8.4.2024

Valko-Venäjä: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Lähin suomenkielinen konsuliapu löytyy Suomen suurlähetystöstä Liettuasta.

Ajankohtaista

Edelleen kiristyneen alueellisen turvallisuustilanteen vuoksi kaikkea matkustamista Valko-Venäjälle tulee välttää. Tilanne on arvaamaton ja voi muuttua nopeasti. Jos oleskelet Valko-Venäjällä, seuraa edustuston ja ulkoministeriön tiedotuskanavia.

Edustusto suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä seuraavasta linkistä: https://matkustusilmoitus.fi.

EU on suosittanut EU:n alueelle sijoittuneita lentoyhtiöitä välttämään lentämistä Valko-Venäjän ilmatilassa toistaiseksi ja suurin osa lennoista Minskistä Eurooppaan on peruttu. Finnair on ilmoittanut toimivansa suosituksen mukaisesti ja Suomi on perunut Valko-Venäjän lentoyhtiön Belavian liikenneluvan Suomeen. Vaihtoehtoisia lentoreittejä kotiinpaluuseen kannattaa toistaiseksi etsiä esim. Istanbulin kautta.

Vihreä kortti -yhteistyö Valko-Venäjän kanssa on päättynyt 31.5.2023 ja kortit eivät ole enää voimassa Valko-Venäjällä. Valko-Venäjän ulkopuolelle rekisteröidyllä ajoneuvolla matkustavan on hankittava erillinen liikennevakuutus.

Lentäen viisumivapaasti Valko-Venäjälle saapuneet henkilöt eivät voi poistua maarajojen kautta ilman maastapoistumisviisumia.

Kansainväliset rahansiirrot Valko-Venäjällä ovat vaikeutunueet. Western Union ja muut vastaavat rahansiirtopalveluja tarjoavat yritykset ovat lopettaneet toimintansa Valko-Venäjällä. Kansainväliset luottokortit eivät välttämättä enää toimi Valko-Venäjällä ja niillä ei voi maksaa tai nostaa käteistä pankkiautomaateista. Myös kansainvälisiä kuriiripalveluita tuottavat yritykset DHL, UPS, TNT ja FedEx ovat ilmoittaneet lopettavansa kuriirilähetykset Valko-Venäjälle.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi tulee olla valppaana ja välttää kaikkea matkustamista Valko-Venäjälle.

Suomella ei ole suurlähetystöä Valko-Venäjällä. Lähin suomenkielinen konsuliapu on saatavissa Suomen Vilnan-suurlähetystöstä Liettuasta:

Suomen suurlähetystö
K. Kalinausko g. 24
LT-03107 Vilna, Liettua
Puh. +370 5 2668010
Sp. [email protected]

Hätänumerot:

Yleinen hätänumero on 112
Poliisi 102
Ambulanssi 103
Palokunta 101

Suomen kansalainen voi hätätapauksessa ottaa yhteyttä Minskissä sijaitseviin EU-maiden edustustoihin:

Ruotsin suurlähetystö
Vulitsa Revaliutsyinaya 15 Minsk, Belarus 220030
220030 Minsk
Puh. +375 17 329 1700

Viron suurlähetystö
Platonova 1B
220034 Minsk
Belarus
Puh. +375 17 217 7060
Fax: +375 17 217 7069

Saksan suurlähetystö
Zaharova 26
Puh. + 375 17 2133 752, +375 17 2133 357
Päivystyspuhelin: + 375 296 51 50 16 (Minskistä soitettaessa 8-0-296 51 50 16 )

Ranskan suurlähetystö
Svobody 11, (place de la Liberte)
Puh. + 375 17 2102 868

Rikollisuus

Rikollisuuden taso Valko-Venäjällä on matala, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia esimerkiksi ruuhkametrossa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne Valko-Venäjällä on kohtuullisen rauhallista, mutta omalla autolla liikkuessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää kevyeen liikenteeseen ja jalankulkijoihin, jotka liikkuvat teillä pääosin ilman heijastinta. Suojateillä liikkujille annetaan yleisesti tietä. Liikennetapaturmissa on odotettava poliisin saapumista paikalle.

Onnettomuuksien kohdalla asianmukaisen hoidon saaminen voi olla vaikeaa. Viranomaiset puhuvat usein vain venäjää ja asioiden selvittely voi viedä viikkoja.

Teiden kunto vaihtelee maan eri osissa. Päätiet sekä pääkaupunkialueen tiet ovat melko hyvässä kunnossa. Talvisin kannattaa noudattaa kelin vaatimaa varovaisuutta. Ympäri vuoden on varauduttava paikoin voimakkaaseen sumuun.

Vihreä kortti -yhteistyö Valko-Venäjän kanssa on päättynyt 31.5.2023 ja kortit eivät ole enää voimassa Valko-Venäjällä. Valko-Venäjän ulkopuolelle rekisteröidyllä ajoneuvolla matkustavan on hankittava erillinen liikennevakuutus.

Valko-Venäjällä liikenteessä suurin sallittu promilleraja on 0,3 promillea. Käteissakosta kannattaa pyytää kuitti. Rajoilla kannattaa varautua tuntikausia kestäviin jonoihin.

