Päivällä lämpötila harvoin nousee yli 30 asteen, talvikuukausina (joulu−helmikuu) lämpötila putoaa öisin reilusti alle 10 asteen eikä taloissa yleensä ole lämmitystä. Sadeaikana (touko−lokakuu) sataa säännöllisesti voimakkaasti iltapäivisin. Méxicon ohuessa ilmassa aurinko on hyvin polttavaa.

Rahanvaihto: Dollareita ja euroja voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan (peso) pankeissa ja valuutanvaihtotoimistoissa ("Casa de Cambio"). Pankissa tarvitaan yleensä henkilöllisyystodistus. Valuuttaa voi vaihtaa jo lentokentällä saavuttaessa.

Valuuttaa kannattaa aina vaihtaa pienissä erissä sellaisissa vaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortit käyvät yleisesti, yleisimmät ovat Visa, Mastercard ja American Express, DinersClub on harvinaisempi. Peson kurssi vaihtelee lievästi päivittäin.

Posti: Postitoimistoja on harvassa ja ne ovat avoinna klo 9−19. Postimerkkejä saa pääasiassa vain postista ja suurempien hotellien kaupoista.

Tietoja matkailijalle: The News on englanninkielinen päivälehti, jossa on kansainvälisiä uutisia erityisesti Yhdysvalloista. "Tiempo Libre" on torstaisin ilmestyvä espanjankielinen lehti, jossa kerrotaan viikon kulttuuri- ja viihdetapahtumista, elokuvista, teattereista jne. Ticketmaster on paikallinen lippupalvelu, josta saa liput kulttuuri-, urheilu- ym. tapahtumiin. Myyntipisteitä on ympäri kaupunkia. Myös puhelimitse +52 55 5325 9000 tai internetissä http://www.ticketmaster.com.mx/(Linkki toiselle web-sivustolle.)  voi varata lippuja.

Ostokset: Tunnetuimpia tavarataloja ovat Palacio de Hierro, Liverpool ja Sanborns, joiden myymälöitä on eri puolilla kaupunkia. Santa Fessä on suuri ostoskeskus, jossa sijaitsee satoja erikoisliikkeitä. Hotellin henkilökunta opastaa ostoskeskusten löytämisessä. Tavarataloissa on kiinteät hinnat toisin kuin markkinoilla, joissa on tapana tinkiä.

Hyviä käsityömarkkinoita ovat La Ciudadela sekä vain lauantaisin auki oleva, suosittu Bazar de Sábado San Angelin kaupunginosassa.

Ravintoloissa laskussa ei ole palvelurahaa, joten se pitää lisätä loppusummaan (10−15 %).

Museot: Kaupungin lukuisat museot ovat yleensä avoinna klo 9/10−17/18 ja kiinni maanantaisin. Antropologinen museo esittelee laajasti Meksikon alkuperäiskulttuureita. Suosittuja ovat myös Frida Kahlon ja Leon Trotskyn museot. Värikäs kansantanssispektaakkeli "Ballet Folklorico" esitetään Bellas Artes -palatsissa yleensä keskiviikkoisin klo 20.30 ja sunnuntaisin klo 9.30 ja 20.30.

Matkaoppaita: Lonely Planet, Rough Guide, Insight Guides. Talvitie ja Mujica: Meksiko ja Keski-Amerikka. Netistä voi etsiä tietoja mm. www.lonelyplanet.com(Linkki toiselle web-sivustolle.) -sivuilta.