Kiitos ja näkemiin!

Toimikauteni lähestyy loppuaan. Olen saanut viettää Belgiassa ja Luxemburgissa unohtumattomat vuodet hyvässä seurassa. Tämä oli jo kolmas työkomennukseni Brysselissä, ja arvelen, että vierailen kaupungissa jatkossakin.

Sanon siis näkemiin enkä hyvästi.

Suurlähettiläs Timo Rannan toimikausi Belgiassa ja Luxemburgissa päättyy elokuun lopussa.

Hienointa Belgiassa ja Luxemburgissa on ollut se, että saa tulla ikään kuin katettuun pöytään. Kaikkea ei tarvitse aloittaa tyhjästä. Suomalaiset ovat verkottuneet ja luoneet hienot rakenteet aivan itse ja ilman suurlähetystön apua.

Haluan lausua kiitokseni kaikille toimijoille, jotka ovat auttaneet minua ja suurlähetystöä näiden vuosien aikana. Lista on vain jäävuoren huippu, koska osan kiitoksista olen antanut kasvotusten.

Benelux-instituutti on ollut suurlähetystölle kullanarvoinen yhteistyökumppani ja sparraaja kulttuurin ja vähän muunkin saralla. Tiedän, että synergia on kulunut sana, mutta siitä on kyse. Suurlähetystö ja instituutti todella täydentävät toisiaan. Ja instituutti on aina pari askelta edellä, mikä on oikein.

Samalla menee kiitos kaikille suomalaistaiteilijoille Belgiassa ja Luxemburgissa. Teistä on ollut paljon iloa. Toivottavasti meistäkin.

Suomi-Klubi oli minunkin perheelleni ensimmäinen kosketus suomalaisyhteisöön, kun saavuimme Brysseliin ensimmäisen kerran ajat sitten. Klubin uskomattoman kattava toiminta todella antaa jokaiselle jotakin.  Olin erityisen iloinen klubin upeista tilaisuuksista Suomen juhlavuoden aikana.

Finlux-yhdistys on pitänyt lippua korkealla Luxemburgissa. Suomi-juhlinnassa oli mukana jopa maan pääministeri.

Merimieskirkko on Brysselin keidas, josta kaikki saavat sekä henkistä että fyysistä ravintoa matkan varrelle. Minulle se on ollut aina eräänlainen turvasatama, jossa vierailen useimmiten asiakkaana. Kirkon ennakkoluuloton toiminta on laajentanut ainakin minun käsitystäni siitä, mitä kirkko voi olla.

Suomi-koulu, Eurooppa-koulu, Suomalainen koulu ja kansainvälinen koulu ovat ilahduttaneet minua tapahtumillaan, joissa olen saanut tutustua Brysselin ja Luxemburgin loistavaan koulutustarjontaan suomalaisille lapsille suomen kielellä. Tällä on suomilapsen hyvä elää ja oppia.

Femmes d'Europe on ollut suurlähetystön kumppani monien sykähdyttävien tilaisuuksien järjestelyissä. Yhdistys on arvokas esimerkki hyväntekeväisyyden ja Suomi-teemojen yhdistelystä.

Kaikille maakuntien edustajille, Kuntaliitolle, EK:lle ja MTK:lle Brysselissä sanon kollektiiviset kiitokset. Teette arvokasta työtä aika niukoin resurssein. Oli mukava huomata, että suomalaiset maakunnat, kunnat ja elinkeinoelämä ovat yhtä perhettä täällä.

Suomalaisyritykset ovat ilahduttaneet minua kutsuilla moniin tilaisuuksiin, joissa olen saanut nähdä, miten hyvin suomalainen yrityskulttuuri sopii Belgiaan. Kauppa käy, ja ihmisillä on hauskaa.

Lopuksi tietysti kiitokset "kuutoskerroksen väelle". Tiedätte keitä olette. En tiennyt, että töissä voi olla näin kivaa.

Seuraajani saapuu heti alkusyksystä. Olin iloinen voidessani kertoa hänelle tästä ainutlaatuisesta Suomi-ystävien piiristä. Jatkakaa samaan tahtiin!

Timo Ranta

Suomen suurlähettiläs Belgiassa ja Luxemburgissa