Öppet hus i utrikesministeriet lockade hundratals besökare

Öppet hus-evenemanget som utrikesministeriet arrangerade på Helsingforsdagen lockade hundratals besökare som ville bekanta sig med ministeriets byggnader på Skattudden och höra om dess verksamhet. I huvudbyggnaden i Sjöekipaget räknades över 500 besökare och i en fullsatt Engelsal hölls föredrag om bland annat utvidgningen av EU, Ryssland, säkerhetspolitik, exportfrämjande och globalisering. Besökarna var också intresserade av närområdessamarbetet och ministeriets konsultjänster.

I Sjöekipagets museum begeistrade speciellt Finlandia-filmen från år 1922. Den var i sin tid en av världens första statliga PR-filmer.

Utrikesministeriets press- och kulturavdelningen besöktes av över 300 gäster som bland annat såg utländska tevebolags program om Finland och blev förtrogna med information om Finland och Europa-informationens utbud. Besökarna var speciellt intresserade av videopresentationerna om ambassadbyggnader som representerar finsk arkitektur. Ambassaderna i Stockholm och Washington och deras kulturverksamhet presenterades i direkta videosändningar.

Avdelningen för utvecklingssamarbete hade över 200 besökare. De frågade särskilt om det praktiska genomförandet av Finlands utvecklingssamarbete. Många var också intresserade av möjligheterna för att personligt hjälpa utvecklingsländerna eller resa och arbeta för utvecklingssamarbetsprojekter.

Ytterligare information: chef för informationsenheten Erja Tikka, tel 040 532 9764