Koronavirusuutiset Tshekissä

Koronavirusuutiset Tshekissä

Tshekin koronavirustilanne on huono ja maahan on julistettu 5.10 alkaen 30 vuorokautta kestävä poikkeustila. Sen avulla pyritään ennen kaikkea parantamaan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä. Toistaiseksi terveydenhuolto on toiminut hyvin, mutta potilaiden määrä on kasvanut ja hoitokapasiteettia on alettu lisätä. Suomi ja monet muut valtiot ovat luokitelleet Tshekin korkean tartuntariskin alueeksi ja asettavat velvoitteita sieltä saapuville ihmisille. Tshekin hallitus rajoitti vapaata liikkumista maassa 22. lokakuuta alkaen. Lisäksi voimassa on muita tiukkoja rajoitteita koronaviruksen hillitsemiseksi. Siten Tshekkiin matkustaminen on mahdollista vain välttämättömistä syistä. Tärkeimmät kohdat voimassa olevista rajoitteista löydät alta. Maahan saapuvaa tai maassa oleskelevaa suositellaan seuraamaan aktiivisesti Tshekin uutisointia, sillä rajoitukset ja virustilanne voivat muuttua nopeasti. Samoin Suomen matkustusrajoituksia suositellaan luettavaksi.

Liikkumista koskevat rajoitukset

 • Tshekissä on voimassa vapaata liikkumista koskevat rajoitukset. Valtion alueella matkustaminen ja ulkona liikkuminen klo. 21:00 – 5:00 välisenä aikana ovat sallittuja ainoastaan poikkeussyistä.

 • Tshekissä matkustamisen poikkeussyitä ovat muun muassa työmatkat, lääkärikäynnit ja matkustaminen puistoihin tai maaseudulle.
 • Ulkona liikkumisen klo. 21:00 – 5:00 välisenä aikana sallivia syitä ovat työmatkat, lääkärillä käynti ja koiran ulkoiluttaminen puolen kilometrin etäisyydellä omasta asunnosta. Tietyt ammattiryhmät, kuten hoitoalan työntekijät ja julkisen liikenteen työntekijät saavat liikkua myös yöaikaan.
 • Tshekin hallitus on rajoittanut matkustamiseen liittyviä palveluja ja esimerkiksi hotellit ovat suljettuina.
 • Erityisiä rajatarkastuksia ei ole määrätty, mutta maahan matkustaminen on mahdollista vain välttämättömistä syistä.
 • Sisäministeriön sivuilta löytyy lista matalan ja korkean riskin maista. Tällä hetkellä kaikki muut EU-maat paitsi Espanja on luokiteltu turvallisiksi.
 • Ohjeita poikkeusajan oleskelulupa-asioiden hoitamiseen voit lukea täältä https://www.mvcr.cz/mvcren/article/solving-residence-matters-of-foreign-nationals-in-the-territory-of-the-cz-in-connection-with-covid-19.aspx.   
 • Karanteenia ja koronatestausta edellytetään Tshekkiin saavuttaessa, mikäli on vieraillut korkean riskin maassa yli 12 tunnin ajan edellisen 14 vuorokauden aikana. Maahan saapuvan tulee täyttää lomake osoitteessa https://plf.uzis.cz/ ja käydä koronatestissä 5 päivän sisällä maahantulosta. Mikäli testitulosta ei toimiteta vastaavalle terveysasemalle 7 päivän sisällä, määrätään maahan saapuneet pakolliseen karanteeniin.
 • EU-maiden kansalaiset ja pitkäaikaisen oleskeluluvan saaneet voivat käyttää myös toisen EU-maan myöntämää testitulosta. Tässä tapauksessa todistuksen tulee olla maksimissaan 72 tuntia vanha ja se pitää toimittaa heti maahantulon jälkeen terveysasemalle.
 • Tshekin kansalaiset ja maassa pysyvästi asuvat voivat matkustaa ulkomaille. Tshekkiin palatessa tulee kuitenkin noudattaa kahden viikon karanteenisääntöä, mikäli matka on kohdistunut korkean riskin alueelle. 
 • Lentoliikenne toimii, mutta lentoja on edelleen tavallista rajoitetummin. Päivitetty tieto Prahaan saapuvista lennoista löytyy lentokentän kotisivuilta (www.prg.aero)
 • Omalla autolla voi ajaa Tshekin läpi normaalisti, ellei ole tulossa korkean riskin maasta. Jos on viettänyt korkean riskin maassa yli 12 tuntia edellisen 14 vuorokauden aikana, on Tshekin läpi ajettaessa käytettävä hengityssuojainta eikä oleskelu Tshekissä saa kestää kauempaa kuin 12 tuntia.
 • Liikkumiseen maan sisällä ei kohdistu rajoituksia.
 • Julkisessa liikenteessä kasvomaskia on käytettävä kaikissa kulkuvälineissä 1.9. lähtien. Myös julkisen liikenteen pysäkeillä on käytettävä maskia.
 • Ajankohtaisen tautitilanteen voi tarkastaa täältä: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19?utm_source=general&utm_medium=widget&utm_campaign=covid-19.
 • On syytä huomioida, että Tshekin viranomaisten päätökset eivät vaikuta muiden maiden rajaviranomaisten toimintaan. Jokaisella maalla voi olla keskenään erilaisia poikkeustilasäädöksiä. Ajantasaiset tiedot on tarkistettava kunkin maan viranomaisilta. Suomi on luokitellut Tshekin korkean tartuntariskin valtioksi ja sieltä palaavan tulisi jäädä omaehtoiseen karanteenin 14 vuorokaudeksi. Maasta saapuvat voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin satamassa tai lentokentällä. Lääkäri voi määrätä henkilön karanteeniin riskiarvion perusteella. Tietoa maahan saapumisesta ja karanteeniohjeistuksista THL:n ja rajavartiolaitoksen sivuilta:

