Design paremman kaupungin asialla

Helsingin designpääkaupunkivuoden yhtenä tavoitteena on kaupungin kehittäminen muotoilun avulla. Esittelemme kolme hanketta, jotka lisäävät asukkaiden viihtyvyyttä ja hyvinvointia.

Kuluneen kevään aikana Helsingissä ovat avautuneet Paviljonki ja Kampin hiljentymiskappeli, ja syksyn alussa päästään saunomaan Kulttuurisaunassa. Kaikki nämä ovat avoimia kohtaamispaikkoja niin kaupungin asukkaille kuin vierailijoillekin.

Paviljonki – designpääkaupungin sydän
Paviljonki, kuva: Janne Salovaara/WDC Paviljonki, kuva: Janne Salovaara/WDC

Designmuseon(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Arkkitehtuurimuseon(Linkki toiselle web-sivustolle.) väliin toukokuussa avattu Paviljonki muodostaa designpääkaupungin sydämen keskelle Helsingin designkortteleita. Aalto-yliopiston (Linkki toiselle web-sivustolle.)Puustudion opiskelija- ja asiantuntijaryhmän suunnittelema puupaviljonki edustaa uuden ajan arkkitehtuuria ja on suomalaisen puurakentamisen huippunäyte. Arkkitehtuuri perustuu opiskelija Pyry-Pekka Kantosen suunnitelmaan.

Paviljonki on kaikille avoin tila, jossa voi nähdä ja kokea, mistä designpääkaupunkivuodessa on kysymys. Paviljongissa voi syödä hyvää lähiruokaa, rauhoittua lukunurkkauksessa tai osallistua ilmaiseen ohjelmaan. Tarjolla on keskusteluja, työpajoja sekä toimintaa ja yhdessäoloa musiikin ja elokuvien parissa. Paviljonki on väliaikainen rakennelma ja avoinna 16.9. saakka.

Ohjelmantekijöiden manifesteihin voi tutustua osoitteessa wdcpaviljonki.fi.(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kampin hiljentymiskappeli – tila rauhoittumiselle
Kampin kappeli, kuva: Mika Huisman/WDC Kampin kappeli, kuva: Mika Huisman/WDC

Helsingin Narinkkatorille kohonneessa Kampin hiljentymiskappelissa yhdistyvät monet designpääkaupunkivuoden teemat: kaupunkikuvan parantaminen ja ihmisten viihtyvyyden lisääminen muotoilun avulla; uusi idea eli hijaisuuden tila keskellä kiireisintä kaupunkia sekä kestävä kehitys kappelin rakennusmateriaaleissa ja rakennustavoissa. Kappeli edustaa innovatiivista puurakentamista, ja sille on jo myönnetty muun muassa The Chicago Athenaeumin International Architecture Award 2010 –palkinto. Kappelin suunnittelun on tehnyt arkkitehtitoimisto K2S Oy(Linkki toiselle web-sivustolle.), pääsuunnittelija on arkkitehti Mikko Summanen.   

Kappelissa ei järjestetä jumalanpalveluksia tai muita seurakunnallisia toimituksia, vaan se on hiljentymistila, jonne esimerkiksi shoppailijat voivat tulla välillä rauhoittumaan. Toukokuun lopussa avautuneessa kappelissa oli heinäkuuhun mennessä vieraillut jo yli 40.000 ihmistä.

Kulttuurisauna – ekologisen saunakulttuurin mekka
Kulttuurisauna, kuva: NOW/WDC Kulttuurisauna, kuva: NOW/WDC

Kulttuurisauna luo nykyajan urbaania saunakulttuuria Helsingin Hakaniemenrantaan. Se on Suomen – ja todennäköisesti koko maailman – energiatehokkain yleinen sauna. Sen energiajärjestelmä hyödyntää uusiutuvaa energiaa, kuten aurinkoenergiaa, meriveden kierrättämistä ja kondenssitekniikkaa. Tuomas Toivosen ja Nene Tsuboin suunnittelema sauna on erinomainen esimerkki suomalaisesta kestävän kehityksen mukaisesta rakentamisesta. Tavoitteena on saavuttaa nollatason hiilijalanjälki saunankäytön yhteydessä.

Kulttuurisauna on kaikille avoin yleinen sauna. Se avautuu yleisölle syyskuussa ja kutsuu kaikkia avanto-uinnin ja löylyn ystäviä virkistäytymään. 

WDC-linkki – muuttuva kaupunki(Linkki toiselle web-sivustolle.)