Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om situationen på Maldiverna

Pressmeddelande 455/2006
9.11.2006

Europeiska unionen känner oro över de ökande spänningarna på Maldiverna. Vi uppmanar enträget den maldiviska regeringen och Maldivernas demokratiska parti (MDP) att agera på ett ansvarsfullt sätt och att visa största återhållsamhet så att ytterligare civil oro, våld och gripanden kan undvikas. Båda parter bör undvika åtgärder som kan äventyra processen för politiska reformer och demokratisering.

EU uppmanar båda parter att så snabbt som möjligt återuppta diskussionerna om genomförandet av demokratiseringsprocessen och främjandet av demokratin på Maldiverna.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings- och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.