Sambiassa valitaan uusi presidentti

Neljä ehdokasta taistelee Sambiassa presidentinpaikasta torstaina 30. lokakuuta järjestettävissä vaaleissa. Kampanjointi on sujunut pääosin rauhallisesti, mutta kovin äänensävyin. Sambia on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppani ja Suomi tukee vaalien toteuttamista.

Valtaapitävän Movement for Multiparty Democracyn (MMD) ehdokkaana on virkaatekevä presidentti, 71-vuotias maan itäosasta kotoisin oleva Rupiah Banda. Patriotic Front -puolueen ehdokas on niin ikään 71-vuotias, Michael Sata maan pohjoisosasta. United Party for National Developmentin (UPND) ehdokas on Etelä-Sambiasta kotoisin oleva 46-vuotias Hakainde Hichilema. Maan itäosasta kotoisin oleva 63-vuotias prikaatinkenraali Godfrey Miyanda on Heritage Partyn (HP) ehdokas. Taistelu presidentinpaikasta käydään MMD:n, PF:n ja UPDN:n välillä HP-puolueen ollessa marginaalinen opposition edustaja.

Kovia sanoja kampanjoissa

Kampanjointi on pääasiassa ollut rauhallista, joskin äänensävyt ovat kovia ja henkilöihin käyvä loanheitto ja syytökset voimakkaita. Asiasisällöistä ei puolueiden välillä ole kovin suuria ristiriitoja, joskin painotuseroja. MMD vetoaa nykyhallituksen kehityssuunnitelmiin ja politiikan hyviin tuloksiinja katsoo itsellään olevan tältä pohjalta ainoana hyvä kehityksen jatkuvuuden takaava voima.

PF:n Sata on karismaattinen poliitikko, joka populistisella tavallaan vetää joukkoja – tosin lähinnä kaupungeissa. UPND:n vaaliohjelma on yksityiskohtaisin ja tavoitteellisin –siinä asetetaan esimerkiksi talouskasvulle 10 prosentin tavoite nykyisen 7 prosentin sijaan. Hichilema on luvannut pienviljelijöille ilmaiset lannoitteet kolmelle ensimmäiselle vuodelle sekä ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon kaikille.

Kaikki puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että Sambian tulee jatkaa makrotalouden vakauttavaa ja investointeja houkuttelevaa politiikkaa sekä demokratia ja hyvän hallinnon edistämistä. Kaikki vakuuttavat myös jatkavansa korruptionvastaisen taistelua.

Lauantaina 25. lokakuuta julkaistun mielipidetiedustelun mukaan Sata 46 prosentilla, Banda saisi 30 prosenttia ja Hichilema 20 prosenttia. Tutkimusta varten haastateltiin 1062 henkilöä eri puolilla maata.

Läpinäkyyttä lisätty

Sambian vaalikomission katsotaan toimivan asianmukaisesti. Se ottaa käyttöön läpinäkyvyyttä parantavan menetelmän, jossa kunkin äänestyspaikan tulokset julkistetaan kyseisellä äänestyspaikalla. Tulosten julkistamiseen liitetään paikallaolevien puolue-edustajien allekirjoitukset. Zimbabwen maaliskuisissa vaaleissa käyttöönotetun menettelyn katsotaan vähentävän mahdollisuuksia vaalitulosten vääristelyyn.

Suurin tekninen ongelma vaaleissa on, että ne joudutaan käymään vuoden 2006 vaalien äänestäjärekisterin pohjalta. Tämä jättää ilman äänioikeutta esimerkiksi arviolta 300 000 sen jälkeen 18 vuotta täyttänyttä kansalaista.

Myöskään ne opettajat ja poliisit tai muut valtion virkamiehet, joiden virantoimituksen paikka on muuttunut vuoden 2005 rekisteröinnin jälkeen, eivät voi käytännössä äänestää. Heidän pitäisi matkustaa vanhalle rekisteröintipaikkakunnalle, mikä nopeasti kallistuneiden matkustuskustannusten vuoksi on kallista. Myöskään vakavasti sairaat ja vangit eivät voi äänestää, ja heikossa kunnossa olevien vanhusten voi olla käytännössä vaikea päästä äänestyspaikoille.

Suomi tukee vaalien toteuttamista

Avunantajat tukevat vaalikomission työtä vaalien toimeenpanossa ja koulutuksessa kaikkiaan 11,5 miljoonalla dollarilla YK:n kehitysohjelman UNDP:n perustaman rahaston kautta. Tämä on kuitenkin vain pieni osa vaaleista aiheutuneista kuluista. EU:n komission, Norjan ja Suomen asiaa koskevat sopimukset allekirjoitettiin viime viikolla. Apua antavat myös Yhdysvallat, Ruotsi ja Japani.

Suomi tukee UNDP:n rahastoa yhteensä 290 000 eurolla, josta 100 000 suunnataan 2008 presidentinvaalien koulutus- ja kapasiteettityöhön ja 190 000 kolmeksi vuodeksi eteenpäin naisten osallistumisen tukemiseksi vaaleissa. Lisäksi Suomi tukee EU:n neljän hengen vaaliarviointimission työtä antamalla sen käyttöön kaksi pitkäaikaista vaaliasiantuntijaa. 

Noin 180 EU:n vaalitarkkailijaa seuraa vaaleja eri puolilla maata vaalipäivänä ja laskennan aikana.

Sinikka Antila / Marja-Leena Kultanen