Koronavirusuutiset Tshekissä

Koronavirusuutiset Tshekissä

Tärkeimmät kohdat voimassa olevista rajoitteista löydät alta. Maahan saapuvaa tai maassa oleskelevaa suositellaan seuraamaan aktiivisesti Tshekin uutisointia, sillä rajoitukset ja virustilanne voivat muuttua nopeasti. Samoin Suomen matkustusrajoituksia suositellaan luettavaksi.

Matkustusta koskevat rajoitukset

Tshekkiin matkustaessa huomioitavaa: 

 • 27.12. alkaen negatiivinen PCR-testitulos vaaditaan maahantuloon kaikista maista tulevilta matkustajilta, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta (kolmannen eli tehosterokotteen saaneet, alle 12-vuotiaat lapset tai 12-18-vuotiaat lapset, joilla on täysi rokotessuoja (2 rokotusta)). Pelkkä kahden rokotteen koronatodistus ei enää riitä maahantuloon. Ajantasaiset ohjeet maahantuloon löytyvät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle)
 • Maahan matkustavien on täytettävä lomake Public Health Passenger Locator Form(Linkki toiselle verkkosivustolle)
 • Henkilöiden, joita ei ole rokotettu tai jotka eivät ole toipuneet koronaviruksen aiheuttamasta taudista viimeisen kuuden kuukauden aikana, on suoritettava PCR-testi myös aikaisintaan 5. mutta viimeistään 7. päivänä saapumisen jälkeen. Kodin ulkopuolella tulee käyttää FFP2-kasvosuojainta.
 • Vaikka negatiivinen testitulos riittää maahan saapumiseen, ei se enää riitä yli 18-vuotiailla todistukseksi esimerkiksi ravintoloihin, majoituspalveluihin tai tapahtumiin maanantaista 22.11. alkaen. Tällaisiin palveluihin kelpaa todistukseksi vain todistus rokotteesta tai sairastetusta taudista (väh. 14 vrk toisesta rokoteannoksesta tai todistus sairastetusta taudista 180 päivän sisällä). Muut ajantasaiset rajoitukset löytyvät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 • Tarkempia lisätietoja (mukaan lukien listaus maiden riskiluokituksesta) löytyy Tshekin sisäministeriön sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 • Lue tarkat linjaukset sisäministeriön(Linkki toiselle verkkosivustolle) sivuilta.
 • Lentoliikenne toimii, mutta lentoja on edelleen tavallista rajoitetummin. Päivitetty tieto Prahaan saapuvista lennoista löytyy lentokentän kotisivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 • Ajankohtaisen tautitilanteen voi tarkastaa täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 • Ajantasaiset tiedot on tarkistettava kunkin maan viranomaisilta.

Suomeen matkustettaessa/palattaessa huomioitavaa:

Sisärajavalvonta on otettu uudelleen käyttöön Suomen rajoilla tiistaista 28.12. alkaen. Tarkemmat tiedot ja maahantulo-ohjeet löytyvät THL(Linkki toiselle verkkosivustolle):n ja rajavartiolaitoksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) sivuilta.

 

Kaupallisten palveluiden ja muiden toiminnan rajoitukset

Alla on listattuna tärkeimmät kohdat Tshekin hallituksen määräämistä rajoitteista. Rajoitteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti koronatilanteen kehittyessä, joten pyydämme tarkastamaan ajankohtaisen tilanteen sekä poikkeukset hallituksen koronaportaalistahttps://covid.gov.cz/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ravintolat ja baarit: Ravintolat ovat auki, mutta henkilömäärissä ja aukioloajoissa rajoituksia. Sisätiloihin vaaditaan todiste täydestä rokotesuojasta tai sairastetusta taudista 180 päivän sisällä (esim. EU:n virallinen koronatodistus). Pelkkä negatiivinen testitulos ei enää riitä todistukseksi.

Kaupat ja kauppakeskukset: Kaupat ovat auki, mutta kapasiteetissa ja aukioloajoissa voi olla rajoituksia.

Tapahtumat ja muut vapaa-ajan aktiviteetit: Tapahtumiin osallistumiseen edellytetään koronatodistusta (rokotustodistus tai todistus sairastetusta taudista). Myös asianmukaisen (FFP2 tai nanosuodattimellisen) hengityssuojaimen käyttö on pakollista. 

Majoituspalvelut: Hotellit ja muut majoituspalvelut ovat pääasiallisesti auki, mutta majoittuminen vaatii joko rokotustodistuksen tai todistuksen sairastetusta koronataudista.

Julkiset toimistot ja muut tilat: Julkiset toimistot ovat pääasiassa auki, mutta aukiolossa saattaa olla rajoituksia. 

Hengityssuojaimet 

Hengityssuojaimen (FFP2) tai nanosuodattimen omaavan kasvosuojaimen käyttäminen on pakollista:

·        Julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä.

·        Julkisen liikenteen pysäkeillä.

·        Ulkotiloissa alueilla, joilla on asutusta ja minimietäisyyttä ei voida pitää. 

·        Työpaikoilla.

Omatekoiset maskit eivät käy. Poikkeukset maskinkäyttöohjeistuksiin löydettävissä osoitteesta: https://covid.gov.cz/en/measures/face-masks-and-respirators(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo olevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole päätymispäivämäärää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected](Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Sovellukset, joilla voi seurata koronatilannetta Tshekissä

Tshekissä Smart karanteeni -järjestelmä otettiin käyttöön 1.5. ja sen avulla pyritään kartoittaman tartunnan saaneiden liikkeitä, jotta näiden kanssa olleet voidaan testata ja tarpeen mukaan laittaa karanteeniin.