 • https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia
 • https://www.raja.fi/koronainfo.

Kaupallisten palveluiden ja muiden toiminnan rajoitukset

Alla on listattuna tärkeimmät kohdat Tshekin hallituksen määräämistä rajoitteista. Rajoitteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti koronatilanteen kehittyessä, joten pyydämme tarkastamaan ajankohtaisen tilanteen sekä poikkeukset hallituksen nettisivuilta https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-czech-government-against-coronavirus-180545/.

22. lokakuuta tulleet määräykset voi lukea myös täältä: https://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/12_R_retail-sales_1079_21102020.pdf.

Ravintolat ja baarit: Suljettuina 14.10. alkaen. Take away ruoan myynti on sallittua klo. 22.00 asti. Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla on kielletty.

Kaupat ja kauppakeskukset: Suljettuina ruokakauppoja, apteekkeja ja tiettyjä muita poikkeuksia lukuun. Lue kaikki poikkeukset yllä mainituilta hallituksen sivuilta. Kauppojen tulee olla suljettuina klo. 20:00 – 5:00 välisenä aikana sekä sunnuntaisin. Apteekit, huoltoasemat ja kaupat sairaaloissa, lentokentillä sekä rautatie- ja linja-autoasemilla saavat olla auki vapaammin. Myös torien ja markkinoiden toimintaa on rajoitettu.

Tapahtumat ja vapaa-ajan aktiviteetit: 14.10 alkaen maksimissaan kuuden ihmisen kokoontumiset ovat sallittuja ulko- ja sisätiloissa. Sisällä tapahtuva urheilu on kiellettyä ja mm. kuntosalit ja uimahallit ovat suljettu. Samalla kaikki kulttuuritapahtumat ja useat vapaa-ajanviettopaikat, kuten elokuvateatterit, eläinpuistot, museot, linnoitukset ja galleriat ovat suljettuina.

Majoituspalvelut: Hotellit ja muut majoituspalvelut on suljettu.  

Koulut: Kaikki koulut ovat suljettuina 14.10. alkaen ainakin 1.11 asti. Päiväkodit pysyvät edelleen auki.

