EU:s utrikesministrar sammanträder i Cáceres


Utvidgning, västra Balkan och Mellersta Östern är huvudfrågorna vid det inofficiella utrikesministermötet i Cáceres under den spanska ordförandeperioden. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja. Detta s.k. Gymnich-möte börjar på fredagen den 8 februari och avslutas på lördagen.

Den spanske utrikesministern Piqué har föreslagit att mötet skulle koncentrera sig på tre ämnessfärer: EU:s utvidgning och i synnerhet dess finansiella inverkan, västra Balkan och Mellersta Östern. Även andra aktuella frågor kan komma på dagordningen.

De inofficiella mötena fattar inga egentliga beslut och drar inga konklusioner, såsom de officiella rådsmötena.

Europeiska kommissionen publicerade den 30 januari 2002 sin linjedragning beträffande finansieringen av kandidatländerna efter EU:s utvidgning åren 2004-2006. Rådet diskuterar ärendet under februari månad, medan kommissionen på basis av detta bereder detaljerade utgångsförslag. I Gymnich behandlas finansieringen inofficiellt. Kommissionens förslag till finansiering är beräknat efter antagandet att tio nya medlemsländer ansluter sig till unionen år 2004. Utgångspunkten för förslaget är att respektera den av Europeiska rådet i Berlin år 1999 godkända ramen för finansiering. Kommissionens förslag ryms innanför denna ram. Finland betraktar kommissionens förslag allmänt taget som befogat. Likaså är det bra att förslaget inte föregriper kommande strukturella eller lantbrukspolitiska lösningar, utan det baserar sig på EU:s gällande regelverk.

Läget i västra Balkan bedöms allmänt men i synnerhet kommer man att diskutera två frågor nämligen Serbien och Montenegro samt Makedonien. Dialogen mellan Serbien och Montenegro om de bilaterala relationerna och om förbundsstatens framtid har inte framskridit på önskat sätt. Bevarandet av förbundsstatens struktur vore viktigt med tanke på stabiliteten i området. EU:s höge representant Javier Solana har aktivt försökt få en dialog till stånd. Han torde presentera för Gymnich-mötet sin egen uppfattning om situationen samt om vad EU kunde göra för att främja en gynnsam lösning.

Utrikesministrarna diskuterar läget i Makedonien och framtiden för den av Nato ledda operationen Amber Fox för att trygga freden. I detta nu är operationens uppgift närmast att beskydda EU:s och OSSE:s observatörer i Makedonien. Detta torde fortsätta som en av Nato ledd operation i mars, men i ett senare skede kan det vara ett alternativ att byta ut den ledande organisationen. Man har diskuterat möjligheten att ansvaret för operationen skulle överföras till EU. Diskussionerna i Gymnich torde klarlägga huruvida man skall fortsätta med utredningen och planeringen av ärendet.

Läget i Mellersta Östern är fortsättningsvis mycket allvarligt. I Gymnich kommer Solana att lägga fram sin bedömning av läget inbegripet Förenta staternas politik och roll under den närmaste framtiden. Solana har nyligen träffat Förenta staternas utrikespolitiska ledning. Ministrarna förväntas också utbyta åsikter om det existerar några konkreta handlingar eller tankar som kunde lugna ner situationen och framför allt att åter komma i gång med förhandlingar och den politiska processen. EU har senast dragit upp linjerna för sin politik i Mellersta Östern vid rådsmötet för allmänna ärenden den 28 januari. Då betonade man bägge parternas skyldigheter samt det att förhandlingar är enda utvägen ur situationen.












EU
EU-jäsenyys