21.3.2024

Etelä-Korea: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Yleisesti Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa. Korean niemimaan tilanne voi muuttua kuitenkin nopeasti. Seuraa mediaa ja suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Ajankohtaista

Suomen kansalaisen tulee tehdä ennen matkaa K-ETA matkustusilmoitus osoitteessa https://www.k-eta.go.kr/portal/apply/index.do(Linkki toiselle web-sivustolle.). HUOM! Suomen kansalaiset ovat vapautettuja K-ETA matkustusilmoituksen tekemisestä 1.4.2023 -31.12.2024 välisen ajan.
Lisätietoja : Embassy of the Republic of Korea in Helsinki https://overseas.mofa.go.kr/fi-en/brd/m_9574/view.do?seq=754918&page=1(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Korean tasavalta eli Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa, kun noudatat normaalia varovaisuutta ja pidät huolta omaisuudestasi.

Korean niemimaan poliittinen tilanne on kärjistynyt aika ajoin siitä lähtien, kun Korean sota päättyi vuonna 1953. Suurlähetystö arvioi kuitenkin, että turvallisuustilanne Korean niemimaalla jatkuu edelleen suhteellisen vakaana. Viime aikoina provokaatiot ovat kuitenkin lisääntyneet, ja tilanne voi muuttua nopeasti.

Seuraa Korean niemimaan turvallisuuspoliittista tilannetta tiedotusvälineistä sekä Suomen Soulin-suurlähetystön verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta, kun suunnittelet matkaa.

Etelä-Koreassa järjestetään paljon mielenosoituksia. Soulissa mielenosoituksia on usein varsinkin Gwanghwamunin alueella Yhdysvaltain ja Suomen suurlähetystöjen läheisyydessä sekä Yeouidon alueella parlamentin läheisyydessä. Vältä mielenosoituksia äläkä valokuvaa niitä läheisyydeltä.

Lataamalla matkapuhelimeen Etelä-Korean viranomaisten englanninkielisen Emergency Ready App -sovelluksen, saat tietoa maan turvallisuustilanteesta.

Yleinen hätänumero on 119.

Lisätietoja:

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuvaa rikollisuutta on Etelä-Koreassa vähän. Noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa.

Ulkomaalaisen on viranomaisen pyytäessä todistettava henkilöllisyytensä. Mukana kannattaa pitää esimerkiksi passikopiota tai pidempään maassa oleskelevan oleskelulupakorttia (Residence Permit) tai sen kopiota.

Viime aikoina myös Etelä-Koreassa on tullut ilmi tapauksia, joissa drinkkeihin on salaa sekoitettu huumeita tai tyrmäystippoja. Ostos- ja huvittelualueilla Etelä-Koreassa on syytä noudattaa varovaisuutta.

Etelä-Koreassa esiintyy salakuvaamista esimerkiksi naisten vessoissa, metroissa ja motelleissa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle:
Korean National Police Agency https://www.police.go.kr/eng/main.do(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Hätänumero poliisille kiireellisessä tilanteessa, kun et ehdi hakeutua paikalliselle poliisiasemalle: 112.

Kiireettömässä rikosasiassa yleinen numero poliisille: 182.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Autoilijoiden ja erityisesti jalankulkijoiden kannattaa olla varovaisia nopeatempoisessa, joskus jopa aggressiivisessa, liikenteessä. Ole erityisen varovainen risteyksissä kun liikut jalan, sillä autoilijat saavat kääntyä oikealle vaikka heille palaa punainen valo.

Korean Traffic Information Center (englanniksi):
https://intl.its.go.kr/en/02_05_13(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Luonnonolot

Kesäisin ja alkusyksystä tulvat ja voimakkaat hirmumyrskyt (taifuunit) saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Maan etelärannikolla on olemassa pieni maanjäristysten ja niiden aiheuttamien tulva-aaltojen riski.

Korea Meteorological Administration (englanniksi):
https://web.kma.go.kr/eng/index.jsp(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Mikäli Etelä-Koreassa sairastuu koronaan, virallinen suositus on positiivisen testituloksen saatuaan eristäytyä viideksi vuorokaudeksi.

Yleinen hygieniataso on Etelä-Koreassa hyvä.

Etelä-Korean pohjoisosien vuoristoalueilla esiintyy jonkin verran malariaa. Maan eteläosassa esiintyy Japanin aivokuumetta.

Etelä-Korean suurissa kaupungeissa ja erityisesti Soulissa ilmanlaatu heikkenee ajoittain, mikä saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia varsinkin herkille. Ongelma on yleisin talvisin ja keväisin. Korea Air Quality Forecasting System http://www.kaq.or.kr/(Linkki toiselle web-sivustolle.) kertoo tilanteen koko niemimaalla ja Aqicn.orgin http://aqicn.org/city/korea/seoul/jung-gu/(Linkki toiselle web-sivustolle.) -sivun kautta näkee ilmanlaadun eri kaupungeissa ja kaupunginosissa. Matkapuhelimeen on mahdollista ladata ilmanlaadusta raportoivia sovelluksia kuten AirVisual App: https://www.iqair.com/commercial-air-quality-monitors/air-quality-app(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ulkomaalaisten sairastapauksissa auttaa koko maan kattava Emergency Medical Information Center, puh. 1339. Ulkomaalaisesta puhelinliittymästä soitettaessa: +82-2-2633-1339.

Matkailijalla on tärkeää olla kaiken kattava matkavakuutus, koska sairaalakäynnin lasku voi nousta yllättävän korkeaksi.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Etelä-Korean rikoslaissa ei ole erikseen kansalaisuuteen, etniseen taustaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvan syrjinnän kieltoa.

Etelä-Koreassa on tiukka lainsäädäntö huumausaineiden hallussapidon, myynnin ja välityksen suhteen. Pienetkin määrät voivat johtaa vankilatuomioon tai sakkorangaistukseen.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].