Utrikeshandels- och utvecklingsminister Väyrynen besöker Mexiko, Costa Rica och Nicaragua

Pressmeddelande 102/2008
27.3.2008

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besöker Mexiko, Costa Rica och Nicaragua den 30 mars-4 april. Ministern reser till Mexiko för att främja export och internationalisering den 31 mars-1 april. Ministerns åtföljs av en omfattande företagsdelegation på över 30 representanter för bland annat IT-, hälsovårds-, maskinbyggnads- miljö-, energi- och byggsektorn samt gruv- och försvarsindustrin. Ordförande för företagsdelegationen är Kemira Oyj:s verkställande direktör Harri Kerminen.

Värd för minister Väyrynens besök är ekonomiminister Eduardo Sojo Garza-Aldape. Väyrynen träffar dessutom utrikesminister Patricia Espinosa och andra centrala ministrar. Under resan arrangeras ett företagsseminarium i samarbete med Finpro och lokala aktörer.

Syftet med besöket är att kartlägga affärsmöjligheter i Mexiko, presentera finländsk kompetens för mexikanska myndigheter och företag, skaffa aktuell information om utvecklingen av det mexikanska affärsklimatet och främja investeringar mellan länderna.

Från Mexiko fortsätter Väyrynens resa till Costa Rica, där han deltar i öppningen av ett regionalt forum för energi- och miljöpartnerskapet mellan Finland och Centralamerika den 2 april. Temat för forumet är energiåtervinning av jordbruks- och hushållsavfall. Väyrynen träffar Costa Ricas miljöminister Roberto Dobles och energiminister Carlos Guerrero från det centralamerikanska integrationssystemets ordförandeland El Salvador. Han träffar även José Joaquin Campos, generaldirektör för den regionala forsknings- och undervisningsorganisationen CATIE, som har sitt säte i Costa Rica, för att diskutera samarbetsmöjligheter bland annat inom skogssektorn.

Minister Väyrynens resa till Centralamerika slutar med ett biståndsbetonat besök i Nicaragua den 2-4 april. Väyrynen träffar utrikesminister Samuel Santos och vice ministern med ansvar för utvecklingssamarbete Valdrak Jaentschke. Han träffar dessutom jord- och skogsbruksministern, hälsoministern och andra centrala representanter för biståndssektorer. Ministern bekantar sig också med biståndsprojekt som Finland finansierat på landsbygden i kommunen Teustepe.

Närmare upplysningar: biträdande avdelningschef Päivi Luostarinen, avdelningen för Amerika och Asien, tfn 09 1605 5694, enhetschef Jukka Pietikäinen, enheten för Latinamerika och Karibien, tfn 09 1605 6360, och ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375