Nordiska samarbetsministrarna utreder bankgiroavgifter


De oenhetliga bankgiroavgifterna mellan de nordiska länderna utreds i snabb ordning. Det beslöt de nordiska samarbetsministrarna under ett möte i Bryssel på tisdagen.

Frågan togs upp till diskussion under mötet på initiativ av minister Jan-Erik Enestam. De övriga nordiska samarbetsministrarna understöder Enestams förslag om att frågan bör utredas och vänder sig till de nordiska finans- och konsumentministrarna som i praktiken skall utreda frågan och sedan rapportera tillbaka till samarbetsministrarna så snart som möjligt.

Det var en undersökning som Nordenföreningarnas förbund nyligen utförde som visade, att det debiteras höga och varierande avgifter för penningöverföringar mellan de nordiska länderna.
Samarbetsministrarna gav nordiska ministerrådets sekretariat i uppdrag att kontakta bankerna för kommentarer i frågan och för att de nordiska bankkunderna skall få information.

Samarbetsministrarna beslöt under mötet i Bryssel också om en ny tidtabell för beredningen av den nordiska budgeten. Detta ger det Nordiska rådet möjligheter att oftare än hittills ge sin syn på tyngdpunkterna för samarbetet. Finland och Norge meddelade sig vara beredda att anslå mera pengar för det nordiska samarbetet, såvida Nordiska rådet vill utöka verksamheten med nya betydande projekt.

Samarbetsministrarna och de nordiska EU ambassadörerna träffades också. Ministrarna hoppades att man under toppmötet i Barcelona kunde besluta om åtgärder som sätter fart på den ekonomiska tillväxten i Europa med en positiv inverkan på arbetsmarknaden. "Dessa reformer har på grund av motstånd från viss enskilda länder dragit alltför långt ut på tiden", sade Enestam.

Samarbetsministrarna anser det viktigt, att EU:s inre marknad förstärks. Rörligheten är inte ännu tillräckligt lätt, menade de. Sveriges statssekreterare Sven-Erik Söder ansåg att Norden borde vara en föregångare, i Norden kan vi avancera snabbare än i det övriga Europa, sade han.

Ytterligare information: Karl Johan Krokfors, utrikesministeriet, tel: 040 511 1650













pohjoismainen yhteistyö