Julkiset toimistot ja muut tilat: Julkiset toimistot ovat auki rajoitetuin aukioloajoin. Vierailuja sairaaloissa on rajoitettu.

 

Sairaanhoito: Sairaaloissa kiireettömiä hoitotoimenpiteitä on peruttu ja vierailuja rajoitettu.

Työnteko: Etätyösuositus on voimassa kaikilla työpaikoilla.

 

Suojamaskit 

Suojamaskien käyttäminen on pakollista:

·        Julkisissa sisätiloissa sekä julkisessa liikenteessä.

·        Julkisen liikenteen pysäkeillä.

·        Kaupungeissa ulkotiloissa aina kun kahden metrin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista. Poikkeuksena ovat perheenjäsenet ja urheilevat henkilöt.

·        Kokoontuessa sisätiloissa

·        Autoissa, jos kuski ei ole yksin tai vain perheenjäsenten kanssa.

Maskit voivat olla myös omatekoisia. Erityisiä pakollisia ohjeita materiaalista ei ole annettu. Hätätapauksessa voi käyttää esimerkiksi huivia. Poikkeukset maskinkäyttöohjeistuksiin löydettävissä osoitteesta https://koronavirus.mzcr.cz/en/current-measures/.

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo olevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole päätymispäivämäärää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].   

 

Sovellutukset, jolla voi seurata koronatilannetta Tshekissä

Tshekissä Smart karanteeni -järjestelmä otettiin käyttöön 1.5. ja sen avulla pyritään kartoittaman tartunnan saaneiden liikkeitä, jotta näiden kanssa olleet voidaan testata ja tarpeen mukaan laittaa karanteeniin.

Muun muassa ei-valtiollinen Mapy.cz-ohjelma mahdollistaa vapaaehtoispohjalla tiedon välittämisen koskien COVID-tartuntoja ja liikkumistaan. Tiedot omasta sairaudesta voi syöttää ohjelmaan ja ohjelma ottaa yhteyttä muihin järjestelmään kirjautuneisiin, jos henkilö on tartunnan saaneen lähettyvillä. Sovellus toimii Android ja iOS järjestelmien kautta.  

Toinen yksityistahojen kehittämä sovellus, jota käytetään Smart-karanteenissa on eRouska (https://erouska.cz/). Sen voi ladata ilmaiseksi puhelimeen ja toimii bluetoothin kautta. Jos henkilöllä todetaan koronatartunta, hän pystyy antamaan keskusteluissa terveysviranomaisten kanssa eRouska-sovellutuksen avulla suoraan tiedot kaikista puhelinnumeroista, joiden haltijoiden kanssa hän on ollut lähietäisyydellä. Hänen omia tietojaan ei välitetä lähikontakteissa olleille, mutta näihin ollaan yhteydessä.

 

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii normaalisti.

Päivitetyt tiedot Tshekin liikenneministeriön sivuilta:

https://www.mdcr.cz/Mimoradna-opatreni-v-doprave/Vnitrostatni-doprava?lang=en-GB

Tshekin kansallinen rautatieyhtiö (České dráhy) https://www.cd.cz/en/

Regiojet (pitkänmatkan junia ja busseja) https://www.regiojet.com/

FlixBus (Tshekin sisäisiä ja kansainvälisiä bussiyhteyksiä) https://global.flixbus.com/

 

 

Jos epäilet korona-tartuntaa, ota yhteyttä seuraaviin tahoihin:

 

Yleinen nonstop koronavirus-infonumero 224 972 222

 

Oireiden ilmetessä ota ensisijaisesti yhteyttä Prahan hygienia-asemiin 773 782 850 tai 773 782 856 (8:00 – 20:00)

 

Tshekin terveysministeriön hallinnoimat infonumerot (pääasiassa vain tshekiksi) 

+420 724810106

+420 725191367

+420 725191370

Alueelliset hygienia-asemat: https://koronavirus.mzcr.cz/en/important-phone-numbers/

