Koronavirusuutiset Tshekissä

Koronavirusuutiset Tshekissä

Tshekin koronavirustilanne on hieman parantunut ja poikkeustila päättyi 12.4. Tärkeimmät kohdat voimassa olevista rajoitteista löydät alta. Maahan saapuvaa tai maassa oleskelevaa suositellaan seuraamaan aktiivisesti Tshekin uutisointia, sillä rajoitukset ja virustilanne voivat muuttua nopeasti. Samoin Suomen matkustusrajoituksia suositellaan luettavaksi. Suomi ja monet muut valtiot ovat luokitelleet Tshekin korkean tartuntariskin alueeksi ja asettavat velvoitteita sieltä saapuville ihmisille.

Liikkumista koskevat rajoitukset

 

 • Maahan matkustaminen on mahdollista vain välttämättömistä syistä. Välttämättömistä syistä maahan matkustavilta vaaditaan lähtömaassa otettu, enintään 24h vanha antigeenitesti tai enintään 72h vanha PCR-testi. Negatiivinen testitulos vaaditaan myös maan läpi toiseen maahan kulkiessa (kauttakulkuliikenne). 
 • Sisäministeriön sivulta löytyy lista matalan ja korkean riskin maista https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspxLinkki toiselle web-sivustolle..
 • Tshekki alkoi noudattamaan Euroopan Unionin yleistä riskivaltioluokittelua 9.11. alkaen. Sen seurauksena suurin osa Euroopan valtioista luokitellaan riskivaltioiksi.
 • Karanteenia ja koronatestausta edellytetään Tshekkiin saavuttaessa, mikäli on vieraillut korkean riskin maassa yli 12 tunnin ajan edellisen 14 vuorokauden aikana.
 • Korkean riskin EU+ maista saapuvan tulee rekisteröityä osoitteessa https://plf.uzis.cz/Linkki toiselle web-sivustolle. ja esittää enintään 72 tuntia vanha negatiivinen testitulos rajalla. Erityisissä tapauksissa koronatestissä käyminen on mahdollista 5 päivän sisällä maahantulosta. Silloin liikkuminen ei ole sallittua ennen negatiivisen testituloksen saamista.
 • EU-maiden kansalaiset ja pitkäaikaisen oleskeluluvan saaneet voivat käyttää myös toisen EU-maan myöntämää testitulosta.
 • Vihreistä matalan riskin EU+ valtioista voi matkustaa Tshekkiin ilman rajoituksia.
 • Säännöt poikkeavat muista kuin EU+ valtioista saapuville.
 • Lue tarkat linjaukset sisäministeriönLinkki toiselle web-sivustolle. sivuilta https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspxLinkki toiselle web-sivustolle..
 • Tshekin kansalaiset ja maassa pysyvästi asuvat voivat matkustaa ulkomaille. Tshekkiin palatessa tulee kuitenkin noudattaa kahden viikon karanteenisääntöä, mikäli matka on kohdistunut korkean riskin alueelle. 
 • Lentoliikenne toimii, mutta lentoja on edelleen tavallista rajoitetummin. Päivitetty tieto Prahaan saapuvista lennoista löytyy lentokentän kotisivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..
 • Ajankohtaisen tautitilanteen voi tarkastaa täältäLinkki toiselle web-sivustolle..
 • On syytä huomioida, että Tshekin viranomaisten päätökset eivät vaikuta muiden maiden rajaviranomaisten toimintaan. Jokaisella maalla voi olla keskenään erilaisia poikkeustilasäädöksiä. Ajantasaiset tiedot on tarkistettava kunkin maan viranomaisilta. Suomi on luokitellut Tshekin korkean tartuntariskin valtioksi ja sieltä palaavan tulisi jäädä omaehtoiseen karanteenin 14 vuorokaudeksi. Maasta saapuvat voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin satamassa tai lentokentällä. Lääkäri voi määrätä henkilön karanteeniin riskiarvion perusteella. Tietoa maahan saapumisesta ja karanteeniohjeistuksista THLLinkki toiselle web-sivustolle.:n ja rajavartiolaitoksenLinkki toiselle web-sivustolle. sivuilta.

Kaupallisten palveluiden ja muiden toiminnan rajoitukset

Alla on listattuna tärkeimmät kohdat Tshekin hallituksen määräämistä rajoitteista. Rajoitteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti koronatilanteen kehittyessä, joten pyydämme tarkastamaan ajankohtaisen tilanteen sekä poikkeukset hallituksen koronaportaalistahttps://covid.gov.cz/en/Linkki toiselle web-sivustolle..

