30.4.2024

Belgia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Belgia on turvallinen matkailumaa. Terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois muiden Euroopan maiden tavoin. Belgia on nostanut terrorismin uhkatason neliportaisen asteikon kolmannelle tasolle. Tämä voi aiheuttaa ylimääräisiä turvatoimia. Noudata varovaisuutta ja seuraa viranomaisten tiedotteita.

Ajankohtaista

Belgia on poistanut kaikki koronarajoitukset.

Ajankohtaista tietoa Belgian koronatilanteesta löydät Belgian virallisilta koronavirussivustolta www.info-coronavirus.be.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Belgia on yleisesti ottaen turvallinen matkailumaa. Terrori-iskun mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois. Belgia on nostanut terrorismin uhkatason neliportaisen asteikon kolmannelle tasolle. Tämä voi aiheuttaa ylimääräisiä turvatoimia. Noudata varovaisuutta ja seuraa viranomaisten tiedotteita.

Belgian viranomaiset tiedottavat ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta kansallisen kriisikeskuksen verkkosivuilla https://centredecrise.be/fr. Viranomaisten tiedotteet voi myös saada omaan puhelimeen tai sähköpostiin liittymällä kriisikeskuksen hälytysjärjestelmään https://www.be-alert.be/en/.

Mielenosoitukset ovat Belgiassa verrattain yleisiä. Matkailijan kannattaa välttää mielenosoituksia ja väkijoukkoja.

Yleiset hälytysnumerot:
Hätäkeskus 112
Ambulanssi ja palokunta 100
Poliisi 101

Rikollisuus

Belgia on Euroopan väkirikasta risteysaluetta ja rikostilastovertailussa Belgia sijoittuu Euroopan kärkisijoille. Katurikollisuutta esiintyy erityisesti suurempien kaupunkien keskustassa kuten myös Brysselin EU instituutioiden lähellä. Tasku- ja laukkuvarkaudet ovat yleisiä varsinkin julkisissa kulkuneuvoissa, museoissa ja kirkoissa. Matkailijoihin on kohdistunut myös lieviä pahoinpitelyjä ryöstötilanteessa. Öiseen aikaan ja humalassa liikkumista kaupungilla kannattaa välttää.

Automurrot ovat yleisiä Belgiassa. Pysäköityyn autoon ei kannata jättää arvotavaroita näkyviin. Ajaessa auton ovet kannattaa pitää lukittuna. Liikennevaloissa varkaat saattavat pysähtyä auton rinnalle ja varastaa käden ulottuvilla olevat tavarat, jopa rikkomalla ikkunan.

Belgian poliisin verkkosivu https://www.police.be/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri Belgiassa poikkeaa suomalaisesta. Liikenteen volyymi on suuri ja tilannenopeudet usein korkeita. Ruuhkat saattavat pitkittää matkantekoa yllättävän paljon etenkin suurempien kaupunkien kehäteillä. Samoin liikenne saattaa ruuhkaantua pahasti kesällä rannikon suuntaan ja talvella Ardennien suuntaan. Kaupungeissa on ympäristövyöhykkeitä Low Emission Zones, joita tulee noudattaa. Promilleraja liikenteessä on 0,5.

Lievätkin sääilmiöt ja varsinkin talviolosuhteet saattavat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Talvirenkaita ei yleisesti käytetä ja nastarenkaat on kielletty.

Autossa tulee olla varoituskolmio ja turvaliivit matkustajille.

Liikennerikkomusmaksut voivat olla hyvinkin korkeita. Ulkomaalaisessa rekisterissä olevan auton kuljettaja voi joutua maksamaan sakot välittömästi paikan päällä.

Terveys

Sairaustapauksien ja varkauksien varalta kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Maahantulosäännökset

Matkustaessa Belgiaan sinulla tulee olla voimassa oleva matkustusasiakirja eli passi tai henkilöllisyystodistus. Ajokortti tai Belgian viranomaisten ulkomaalaiselle myöntämä henkilökortti eivät ole matkustusasiakirjoja. Belgiasta ja Belgiaan matkustettaessa lentokentillä tarkastetaan kaikkien matkustajien henkilöllisyys lennolle noustessa.

Belgian viranomaisten tiedotusalusta https://www.belgium.be/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ajankohtaista tietoa Belgian tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta: https://finlandabroad.fi/web/bel/

Belgian suurlähetystö Suomessa: https://diplomatie.belgium.be/en/finland(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].