Jos maahan saavutaan tulliliiton (KAZ, RUS, BY) ulkopuolella rekisteröidyllä ajoneuvolla, on kulkuneuvossa oltava tiemaksupääte ja ladattava siihen valmiiksi myös ennakkomaksu maksullisten teiden käyttöä varten. Ilman laitetta tai viallisen laitteen kanssa liikkuvan auton käyttämisestä voi saada suuren sakkorangaistuksen. Lisätietoja ja ohjeita tiemaksujärjestelmästä saa muun muassa Valko-Venäjän suurlähetystöstä: http://finland.mfa.gov.by/en/13/.

Luonnonolot

Valko-Venäjän luonnonolosuhteet eivät luo erityisiä riskejä. Voimakkaat vesisateet voivat paikoitellen nostaa vedenpinnan myös ajoväylille.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Matkustajan kannattaa erikseen varmistaa, että oma matkavakuutus on voimassa myös Valko-Venäjällä.

Juomavedeksi suositellaan pullotettua vettä.

Terveydenhoitoinfrastruktuuri Valko-Venäjällä on kohtuullinen ja akuuteissa tilanteissa hoito on saatavissa myös turisteille.

Tshernobylin ydinvoimaonnettomuuden jäljiltä maassa on pieniä alueita, joilta kerättyjä marjoja ja sieniä ei suositella syötäväksi.

Useissa Suomen naapurimaissa ja monissa Euroopan maissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa (ASF). Tautia on sioissa ja/tai villisioissa mm. Venäjällä, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Moldovassa ja Georgiassa, sekä eräissä EU-alueen maissa. Lisätietoa sikarutosta Eviran sivulla: www.evira.fi.

Maan lait ja käytännöt

Valko-Venäjä on suvaitsevainen, mutta konservatiivinen maa. Matkustajan kannattaa kiinnittää huomiota paikallisiin rajoituksiin ja kieltoihin muun muassa tupakoinnin ja alkoholin käyttämisestä julkisilla paikoilla. Valko-Venäjän oikeusjärjestelmässä rangaistukset ovat eurooppalaisittain kovia, ja rattijuopumuksesta voidaan esimerkiksi takavarikoida kuljettajan käyttämä auto. Lievistäkin huumerikoksista saattaa saada tuhansien eurojen sakon tai useamman vuoden vankeusrangaistuksen.

Valko-Venäjä on ainoa maa Euroopassa, jossa kuolemanrangaistus on vielä voimassa.

Valko-Venäjän kaksoiskansalaiseen sovelletaan ainoastaan Valko-Venäjän kansallista lainsäädäntöä, eikä huomioon oteta mahdollista toista kansalaisuutta. Tästä syystä ulkoministeriön mahdollisuudet antaa tarvittaessa Suomen konsulipalvelulain mukaisia konsulipalveluja saattavat olla rajoitetut.

Maahantulosäännökset

Koronapandemiasta johtuneet matkustusrajoitukset Valko-Venäjällä ovat päättyneet.

Paikallisviranomaisten tiedotusta Valko-Venäjän tilanteesta voi seurata alla olevista linkeistä:

Valko-Venäjän viisumisäännöksiin tuli muutoksia 12.2.2017 alkaen. Lisää tietoa ja ohjeita maahantulosäännöksistä saa Valko-Venäjän suurlähetystöstä Helsingissä:

Unioninkatu 18 , 00130 Helsinki
Puh. +358 46 81 33 333
Sähköposti: [email protected]
http://finland.mfa.gov.by/en/consular_issues/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lentäen viisumivapaasti Valko-Venäjälle saapuneet eivät voi poistua maarajojen kautta ilman maastapoistumisviisumia.

Valko-Venäjän maahanmuuttoviranomainen Minskissä vastaa maastapoistumisviisumin myönnöstä:

Citizenship and Migration Department of the Main Internal Affairs Directorate of the Minsk City Executive Committee
Independence Avenue 48 B, Minsk
Puh. +375 17 239 4440 tai +375 17 239 4434.

Valko-Venäjältä Venäjälle tai Venäjän kautta Valko-Venäjälle lentäen matkustavien henkilöiden on hankittava Venäjän ja Valko-Venäjän kauttakulkuviisumi riippumatta lentokentällä vietettävän ajan pituudesta. Valko-Venäjän ja Venäjän välisen rajan maantie- ja rautatieliikenteen raja-asemat eivät ole kansainvälisessä käytössä, eivätkä ulkomaalaiset voi ylittää rajaa näiden asemien kautta.

Valko-Venäjälle saapuvilla ulkomaalaisilla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairauskuluja vähintään 10 000 € arvosta.

Valko-Venäjän lainsäädännön mukaan yli 10 päivää maassa oleskelevien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä sisäministeriön maahanmuuttoviranomaiselle.

Rekisteröinnin voi suorittaa vastaanottava osapuoli Valko-Venäjällä, hotellissa asuvien rekisteröinti hoidetaan hotellin toimesta.
Rekisteröinti voidaan tehdä sähköisesti osoitteessa http://www.portal.gov.by/(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai asuinalueen poliisille.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].