Ravintolat ja baarit: Suljettuina 18.12 alkaen. Takeaway ruuan myynti on sallittua. Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla kiellettyä.

Kaupat ja kauppakeskukset: Muut kuin välttämättömät kaupat ja palvelut on suljettu. Sisään voidaan ottaa yksi asiakas per 15m2.

Tapahtumat ja vapaa-ajan aktiviteetit: 27. joulukuuta alkaen sallitaan maksimissaan 2 ihmisen kokoontumiset sisä-ja ulkotiloissa. Museot, galleriat, linnoitukset ja muut historialliset paikat ovat suljettuina.  Teatterit pysyvät kiinni. Urheilutapahtumia järjestetään ilman yleisöä. Urheiluhallit ja kuntosalit on suljettu. Häihin, hautajaisiin ja uskonnollisiin tapahtumiin saa osallistua korkeintaan 15 henkilöä.

Majoituspalvelut: Hotellit ja muut majoituspalvelut on suljettu.  

Koulut ja päiväkodit: Opetus tehdään rotatoiden etänä ja lähiopetuksena. 

Julkiset toimistot ja muut tilat: Julkiset toimistot ovat auki rajoitetuin aukioloajoin.

Työnteko: Etätyösuositus on voimassa kaikilla työpaikoilla.

Hengityssuojaimet 

Hengityssuojaimen tai nanosuodattimen omaavan kasvosuojaimen käyttäminen on pakollista:

·        Julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä.

·        Julkisen liikenteen pysäkeillä.

·        Ulkotiloissa alueilla, joilla on asutusta.

·        Työpaikoilla.

Omatekoiset maskit eivät käy. Poikkeukset maskinkäyttöohjeistuksiin löydettävissä osoitteesta https://koronavirus.mzcr.cz/en/current-measures/Linkki toiselle web-sivustolle..

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo olevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle..

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole päätymispäivämäärää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]Linkki toiselle web-sivustolle..   

 

Sovellutukset, jolla voi seurata koronatilannetta Tshekissä

Tshekissä Smart karanteeni -järjestelmä otettiin käyttöön 1.5. ja sen avulla pyritään kartoittaman tartunnan saaneiden liikkeitä, jotta näiden kanssa olleet voidaan testata ja tarpeen mukaan laittaa karanteeniin.

Muun muassa ei-valtiollinen Mapy.cz-ohjelma mahdollistaa vapaaehtoispohjalla tiedon välittämisen koskien COVID-tartuntoja ja liikkumistaan. Tiedot omasta sairaudesta voi syöttää ohjelmaan ja ohjelma ottaa yhteyttä muihin järjestelmään kirjautuneisiin, jos henkilö on tartunnan saaneen lähettyvillä. Sovellus toimii Android ja iOS järjestelmien kautta.  

Toinen yksityistahojen kehittämä sovellus, jota käytetään Smart-karanteenissa on eRouska (https://erouska.cz/Linkki toiselle web-sivustolle.). Sen voi ladata ilmaiseksi puhelimeen ja toimii bluetoothin kautta. Jos henkilöllä todetaan koronatartunta, hän pystyy antamaan keskusteluissa terveysviranomaisten kanssa eRouska-sovellutuksen avulla suoraan tiedot kaikista puhelinnumeroista, joiden haltijoiden kanssa hän on ollut lähietäisyydellä. Hänen omia tietojaan ei välitetä lähikontakteissa olleille, mutta näihin ollaan yhteydessä.

 

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii normaalisti.

Päivitetyt tiedot Tshekin liikenneministeriön sivuilta:

https://www.mdcr.cz/Mimoradna-opatreni-v-doprave/Vnitrostatni-doprava?lang=en-GBLinkki toiselle web-sivustolle.

Tshekin kansallinen rautatieyhtiö (České dráhy) https://www.cd.cz/en/Linkki toiselle web-sivustolle.

Regiojet (pitkänmatkan junia ja busseja) https://www.regiojet.com/Linkki toiselle web-sivustolle.

FlixBus (Tshekin sisäisiä ja kansainvälisiä bussiyhteyksiä) https://global.flixbus.com/Linkki toiselle web-sivustolle.