Muun muassa ei-valtiollinen Mapy.cz-ohjelma mahdollistaa vapaaehtoispohjalla tiedon välittämisen koskien COVID-tartuntoja ja liikkumistaan. Tiedot omasta sairaudesta voi syöttää ohjelmaan ja ohjelma ottaa yhteyttä muihin järjestelmään kirjautuneisiin, jos henkilö on tartunnan saaneen lähettyvillä. Sovellus toimii Android ja iOS järjestelmien kautta.  

Toinen yksityistahojen kehittämä sovellus, jota käytetään Smart-karanteenissa on eRouska(Linkki toiselle verkkosivustolle). Sen voi ladata ilmaiseksi puhelimeen ja toimii bluetoothin kautta. Jos henkilöllä todetaan koronatartunta, hän pystyy antamaan keskusteluissa terveysviranomaisten kanssa eRouska-sovellutuksen avulla suoraan tiedot kaikista puhelinnumeroista, joiden haltijoiden kanssa hän on ollut lähietäisyydellä. Hänen omia tietojaan ei välitetä lähikontakteissa olleille, mutta näihin ollaan yhteydessä.

 

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii normaalisti.

Päivitetyt tiedot Tshekin liikenneministeriön sivuilta:

https://www.mdcr.cz/Mimoradna-opatreni-v-doprave/Vnitrostatni-doprava?lang=en-GB(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tshekin kansallinen rautatieyhtiö (České dráhy) https://www.cd.cz/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Regiojet (pitkänmatkan junia ja busseja) https://www.regiojet.com/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

FlixBus (Tshekin sisäisiä ja kansainvälisiä bussiyhteyksiä) https://global.flixbus.com/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Jos epäilet koronatartuntaa, ota yhteyttä seuraaviin tahoihin:

 

Yleinen nonstop koronavirus-infonumero 224 972 222

 

Oireiden ilmetessä ota ensisijaisesti yhteyttä Prahan hygienia-asemiin 773 782 850 tai 773 782 856 (8:00 – 20:00)

 

Tshekin terveysministeriön hallinnoimat infonumerot (pääasiassa vain tshekiksi) 

+420 724810106

+420 725191367

+420 725191370

Alueelliset hygienia-asemat: https://koronavirus.mzcr.cz/en/important-phone-numbers/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Prahan sairaalojen yhteystietoja

Ambulanssi

 • Soittamalla 112 tai 155

Sairaalat

 • Motol Hospital, V Úvalu 84, Prag 5 – Motol, +420 223 438 590, +420 224 431 111
 • Military Hospital, Ústřední vojenská nemocnice, U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Prague 6 – Střešovice, +420 973 203 571
 • Pod Petřínem Hospital, Vlašská 36, Prag 1 - Malá Strana +420 257 197 319
 • Na Františku Hospital, Na Františku 8/847, Prag 1- Staré Město, +420 222 801 307
 • Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8 +420 266 081 2111

Ensiapu 

 • Poliklinika, Spalena 12, Prague 1, +420 222 924 295
 • Motol, V Uvalu 84, Prague 5, first help for kids and adults+420 221 860 606
 • Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8, adults 266 083 301, kids 266 084 220

24h-apteekit

 • Lékárna Palackého 5, Prague 1, +420 224 946 982
 • Lékárna U sv. Ludmily, Belgická 37, Prague 2, +420 222 513 396
 • Lékárna Budínova 2, Prague 8, Hospital Na Bulovce, +420 266 082 017
 • Lékárna Hospital Motol, V Úvalu 84, Prague 5, +420 224 435 736
   

COVID-19 testauspaikat

Omakustanteisesti testin hinta on keskimäärin esimerkiksi Prahan seudulla noin 1000 czk (yleensä korttimaksulla). Testien hinnoissa on kuitenkin paljon vaihtelua alueittain sekä testityypin mukaan.  

Prahan kaikki testauspaikat, hinnasto ja ajanvaraus löytyvät seuraavalta sivustolta https://covid.praha.eu/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Koko maan testauspaikat löytyvät seuraavalta sivustolta https://testovani.uzis.cz/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Ohjeistus oleskeluoikeuden jatkamiseksi

EU-kansalaisten, jotka oleskelevat maassa yli 3 kuukautta, suositellaan rekisteröivän oleskeluoikeutensa.  Tshekissä siitä on etua ainakin mahdollisissa sairastapauksissa sekä korona-aikana myös maahan palaamisen byrokratiassa. Ohjeita rekisteröinnin tekemiseen löytyy Tshekin sisäministeriön sivustolta https://www.mvcr.cz/mvcren/article/temporary-residence.aspx(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Tshekin viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Rajoituksista Tshekin hallituksen nettisivuilla (englanniksi ja tshekiksi)

 https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-czech-government-against-coronavirus-180545/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ajantasaiset tiedot ja tilastot tartunnoista (tshekiksi) https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tshekin ulkoministeriö  https://www.mzv.cz/jnp/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tshekin sisäministeriö https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tshekin ministeriöiden nonstop-infolinjat:

Ulkoasiainministeriö +420 224 183 200

Sisäministeriö (rajat, turvallisuus) +420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396

Liikenneministeriö, +420 225 131 820

Teollisuusministeriö ja kauppa, +420 224 854 444

Opetus -, nuoriso - ja urheiluministeriö, +420 778 725 602


Suomen viranomaistiedotteita voi seurata seuraavilta sivuilta: