Graafinen suunnittelija Pekka Loiri palkittiin Meksikossa mitalilla

Meksikon kansainvälinen julistebiennaalikilpailu järjestettiin tänä vuonna 13:tta kertaa. Kilpailu pidettiin Moreliassa, Michoacánin osavaltiossa 29.10.-02.11.2014. Vuoden 2014 kunniavieras oli Québec.

Meksikon kansainvälinen julistebiennaali on yksi merkittävimmistä julistebiennaaleista maailmassa, ja väistämättä paras Amerikan mantereella järjestetyistä kyseisistä tapahtumista. Meksikon kansainvälinen julistebiennaali palkitsi tänä vuonna 15 kansainvälistä julistesuunnittelijaa ja biennaalin hyväksi työskennellyttä 25-vuotis-mitallilla. Suomalainen Pekka Loiri oli yksi mitalin saaneista. Pekka Loirin julistenäyttelyn on esillä Centro Cultural Universitariossa marraskuun loppuun saakka.

pekka
Pekka Loiri

Pekka Loiri on suomalainen graafinen suunnittelija, jota pidetäänyhtenä suomalaisen julistetaiteen uranuurtajista. Loiri aloitti uransa mainostoimistossa. Hän on ollut Taideteollisen korkeakoulun opettaja vuodesta 1978 ja johtanut sitä, sekä opettanut ja toiminut rehtorina MG-koulussa. Lisäksi hän on opettanut monissa merkittävissä ulkomaisissa alan oppilaitoksissa. Hän on kirjoittanut graafisesta suunnittelusta esimerkiksi alan oppikirjoja ja toiminut tuomarina kilpailuissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Pekka Loirin juliste

Uransa aikana Loiri on suunnitellut kirjankansia, kulttuurijulisteita, postimerkkejä ja yritysten ilmeitä. Loirin suunnittelemia kirjankansia ja julisteita on ollut näyttelyissä muun muassa Prahassa ja Bogotassa 2008. Kansainvälisiä palkintoja Loiri on saanut julistebiennaaleista ja teatterijulistenäyttelyistä mm. Lahdessa, New Yorkissa, Coloradossa, Osnabrückissa, Méxicossa, Prahassa, Trnavassa, Gabrovossa, sekä Ningbossa. Pekka Loiri toimii edelleen Lahden julistetriennalen presidenttinä.  

The Icocrada Exellence Award myönnettiin Pekka Loirille vuonna 1997. Loiri on saanut myös Valtion taideteollisuuspalkinnon, Suomen Kulttuurirahaston palkinnon, ja hänet on valittu Vuoden graafikoksi Suomessa. Grafia ry on myöntänyt Loirille Platinahuipun. Lisäksi Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Pekka Loirille Pro Finlandia -mitalin vuonna 2010.

Pekka Loirin näyttely Moreliassa 2014:

Exposición de Carteles de Pekka Loiri

45 carteles / 45 postres / 45 julistetta

Centro Cultural Universitario UMSNH

MORELIA

Lisätietoa Pekka Loirin sivuilta:
http://www.originalloiri.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoa julistebiennaalista Moreliassa:

http://bienalcartel.org/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
http://issuu.com/bienalcartelmexico/docs/programa_encarte_final/79(Linkki toiselle web-sivustolle.)
http://bienalcartel.org/morelia2014/exposiciones/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

kulttuuri