Tiukennuksia maahantulorajoituksiin ja matkustussuosituksiin – vältä yhä tarpeetonta matkustamista

Valtioneuvosto linjasi neuvottelussaan 18.8. rajaliikennettä koskevien rajoitusten ja matkustussuositusten muutoksista. Sisä- ja ulkorajaliikenteen rajoituksia palautetaan epidemiologiseen arvioon perustuen. Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Islannin, Kreikan, Maltan, Saksan, Norjan ja Tanskan väliseen liikenteeseen. Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Irlannista, Kyprokselta ja San Marinosta Suomeen saapuvalle liikenteelle sekä Japanin asukkaille Japanista Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tarkista myös Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Liikenne sallitaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikoilla paikallisten rajayhteisöjen välillä.

Kaikki rajapäätökset astuvat voimaan maanantaina 24. elokuuta. Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta uudelleen noin kahden viikon kuluttua epidemiologisen tilanteen perusteella.  

Vältä tarpeetonta matkustamista

Suomen kansalaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja jokaisella on aina oikeus palata Suomeen.

Ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulorajoitukset (24.8. alkaen):

  • Schengen-maat: Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Slovakia, Unkari, Viro 
  • Muut Euroopan maat: Vatikaani
  • Euroopan ulkopuolisten maiden asukkaat: Georgia, Etelä-Korea, Ruanda, Thaimaa, Tunisia, Uruguay, Uusi-Seelanti 

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että Suomen rajapäätöksistä huolimatta kaikki maailman maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan, eikä tosiasiallinen matkailu maihin ole mahdollista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Jos matkustat, ole vastuullinen

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle. Pandemian takia tilanne voi edelleen muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Terveydenhoitopalveluiden saatavuus voi olla rajoitettua. Pandemiatilanteessa ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on rajallinen.

Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, noudattaa hyvää käsi- sekä yskimis- ja aivastushygieniaa, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Mikäli turvavälejä ei voi noudattaa on suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Useissa maissa sen käyttäminen voi olla pakollista ja käyttämättä jättämisestä voidaan rangaista.

Ennen matkaa varmista myös matkavakuutuksesi voimassaolo ja kattavuus. Kun palaat Suomeen, noudata THL:n karanteenisuositusta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

 

Päivitetty 4.9.2020