Prahan sairaalojen yhteystietoja

 

Ambulanssi

 • Soittamalla 112 tai 155

Sairaalat

 • Motol Hospital, V Úvalu 84, Prag 5 – Motol, +420 223 438 590, +420 224 431 111
 • Military Hospital, Ústřední vojenská nemocnice, U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Prague 6 – Střešovice, +420 973 203 571
 • Pod Petřínem Hospital, Vlašská 36, Prag 1 - Malá Strana +420 257 197 319
 • Na Františku Hospital, Na Františku 8/847, Prag 1- Staré Město, +420 222 801 307
 • Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8 +420 266 081 2111

 

Ensiapu 

 • Poliklinika, Spalena 12, Prague 1, +420 222 924 295
 • Motol, V Uvalu 84, Prague 5, first help for kids and adults+420 221 860 606
 • Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8, adults 266 083 301, kids 266 084 220

 

24h-apteekit

 • Lékárna Palackého 5, Prague 1, +420 224 946 982
 • Lékárna U sv. Ludmily, Belgická 37, Prague 2, +420 222 513 396
 • Lékárna Budínova 2, Prague 8, Hospital Na Bulovce, +420 266 082 017
 • Lékárna Hospital Motol, V Úvalu 84, Prague 5, +420 224 435 736
   

Luettelo COVID-19 testauspaikoista

Omakustanteisesti testin hinta on noin 1674 czk (yleensä korttimaksulla). Joissakin paikoissa, kuten sairaala Bulovkassa, todistuksen hinta on 250 czk. Sairaala suosittelee saapumaan testaukseen autolla ja testi suoritetaan joko suoraan autosta, tai voit tilata ambulanssin tekemään testin.  

 

Státní zdravotní ústav NRL

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Nemocnice České Budějovice

Fakultní nemocnice v Motole

Hospital Na Bulovce, Praha

Laboratoře Agel a.s. Ostrava

Fakultní nemocnice Brno

Laboratoř Diagnostika Ústí n.L.

Fakultní nemocnice Plzeň

Krajská nemocnice Liberec

SPADIA LAB, a.s.

Fakultní nemocnice Olomouc

VIDIA-DIAGNOSTIKA, spol. s r.o.

Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

IFCOR klinické laboratoře Blansko

AESKULAB Ostrava

Lab In - Institut laboratorní medicíny KV

 

Ohjeistus oleskeluoikeuden jatkamiseksi

EU-kansalaisten, jotka oleskelevat maassa yli 3 kuukautta, suositellaan rekisteröivän oleskeluoikeutensa.  Tshekissä siitä on etua ainakin mahdollisissa sairastapauksissa sekä korona-aikana myös maahan palaamisen byrokratiassa. Ohjeita rekisteröinnin tekemiseen löytyy Tshekin sisäministeriön sivustolta https://www.mvcr.cz/mvcren/article/temporary-residence.aspx

 

Tshekin viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Rajoituksista Tshekin hallituksen nettisivuilla (englanniksi ja tshekiksi)

 https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-czech-government-against-coronavirus-180545/

 

Ajantasaiset tiedot ja tilastot tartunnoista (tshekiksi) https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Tshekin ulkoministeriö  https://www.mzv.cz/jnp/

Tshekin sisäministeriö https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

 

Tshekin ministeriöiden nonstop-infolinjat:

 

Ulkoasiainministeriö +420 224 183 200

Sisäministeriö (rajat, turvallisuus) +420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396

Liikenneministeriö, +420 225 131 820

Teollisuusministeriö ja kauppa, +420 224 854 444

Opetus -, nuoriso - ja urheiluministeriö, +420 778 725 602

 
Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta:


Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

Suomen Prahan-suurlähetystön asiakaspalvelua on rajoitettu koronavirustilanteen vuoksi. Toistaiseksi asiakaspalvelu vain ajanvarauksella.

Ajan voi varata puhelimitse (+420 251 177 251).

Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen:

[email protected] tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.