 

 

Jos epäilet korona-tartuntaa, ota yhteyttä seuraaviin tahoihin:

 

Yleinen nonstop koronavirus-infonumero 224 972 222

 

Oireiden ilmetessä ota ensisijaisesti yhteyttä Prahan hygienia-asemiin 773 782 850 tai 773 782 856 (8:00 – 20:00)

 

Tshekin terveysministeriön hallinnoimat infonumerot (pääasiassa vain tshekiksi) 

+420 724810106

+420 725191367

+420 725191370

Alueelliset hygienia-asemat: https://koronavirus.mzcr.cz/en/important-phone-numbers/Linkki toiselle web-sivustolle.

Prahan sairaalojen yhteystietoja

 

Ambulanssi

 • Soittamalla 112 tai 155

Sairaalat

 • Motol Hospital, V Úvalu 84, Prag 5 – Motol, +420 223 438 590, +420 224 431 111
 • Military Hospital, Ústřední vojenská nemocnice, U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Prague 6 – Střešovice, +420 973 203 571
 • Pod Petřínem Hospital, Vlašská 36, Prag 1 - Malá Strana +420 257 197 319
 • Na Františku Hospital, Na Františku 8/847, Prag 1- Staré Město, +420 222 801 307
 • Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8 +420 266 081 2111

 

Ensiapu 

 • Poliklinika, Spalena 12, Prague 1, +420 222 924 295
 • Motol, V Uvalu 84, Prague 5, first help for kids and adults+420 221 860 606
 • Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8, adults 266 083 301, kids 266 084 220

 

24h-apteekit

 • Lékárna Palackého 5, Prague 1, +420 224 946 982
 • Lékárna U sv. Ludmily, Belgická 37, Prague 2, +420 222 513 396
 • Lékárna Budínova 2, Prague 8, Hospital Na Bulovce, +420 266 082 017
 • Lékárna Hospital Motol, V Úvalu 84, Prague 5, +420 224 435 736
   

Luettelo COVID-19 testauspaikoista

Omakustanteisesti testin hinta on noin 1674 czk (yleensä korttimaksulla). Joissakin paikoissa, kuten sairaala Bulovkassa, todistuksen hinta on 250 czk. Sairaala suosittelee saapumaan testaukseen autolla ja testi suoritetaan joko suoraan autosta, tai voit tilata ambulanssin tekemään testin.  

 

Státní zdravotní ústav NRL

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Nemocnice České Budějovice

Fakultní nemocnice v Motole

Hospital Na Bulovce, Praha

Laboratoře Agel a.s. Ostrava

Fakultní nemocnice Brno

Laboratoř Diagnostika Ústí n.L.

Fakultní nemocnice Plzeň

Krajská nemocnice Liberec

SPADIA LAB, a.s.

Fakultní nemocnice Olomouc

VIDIA-DIAGNOSTIKA, spol. s r.o.

Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

IFCOR klinické laboratoře Blansko

AESKULAB Ostrava

Lab In - Institut laboratorní medicíny KV

 

Ohjeistus oleskeluoikeuden jatkamiseksi

EU-kansalaisten, jotka oleskelevat maassa yli 3 kuukautta, suositellaan rekisteröivän oleskeluoikeutensa.  Tshekissä siitä on etua ainakin mahdollisissa sairastapauksissa sekä korona-aikana myös maahan palaamisen byrokratiassa. Ohjeita rekisteröinnin tekemiseen löytyy Tshekin sisäministeriön sivustolta https://www.mvcr.cz/mvcren/article/temporary-residence.aspxLinkki toiselle web-sivustolle.

 

Tshekin viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Rajoituksista Tshekin hallituksen nettisivuilla (englanniksi ja tshekiksi)

 https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-czech-government-against-coronavirus-180545/Linkki toiselle web-sivustolle.

 

Ajantasaiset tiedot ja tilastot tartunnoista (tshekiksi) https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19Linkki toiselle web-sivustolle.

Tshekin ulkoministeriö  https://www.mzv.cz/jnp/Linkki toiselle web-sivustolle.

Tshekin sisäministeriö https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspxLinkki toiselle web-sivustolle.

 

Tshekin ministeriöiden nonstop-infolinjat:

 

Ulkoasiainministeriö +420 224 183 200

Sisäministeriö (rajat, turvallisuus) +420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396

Liikenneministeriö, +420 225 131 820

Teollisuusministeriö ja kauppa, +420 224 854 444

Opetus -, nuoriso - ja urheiluministeriö, +420 778 725 602

 
Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:


Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

Suomen Prahan-suurlähetystön asiakaspalvelua on rajoitettu koronavirustilanteen vuoksi. Toistaiseksi asiakaspalvelu vain ajanvarauksella.

Ajan voi varata puhelimitse (+420 251 177 251).

Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen:

[email protected] tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.