Luxemburgs utrikesminister Asselborn diskuterade aktuella EU-frågor med utrikesminister Tuomioja

Luxemburgs utrikesminister Asselborn diskuterade aktuella EU-frågor med utrikesminister Tuomioja

”Vi var båda två utrikesministrar då förhandlingarna om Turkiets EU-medlemskap inleddes 2005. Då var det utrikesministrarna som drev på förhandlingarna och vi är fortsättningsvis aktivt engagerade i ett framtida europeiskt Turkiet. Det är i allra högsta grad i Europas strategiska intresse att ha ett Turkiet som fyller EU:s kriterier som medlem”, sade utrikesminister Erkki Tuomioja under presskonferensen tillsammans med Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn i Helsingfors den 27 oktober.

På agendan för de båda utrikesministrarnas samtal stod flera aktuella EU-frågor. Foto: Eero KuosmanenPå agendan för de båda utrikesministrarnas samtal stod flera aktuella EU-frågor. Foto: Eero Kuosmanen

Minister Asselborn tillade att det skulle vara ett stort misstag att avbryta förhandlingarna med Turkiet, också med tanke på en av de svåraste kriserna i världen just nu, i Mellanöstern. Han hoppades att förhandlingarna kan fortsätta igen på allvar 2012.

På agendan för de båda utrikesministrarnas samtal stod flera aktuella EU-frågor, så som EU:s utvidgning på Balkan och gårdagens möte om stabiliseringen av euroområdet. Båda ministrarna betonar ländernas gemensamma vilja att stärka euron, öka stabiliteten och bättre koordinera den gemensamma utrikespolitiken inom EU.

Angående onsdagens EU-toppmöte om euroområdets kris sade minister Asselborn att den politiska viljan att hjälpa Grekland finns och att de rätta besluten nu fattats. ”Nu är det på vårt ansvar att verkställa dem på bästa sätt”, sade minister Asselborn.