Kelloselkä-Sallan rajanylityspaikka avataan kansainväliselle ajoneuvoliikenteelle


Tasavallan presidentille esitellään perjantaina 20. syyskuuta asetusehdotus, jolla saatetaan voimaan vuonna 1997 tehty periaatepäätös Kelloselkä-Sallan rajanylityspaikan avaamisesta kansainväliselle ajoneuvoliikenteelle.

Periaatesopimuksen määräysten mukaisesti rajanylityspaikka avataan sen jälkeen, kun se on asianmukaisesti varustettu. Konkreettisen ajankohdan määrittelevät rajavaltuutetut. Tällä perusteella Suomen ja Venäjän rajavaltuutetut allekirjoittivat 12. syyskuuta 2002 sopimuksen Kelloselkä-Sallan rajanylityspaikan avaamisesta kansainväliselle ajoneuvoliikenteelle 26. syyskuuta 2002. Samalla todettiin, että ajoneuvoliikenteelle tarkoitettu rajanylityspaikka on auki liikenteelle joka päivä kello 7.00 - 21.00 Suomen aikaa.

Rajavaltuutettujen sopimuksessa Suomen osapuoli myös ilmoitti, että Kelloselän rajanylityspaikasta käytetään tästä lähtien nimitystä Salla myös Suomen puolella. Nimenmuutosta olivat toivoneet niin kunta, maakunta kuin läänikin, koska Salla on nimenä informatiivisempi kuin Kelloselkä.

Tähän asti raja-asema on ollut avoinna ns. tilapäisenä rajanylityspaikkana, ja sitä ovat saaneet käyttää ainoastaan Suomen ja Venäjän kansalaiset mm. puutavaraliikenteen tarpeita varten. Lisäksi rajanylitys on Venäjän puolella edellyttänyt erillistä lupaa viisumin ja passin ohella. Kansainväliselle ajoneuvoliikenteelle avaaminen poistaa myös kansalaisuutta koskevan rajoituksen. Myös aukioloaika pitenee, ja raja-asema on auki kaikkina viikonpäivinä.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Katri Silfverberg, ulkoasiainministeriö, puh. 09 - 1605 6408, ja osastopäällikkö, kenraalimajuri Matti Sandqvist, rajavartiolaitoksen esikunta, puh. 020-410 6540








Venäjä
rajanylityspaikat