Suomen edustusto Luxemburgissa sulkeutuu 1.9.alkaen

Ulkoministeriö tiedotti lokakuussa 2014 Suomen Luxemburgin suurlähetystön sulkemisesta 31.8.2015. Vastuu kansalaispalvelujen antamisesta siirtyy Brysselin suurlähetystöön jo 1.6.2015 alkaen.

Luxemburg tullaan siis hoitamaan 1.9.2015 alkaen Brysselin suurlähetystöstä käsin. Luxemburgissa asuvien suomalaisten kannalta on tärkeää huomata, että vastuu kansalaispalveluiden antamisesta siirtyy Brysselin suurlähetystöön kuitenkin jo 1.6.2015 alkaen.

Koko Benelux-alueen kattava konsulipalvelukeskus aloittaa toimintansa Brysselin suurlähetystössä 1.9.2015 alkaen, jolloin vastuu myös Haagin kansalaispalvelujen antamisesta siirtyy Brysseliin. Tämä ei kuitenkaan koske hätä- ja kriisitilanteita, joissa edelleen voi kääntyä Haagin suurlähetystön puoleen. Palvelut hädänalaisessa asemassa oleville annetaan siinä edustustossa, jota kulloinkin kyseessä olevan tilanteen vakavuus ja kiireellisyys edellyttää.

Kaikissa kansalaispalveluasioissa ei ole tarvetta matkustaa Brysseliin. Esimerkiksi erilaiset väestörekisteriin tehtävät ilmoitukset, kuten ilmoitukset avioliiton solmimisesta ja lapsen syntymästä, voi lähettää suoraan Länsi-Suomen maistraatin Pietarsaaren yksikköön(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Myös esimerkiksi kopion tai allekirjoituksen oikeaksi todistamista voi pyytää Luxemburgissa asuinkunnan virastosta.

Passia voi puolestaan hakea mistä tahansa Suomen edustustosta tai Suomesta siellä käydessään.

Tarkemmat ohjeet Luxemburgin osalta löytyvät verkkosivujemme Palvelut-osiosta 1.6.2015 lähtien.

Haagin osalta päivitämme ohjeet 1.9.2015.

Ulkoasiainministeriö kehittää edustustoverkkoa siitä lähtökohdasta, että ulkomaanedustukseen kohdennettavat resurssit eivät lähivuosina tule kasvamaan. Edustustoverkon vahvistaminen Suomen kannalta strategisesti merkittävillä alueilla edellyttää edustustoverkon ohentamista toisaalla. Nyt toteutettavat muutokset vähentävät edustustoverkon vuotuisia kokonaiskustannuksia noin 1,9 miljoonalla eurolla.

 Ulkoasiainministeriö pyrkii varmistamaan, että edustustoverkko vastaa parhaalla mahdollisella tavalla Suomen kulloisiakin tarpeita. Muutokset ovat osa ministeriön pidemmän aikavälin edustustoverkon kehittämissuunnitelmaa. Tavoitteena on kohdistaa edustustoverkon supistuvia voimavaroja maihin ja alueille, joiden taloudellinen ja poliittinen merkitys on Suomen kannalta kasvamassa.