Kuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla 2021

Kuntavaalien ajankohta on muuttunut, uusi vaalipäivä Suomessa on 13.6.2021. Ulkomailla vaalien aikaan oleskelevat voivat äänestää kirjeitse. Ennakkoäänestys ei ole mahdollinen Suomen suurlähetystössä Bagdadissa.

Ennakkoäänestyspaikat(Linkki toiselle web-sivustolle.) sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 75 maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 108. Poikkeuksellisesti ennakkoäänestys ei ole mahdollista Suomen suurlähetystössä Bagdadissa.

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä edustojen lisäksi suomalaisilla aluksilla, jotka liikkuvat Suomen rajojen ulkopuolella ennakkoäänestysajankohtana.

Kuntavaaleissa äänioikeus on sidoksissa asianomaisessa kunnassa asumiseen – siten pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Oikeusministeriöllä on yleisvastuu vaalien toimeenpanosta. Se on julkaissut vaalit.fi-verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) listan ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloista. 

Kuntavaaleissa äänioikeutettu voi käyttää äänioikeuttaan myös kirjeäänestyksessä, jonka järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. Jos epäilet, ettei kirjeäänestysmateriaalin postittaminen onnistu oleskelumaahasi, ole yhteydessä oikeusministeriön  vaalipalvelunumeroon tai WhatsApp-viestipalveluun kirjeäänestyssivulta(Linkki toiselle web-sivustolle.) selvittääksesi, voiko materiaalin toimittaa perille kaupallisen kuriiripalvelun välityksellä.    

Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi-sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).